Meny

Tidsreise på amerikabåten

UNIKT: Amerikabåten Queen Mary tjenestegjør nå som hotell i Long Beach, og er kåret til et av verdens ti mest unike steder å overnatte. I forgrunnen en russisk ubåt man også kan besøke.

Om bord i Queen Mary i Long Beach kan du leve som en reisende på første klasse på 1930-tallet. Men se opp for spøkelser.

Queen Mary
1929-1935: Cunard White Star Line trosser depresjonen, og utreder muligheten for å bygge et passasjerskip flottere og mer avansert enn verden har sett før. Byggingen starter Storbritannia i 1934. Skipet var ved ferdigstillelse det nest største passasjerskipet i verden, etter Queen Elisabeth.


1936-1939:
Queen Mary er et raskt, avansert og ikke minst luksuriøst skip, og ble umiddelbart en favoritt blant kongelige, Hollywood-stjerner og andre rikinger.

1939-1945: Da England og Frankrike erklærte krig mot Tyskland, var Queen Marys glamorøse liv på havet over. Størrelsen og farten gjør skipet til et effektivt troppeskip. Skipet får tilnavnet «The Grey Goose», og regnes for å ha spilt en vesentlig rolle under krigen.

1946-61: Etter ti måneders ombygging er Queen Mary transformert fra militært troppeforflyttingsskip til et luksuriøst transportmiddel igjen. Skipet regnes igjen som en av de mest fasjonable måtene å komme seg mellom Europa og USA på.

1962-67: Flyene tar over mer og mer av passasjertrafikken, og de transatlantiske passasjerskipene blir overflødige.

1967- i dag: Queen Mary blir kjøpt av byen Long Beach og legges i opplag i havnen. Ikke alle skjønte poenget, men Queen Mary er blitt et landemerke i byen og ett av få steder hvor man virkelig kan leve seg inn i hvordan livet var om bord på et transatlantisk passasjerskip for nesten 80 år siden.

(Kilder: Queen Mary Hotel, Wikipedia)

Attraksjoner om bord

"The Glory Days Tour»: En guidet rundtur med informasjon om skipets historie.

"Ghost & Legends Show»: En 30 minutters tur med innlagte spesialeffekter som skal gi deg en opplevelse av hvordan skipet blir hjemsøkt.

"Haunted Encounters Tour»: En times guidet tur til skipets mest hjemsøkte områder, og fortellinger om skipet mest berømte spøkelser.

"Scorpion Submarine»: Rundtur i «Scorpion», en russisk ubåt fra den kalde krigens dager.

"Her finest hour: A WW II Historical Tour»: Rundtur med historien om Queen Marys dager som militærskip under andre verdenskrig.

"Twilight Historical Tour»: En rundtur på skipet i solnedgangen.

"Dining With The Spirits»: Middag i en av skipets restauranter, Sir Winston, etterfulgt av en guidet tur til de områdene i skipet med mest påstått paranormal aktivitet.

"Paranormal Investigation»: Her får du tilgang til «ghost hunting tools», altså verktøy som skal hjelpe deg til å finne og komme i kontakt med spøkelser. Du får to timer på deg.

"Paranormal Spirit Box Tour»: Ved hjelp av en «Spirit Box», designet for å avsløre paranormal aktivitet, får du utforske skipets antatt mest hjemsøkte områder.

"Paranormal Shipwalk»: Kveldstur til skipets hjemsøkte områder.

"Paranormal Spiritwalk»: Her får du informasjon om «jakttriks» og annen hjelp til å komme i kontakt med spøkelser. Guidet tur på to timer.

Miniatyrbåter: Utstilling av meget detaljerte miniatyrbåter.

Museum: En del av båten fungerer som et museum, der du kan studere hvordan skipet så ut da det ble brukt som troppeskip under andre verdenskrig, samt se hvordan lugarer, oppholdsrom og restauranter var for 75 år siden.

Diana: Utstilling av kjoler, smykker, gjenstander og bilder tilknyttet prinsesse Diana, Kate Middleton og den øvrige britiske kongefamilien, kalt «DIANA Legacy of a Princess».

Reisefakta: Long Beach

* Long Beach er en by i Los Angeles County med 462.257 innbyggere (2010).

* Havna i byen, hvor også Queen Mary ligger, er den nest travleste konteinerhavna i USA.

* Long Beach sentrum ligger ca. 3,5 mil sør for Los Angeles International Airport.

* Norwegian har startet direkterute til Los Angeles fra Oslo med oppstart 1. juni. Andre flyselskaper tar deg dit med minst ett flybytte underveis.

* Hoteller finnes i alle kvaliteter og prisklasser. På en tilfeldig valgt dato i juni varierte prisen på et dobbeltrom fra 405 kroner (Walls Motel Long Beach) til 1908 kroner (Hyatt Regency Long Beach) for et dobbeltrom.

* Klimaet i Sør-California er behagelig hele året. Den statistisk sett kaldeste måneden er desember, hvor temperaturen gjennomsnittlig kommer opp i 19,3 grader i løpet av dagen. Varmest er august, da når gradestokken normalt 28,8.


Hollywood, Disneyland, Beverly Hills og Venice Beach har plutselig rykket nærmere, etter at Norwegian startet direkteflyginger til Los Angeles fra Oslo. I Long Beach, en halvtimes kjøretur sør for flyplassen, ruver Queen Mary i havneområdet, slik hun har gjort siden 1967.

Skipet var en gang de kongelige og superstjernenes foretrukne måte å bevege seg på mellom Europa og USA. Hun gjorde innsats som troppeskip under andre verdenskrig, før hun ble restaurert til fordums prakt da Hitler var beseiret. Til slutt var det flytrafikken som tok knekken på hennes karriere på havet.

Nå nyter 78 år gamle Queen Mary pensjonisttilværelsen som hotellskip, ankret opp i havnen i Long Beach. Men glamouren og dramatikken skipet har opplevd, sitter i vegger og dørk. Du kan lukte, føle og se hva hun har vært igjennom, der du tusler rundt på dekk eller tar deg en drink i baren. Det meste er åpent, selv maskinrommet. Flere lugarer, oppholdsrom og restaurantmiljøer er gjenskapt.

Da Hotels.com tidligere i år kåret verdens ti mest uvanlige hoteller, var Queen Mary på listen.

Les også: Slik unngår du skyhøye surfepriser på fergene

– Fascinerende

Mark Pecoraro fra Walnut Creek, California, er i området for å se racerbilløpet Long Beach Grand Prix sammen med sønnen Vince.

– Egentlig helt tilfeldig at vi havnet her, sier Mark.

Han var sent ute med bestillingen, og de fleste hotellene i Long Beach sentrum var enten fulle eller priset himmelhøyt. Queen Mary duvet imidlertid i havneområdet med hyggelige priser og akseptabel avstand til begivenhetene.

– Jeg har sett skipet mange ganger, men aldri egentlig tenkt på å bo her før. Men nå når vi først er her, må jeg si det er veldig fascinerende. Jeg liker rommene, de virker ganske autentiske. Du får en følelse av hvordan det må ha vært å reise med skipet for 70-80 år siden.

– Bare kjenn på luktene om bord, skyter Vince inn.

– Du kjenner en svak eim av olje og gammelt treverk. Virkelig unikt.

Les også: Sexmotellene blir stuerene til Brasil-VM

Mangler litt

– De kunne ha gjort mer ut av det, grynter en eldre herre som ikke vil bli intervjuet, men gjerne vil bli hørt.

Og han har et poeng. Blant alle de fantastiske gjenstandene og originaliteten som suger deg tilbake til en svunnen tid, er det enkelte elementer som rykker deg ut av stemningen. Flatskjermen på lugaren, for eksempel. Mulig den må være der i 2014, men en mer diskré løsning hadde forstyrret opplevelsen litt mindre.

Og servitørene i restaurantene, kunne ikke de fått uniformer som harmonerte litt mer med båten for øvrig – og kanskje oppført seg deretter. Ikke det at båten må bli et slags teater. Men man sitter igjen med en følelse av at hvis de hadde anstrengt seg litt til, så ville et opphold på Queen Mary ikke bare vært en opplevelse, men faktisk verdt en tur i seg selv.

Les også: SAS åpner innenlands-lounge på Oslo Lufthavn

Direkte fra Oslo

Noen distraherende elementer til tross: En overnatting på Queen Mary er en tidsreise tilbake til en æra da en amerikareise var forbeholdt de velstående. Nå tar Norwegian deg direkte til vestkysten for under 5000 kroner. Andre kan periodevis matche prisen, men da med mellomlandinger.

– Vi ser allerede nå at det er behov for direkteruter til Los Angeles fra Scandinavia. Ruten vår fra Stockholm har startet veldig bra, og vi selger godt også fra Oslo, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian, som ikke vil oppgi nøyaktige salgstall.

Spøkelser

Queen Mary kom, for dem som tror på den slags, i 2008 med på Time Magazines liste over de mest hjemsøkte stedene i USA. Mange av de organiserte opplevelsene om bord tar utgangspunkt i nettopp det. Her kan du jakte gjenferd og paranormale fenomener både med og uten guide. Redskap som skal kunne hjelpe deg i jakten – «Ghost hunting tools» – er tilgjengelig.

Vi tror ikke på spøkelser, men opplevde for første gang å bråvåkne av en følelse av å bli slått på skulderen klokka tre om natta. Men, som sagt, vi tror ikke på den slags.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Frp samler landsstyret til bompengemøte11:13 Titusener marsjerer i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46 Opseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35 Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning12:22 Syklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10 Forklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09 Lærere demonstrerer i Hongkong
Siste nytt
12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkFrp samler landsstyret til bompengemøte11:13NorgeTitusener marsjerer i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52Verden63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46SportOpseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35PolitikkTrump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning12:22MotorSyklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10VerdenForklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09VerdenLærere demonstrerer i Hongkong
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus