Mange med i kampanje mot ny taxfreekvote

TAXFREE: Duty free-butikken, også kalt taxfree, på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: 	Aas, Erlend / NTB scanpix
TAXFREE: Duty free-butikken, også kalt taxfree, på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Legeforeningen, LO og rusfeltets samarbeidsorgan Actis har kastet seg på kampanjen mot regjeringens økte taxfreekvote.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) som tok initiativet til kampanjen mot finansminister Siv Jensens (Frp) forslag om å øke dagens kvote med 1,5 liter vin eller øl for reisende som ikke handler tobakksvarer.

I Dagens Næringsliv fredag har LO, Legeforeningen og Actis et felles utspill mot kvoteøkningen og kaller den en snikliberalisering og svekkelse av Vinmonopolet generelt og som alkoholpolitisk virkemiddel.

De skriver også at forslaget, dersom det blir gjennomført, vil øke presset fra EU for å avvikle hele vinmonopolordningen.

Bakgrunn: Dropp tobakk, kjøp mer alkohol

Opposisjonspartiene på Stortinget mener også at økt kvote svekker Vinmonopolet, og det er dermed langt fra sikkert at regjeringen får politisk flertall for forslaget når Stortinget i juni skal behandle saken. Mens Kristelig Folkeparti har sagt blankt nei, er både Arbeiderpartiet og Venstre nølende, skriver avisen.

– Venstre er ikke rådspurt. Økt taxfreekvote er på 1.200.-plass på min prioriteringsliste over hva vi bør bruke penger på, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Les også: Mer taxfree kan gi dyrere alkohol i Norge