Bo hos Ronaldinho under fotball-VM

LUKSUS TIL LEIE: Denne kåken tilhører den brasilianske fotballegenden Ronaldinho, og kan leies for den nette sum av 92.000 kroner per natt. (Foto: AIRBNB)
LUKSUS TIL LEIE: Denne kåken tilhører den brasilianske fotballegenden Ronaldinho, og kan leies for den nette sum av 92.000 kroner per natt. (Foto: AIRBNB)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotballstjernen gjør som hundretusener andre og leier ut hjemmet sitt via nettjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sjekkliste: Slik kan du forsikre deg om at du ikke blir lurt

  • Se etter Airbnb-vannmerke på bildene. Dette betyr at det er fotograf fra Airbnb som har tatt bildene, dermed kan du være rimelig sikker på at objektet er ekte og slik det fremstår på bildene.
  • Se godt på bildene. Det bør være flere bilder av stedet, slik at du kan få et godt inntrykk av hvordan det ser ut.
  • Kontroller personopplysningene som du etterhvert får tilgang til.Kontakten foregår i flere ledd. I første omgang kjenner leier eller utleier kun til hverandres fornavn og hvor de kommer fra og det som de skriver i sin profil. Når leier har godkjent en bestilling, får man tilgang til hele navnet, e-post og telefonnummer. Leier eller utleier kan da se om en person har verifisert e-postadresse, telefonnummer, Facebook, Google, LinkedIn, samt positive anmeldelser og offline ID. Det bør også være et godt bilde av vedkommende, om det er en du skal leie ut til eller leie av (og også av deg selv).
  • Betalingen foregår ved at du betaler inn til Airbnb. Der blir pengene værende inntil ett døgn etter ankomst. Om alt da er greit, går pengene fra Airbnb til utleier. Det er til leietagers sikkerhet.
  • Sjekk anmeldelsene som andre har skrevet om utleieobjektet og utleier, og sjekk også forholdet som utleier har til evt. anmelder. En anmeldelse fra en som utleier ikke kjenner, vil selvsagt være mere verdt enn en anmeldelse fra en som utleier kjenner. Dette kan avsløres av kontakttreet på for eksempel Facebook.
  • Utleieboligen forsikret gjennom en Airbnb-forsikring. Dette er en trygghet for utleier, ettersom forsikringen ikke vil dette eventuelle ødeleggelser - fordi du har levert fra deg nøkkel og adgang til huset.
  • Kommuniser med utleier eller leietaker i forkant av avtaleinngåelse- for å få et grundigere inntrykk av om dette er en person du ønsker å ha boende hos deg (eller som du ønsker å leie ut til) - eller om det er en person du ønsker å bo hos!

Nettjenester som formidler utleie av private hjem, er stadig mer populært. Vi har tidligere skrevet om at du nå kan finne 1.000 overnattingssteder bare i Oslo, via nettjenesten Airbnb.

Nå gjør den brasilianske fotballegenden Ronaldinho akkurat som flere nordmenn vi har skrevet om tidligere - og leier ut hjemmet sitt via nettopp denne nettjenesten, Airbnb. Det er riktignok ikke gratis å leie seg inn hos fotballstjerna:

Prisen er 92.094 kroner per natt!

Boligen ligger i Rio de Janeiro, Brasil.

Les også: Du har helt rett - dette smaker dårlig

Sjekk de fasilitetene!

For en døgnpris på 92.000 kroner, er vel dette for spesielt interesserte. Men, det skal sies, du får full tilgang til fotballstjernas bolig, med alle fasiliteter inkludert: Sauna, boblebad, svømmebasseng, gourmet-kjøkken, vinkjeller, et spesialskap for øl, peis, zen-rom for yoga og mye mer. Huset har fem soverom og seks baderom - og er på over 1.000 kvadratmeter. God plass til en hel gjeng, altså ... Luksusvillaen er kun til leie i første halvdel av juli, fra 1. til 14. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik sparer du tusenlapper på ferien

Her finner du mer luksus

Det er imidlertid ikke kun Ronaldinhos villa som kan tilfredsstille de som ønsker seg luksusbolig i ferien. En annen nettjeneste du bør sjekke er onefinestay.com, som baserer seg nettopp på dette segmentet: Luksus i privatleide boliger.

Og også hos Airbnb kan du finne mange luksusboliger - for eksempel her:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strand-hus i Libanon (okei, kanskje ikke for de fleste av oss, men WOW, for et hus). Koster 30.000 kroner natten.

Les også: De skadelige krypene du ikke ser på flyet

Slik fungerer det

Airbnb er en tjeneste som tilrettelegger for at privatpersoner kan leie ut boligene sine - eller bestille leie av bolig fra andre - over hele verden. Du kan leie kun for én natt, eller også for lengre perioder. Dette avtaler utleier og leietaker direkte.

Utleier bestemmer selv når han eller hun vil leie ut, og til hvem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redd for å bli lurt? Det er flere ting du kan sjekke ut, for å forhindre at du eventuelt skulle bli lurt av en falsk annonse på denne typen nettjenester. Du kan for eksempel være sikker på at Ronaldinho-objektet er ekte, ettersom bildene er utstyr med et offisielt Airbnb-vannmerke. Dette forteller deg at det har vært en offisiell Airbnb-fotograf ute og tatt bildene på stedet.

Her er flere sjekkpunkter du kan bruke for å unngå å bli lurt:

Les også: Ikke gjør dette på hotell

Flere liknende nettjenester

Det finnes flere liknende nettjenester som Airbnb, og du kan både leie og leie ut privatboliger via andre kanaler, som på Finn.no og gjennom andre rubrikkannonser. Ønsker du for eksempel å leie hytte i Sverige, kan du gå til stugguiden.se.

LUKSUS: Dette luksushuset i Libanon kan du leie for 30.000 kroner natten. (Foto: AIRBNB)LUKSUS: Dette luksushuset i Libanon kan du leie for 30.000 kroner natten. (Foto: AIRBNB)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men dersom vi holder oss til nettjenester som fungerer på tilsvarende måte som Airbnb, finnes flere. Her er noen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ownersdirect.co.uk

Flipkey.com

Wimdu.no

Roomorama.com

Holidaylettings.co.uk

9flats.com

Onefinestay.com

Du kan også leie private boliger gjennom profesjonelle utleiebedrifter som Dancenter.no og Novasol.no. Og ja: De vil gjerne leie hytta di! Det finnes også flere gratismuligheter, som sofasurfing - via Couchsurfing.org. Her er imidlertid ideen at du får låne en sofa (eller seng) - mot at du vil låne ut din egen sofa til noen andre som trenger det.

Les også: Ikke rart nordmenn velter seg i taxfree-vodka

Saken fortsetter under bildetTIL SENGS MED ... Jepp, du vet hvem. Merk deg hengekøya i vinduet. (Foto: AIRBNB)TIL SENGS MED ... Jepp, du vet hvem. Merk deg hengekøya i vinduet. (Foto: AIRBNB)

Boligbytte er også en ferieform mange velger: Du bytter da bolig med noen andre som vil feriere der du bor. Også en billig måte å feriere på!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det siste vi har sett innen denne ferieformen, er denne tjenesten som baserer seg på en slags byttetjeneste: Nightswapping fungerer slik at du kan samle deg opp «verdikuponger» ettersom hvor mange besøkende du tar inn hos deg selv - og så kan du bytte inn disse «kupongene» (eller altså antallet netter du har gitt husrom til andre) mot gratisovernattinger hos andre. Har du ingen oppsparte gratisnetter, kan du betale for innpass hos noen.

Har du erfaringer med noen av disse overnattingstjenestene, som du vil dele med andre? Skriv det inn i debatten nedenfor!