Nå tør vi å surfe på mobilen i utlandet

SURFING PÅ STRANDA: Ikke alle tør å surfe i vind og bølger, men stadig flere surfer på mobilen når de er på reise. Foto: Colourbox.com
SURFING PÅ STRANDA: Ikke alle tør å surfe i vind og bølger, men stadig flere surfer på mobilen når de er på reise. Foto: Colourbox.com

Mange har tidligere brent seg på høye mobilregninger etter en utenlandstur, viser undersøkelse. Bedre priser gjør at stadig flere nordmenn surfer i utlandet med dataroamingen på.

Mobilsurfing i utlandet

Roaming betyr at mobilen din kobler seg til det lokale mobilnettet når du er i et annet land.

De siste årene har mobilsurfing i utlandet nådd stadig nye høyder. Fra 2011 til 2012 økte surfingen i utlandet med mer enn 130 prosent.

Hittil i år har 46 prosent flere Telenor-kunder surfet i utlandet med dataroamingen på, sammenlignet med samme periode i fjor, melder Newswire.

Overraskende høye regninger

Prisene på surfing særlig innenfor Europa har blitt mer oversiktlige og mer overkommelige den siste tiden, men en undersøkelse viser at mange har brent seg på utenlandssurfing tidligere.

Undersøkelsen, gjennomført av YouGov på vegne av Telenor, viser at halvparten av de spurte hadde opplevd å få en overraskende høy mobilregning etter en utenlandstur én gang, mens hver fjerde har opplevd dette flere ganger.

Det er nå blitt vanligere å kjøpe surfepakker til en fastpris. Når man har brukt opp datamengden i pakken får man beskjed om det å kan velge å kjøpe en ny.

Dropp nett-tv i utlandet

Å se tv og video på telefonen er fortsatt noe man ikke bør gjøre mye av i utlandet, hvis man ikke må og ikke er på et gratisnett. Da bruker man opp datamengden i surfepakken ganske fort.

– Det er verdt å merke seg at enkelte nettlesere kan komprimere lyd og bilde mer enn andre. Det kan også være lurt å justere kvalitet på lyd og bilde ned når man er i utlandet, sier Bjørn Ivar Moen i Telenor til Newswire.

Egne priser til sjøs

Vær også obs om du befinner deg på en ferge til sjøs, da kan noen minutter surfing fort koste deg dyrt.

Årsaken til at det koster flesk å bruke mobilen på fergene, er at mobilforbindelsen går via satellitt. Dermed gjelder ikke mobilprisene for Europa, selv om ferga befinner seg i europeisk farvann.

Les mer: Skyhøye mobilpriser på fergene

ABC Nyheter eies av Telenor.

Mobilsurfing i utlandet (privatabonnementer):

Informasjon hentet fra selskapenes nettsider 27.05.2014.

Netcom:

Surf Abroad er tjenesten som gjør det trygt for deg å bruke smarttelefonen din på reise. Alle våre kunder har tilgang til denne, så du trenger ikke å bestille den.

  • Gjelder i Norden, EU/EØS, Sveits og Russland
  • Daglig kostnadskontroll på din databruk. Makspris per dag er 39 kr
  • Du kan bruke 30 MB per dag og bestille ny pakke om du trenger mer

Telenor:

Med Feriesurf EU betaler du en makspris på 29,- per døgn for 40 MB. Når grensen på 40 MB er nådd stoppes bruk av data, og du får en SMS med informasjon om hvordan du kan kjøpe mer data om du ønsker det.

Feriesurf utenfor EU – enten 40 eller 10 MB for maks 49,- per døgn, avhengig av hvilket land du er på reise i.

Tele2:

Surf EU (EU, Island, Liechtenstein) 30 MB i 24 timer: 39,– 100 MB i 24 timer: 99,–

Surf ikke EU (Israel, Russland, Sveits, Thailand, Qatar, Ukraina, Australia, Saudi-Arabia, Kina, Japan, Canada, Tyrkia, USA) 30 MB i 24 timer: 79,– 100 MB i 24 timer: 179,–

Chess:

Som eneste operatør i Norge gir Chess sine Sjakk Matt-kunder 0,99 kroner pr megabyte i EU/EØS-området. (Korrigert fra 1,99 kroner i EU utenfor Norden.)

Alle abonnement hos Chess har for øvrig tjenesten Datagrense Utland forhåndsinnstilt på 495kr for en ekstra trygghet.

OneCall:

Pris på bruk av mobildata i EU: 0,99 pr. MB

Personvernpolicy