Umami i flymat:

Du har helt rett - dette smaker dårlig

LITE SMAK: Maten du spiser på flyet smaker sannsynligvis ganske annerledes på bakken. Foto: Colourbox.com
LITE SMAK: Maten du spiser på flyet smaker sannsynligvis ganske annerledes på bakken. Foto: Colourbox.com

Mennesker er ikke skapt til å spise mat i høyden.

Slik endrer smaksløkene seg:

Munnen inneholder smaksløker som hjelper deg med å identifisere bitter,salt,sur og søt mat. Når du blir født har du omtrent 10.000 smaksløker som sakte minker med alderen. Din følelse av smak kan endres av mange faktorer .

  • Medisiner: Visse medisiner kan påvirke din oppfattelse av smak. Endringer i smak er vanlig under kjemoterapi. Dette kan være et resultat av skader på cellene i munnen. Sur og bitter mat kan ha en sterkere smak. Noen proteinmatvarer som kjøtt kan smake metallisk. Andre medisiner som kan påvirke din oppfattelse av smak inkluderer antidepressiva, betablokkere, blodtrykkmedisiner og ACE -hemmere .
  • Aldring: På grunn av redusert antall smaksløker føler eldre mennesker ofte ikke for å spise mat fordi det ikke smaker så godt som det gjorde tidligere. Ifølge Best Natural Cures Health Guide vil tapet av appetitt ikke bare føre til vekttap, men også depresjon. Mat blir uviktig når det ikke er en god opplevelse tilknyttet den. Luktesansen spiller også en stor rolle i hvordan maten smaker.
  • Temperatur: Temperatur kan også endre din følsomhet for smak. Kald drikke og kald mat kan føre til mindre følsomme smaksløker ifølge Kidshealth. For eksempel hvis du spiser saftis laget av juice vil den ikke smake like søtt som juicen du drikker.
  • Helse: Enkelte helsetilstander kan påvirke smakssansen.Vanlig forkjølelse, bihulebetennelse, allergier og andre nasale problemer som forstyrrer luktesansen, kan føre til tap av smak Ifølge The Mayo Clinic kan sykdommer som Alzheimers og Parkinsons også påvirke din oppfattelse av smak og lukt. Sykdommer som multippel sklerose som påvirker sentralnervesystemet kan også være et problem for smaksløkene. Det kan også tannråte, tannkjøttsykdom og røyking gjøre.

(Kilde: http://no.265health.com/, BBC)

Er du blant dem som syns at flymat, uansett hvilket flyselskap du reiser med, smaker skikkelig dårlig?

Det betyr ikke at du er kresen, for du har faktisk rett.

Mye flymat smaker dårlig fordi tørr luft og lavt trykk i flycabinen gjør smakssansen mindre følsom.

Om cateringselskapet som leverer maten til flyselskapet ikke tar spesielt hensyn til dette, vil maten smake virkelig ille for passasjerene.

Derfor skjer det

Forskningsinstituttet The Fraunhofer Institute for Building Physics i München har funnet ut at smaksorganene våre er dårlig tilpasset høyden vi flyr i.

Mennesker nemlig ikke skapt for å innta føden i så høye luftlag som 30.000 fot.

Claudia Ling, kommunikasjonssjef ved Lufthansa Service Holding LSGskychefs som er en stor flymatleverandør, forklarer til Kvinneguiden hvorfor dette skjer:

– Ens makssans ombord et fly reagerer veldig annerledes enn når man spiser på bakken. Lufttrykket i kabinen på et fly som flyr på rundt 10.000 meter over havet, lav luftfuktighet og vibrasjoner er flere faktorer som påvirker smaken, sier Ling til Kvinneguiden og fortsetter:

– Under disse forholdene blir smaksnervene mindre følsomme og de oppfatter mindre. Det er det samme som skjer når man er forkjølet. Smaken av salt i marsjhøyde, for eksempel, blir redusert med 20-30 prosent. Smaken av frukt og sukker reduseres med 15-20 prosent. Til og med duften av urter blir nedtrykt ombord i et fly. I motsetning til dette vil smaken av syrlig mat forbli den samme, sier hun.

Les også: Derfor er flymat kjedelig

Den britiske Michelin-kokken Heston Blumenthal er kjent for sin eksperimentelle og vitenskapelig tilnærming til mat. Han er også en av pionerene som har knekt koden om hva som skal til for å lage bedre flymat.

Gode ingredienser

Siden menneskers smakssans endrer seg i luften, er dette noe cateringselskap som leverer flymat må ta nøye hensyn til når de produserer maten.

Søt mat smaker mindre i luften og trenger derfor å være søtere. Salt forsterker smaksoppfatningen, mens syrligheten fort kan bli for intens og må reduseres.

– Men overkrydret mat er ingen god løsning. Å salte eller sukre ihjel maten vil ikke løse problemet siden krydder ikke bare har en individuell smak, krydder vil også påvirke samspillet mellom aromaer generelt, og i en bestemt matrett, sier Ling videre.

Det er derfor viktig at flymat-produsenter smaker seg frem til en subtil og delikat blanding av krydder slik at flymaten appellerer til smaksløkene til så mange passasjerer som mulig.

Les også: Bagasjegebyr irriterer mest

SMAKSSANSENE REAGERER: - Lav luftfuktighet og vibrasjoner er flere faktorer som påvirker smaken, sier Claudia Ling, kommunikasjonssjef ved Lufthansa Service Holding LSGskychefs. Foto: LufthansaSMAKSSANSENE REAGERER: - Lav luftfuktighet og vibrasjoner er flere faktorer som påvirker smaken, sier Claudia Ling, kommunikasjonssjef ved Lufthansa Service Holding LSGskychefs. Foto: Lufthansa

– Hver passasjer har personlige smakspreferanse, i tillegg må man ta hensyn til at passasjerenes smakssans også er ytterligere påvirket av deres regional opprinnelse, forteller Ling.

For å øke saltsmaken i maten uten å bruke for mye salt, tilsettes umami i flymaten. Matvarer som er naturlig rik på umami er modne tomater, parmesan, soya, sjømat, sopp, løk og selleri.

Dermed kan det være lurt å velge en flymiddag som har disse ingrediensene i seg neste gang du flyr.

Smaksendringen gjelder også drikke, for dersom rødvinen inneholder mye garvestoffer, vil den ikke smake like godt i luften, ifølge SAS.

– De fleste flyselskaper prøvesmaker vin om bord på flyet. Spesielt rødvin kan smake ganske annerledes i lufta enn på bakken, har ekspert Peter Jones fra Surry Univeristy tidligere uttalt til CNN.

Kaffen du får servert om bord i flyet er også spesiallaget for «flyganer». Ofte er den ikke drikkende på bakken i det hele tatt, skriver Din Side.

Europas beste flymat

I 2002 opprettet Singapore Airlines det første testkjøkkenet for flymat, hvor rettene kan forberedes og konsumeres under lavt lufttrykk, og snart fulgte flere selskaper etter. Lufthansa søkte profesjonell hjelp hos The Fraunhofer Institute for Building Physics i München, som fylte et simulert fly med menneskelige forsøkskaniner, og oppdaget at smaksopplevelsen forandret seg når de senket lufttrykket.

Sensitiviteten for søtt og salt falt med opp til 30 prosent.

På grunnlag av disse funnene har kvaliteten på flymat verden rundt blitt vesentlig bedre de siste årene.

Annica Jansson, pressekontakt hos flysøkenettstedet Skyscanner, opplyser til Kvinneguiden at de gjennomførte siste test av flymat hos ulike flyselskap så sent som i 2013:

– Europas beste flymat ble kåret, og vinneren i kategorien for kortdistansereiser ble SAS, foran tyske Lufthansa og det tyrkiske flyselskapet Turkish Airways.

Testpanelet som bedømte maten bestod av 550 flyvante reisende som satt karakter på flyselskapenes mat ut fra kriteriene smak, utseende og utvalg. De tre kategoriene der det ble kåret vinnere var lavprisselskaper, kortdistansereiser og langdistansereiser.

Det var Pegasus som vant i lavpriskategorien, og KLM som vant i langdistansekategorien.

Les også: Fant avføring i drikkevannet på fly

Den mest populære flymaten

LSGskychefs' kulinariske design-og utviklingsteam står overfor en rekke utfordringer som de fleste resturantkokker på bakken sjelden opplever. For eksempel er det essensielt at maten lages kompakt nok til å passe inn i emballasjen som skal med flyet, i tillegg er det særdeles høye krav til kvaliteten på maten som skal serveres på førsteklasse.

Forberedelsesprosessen alene krever måltider som lages, kjøles ned og varmes opp igjen på flyet. Det betyr at kokkene nøye må velge produkter og ingredienser som passer til dette.

– Parallelt med det, må måltider være utformet på en slik måte at passasjerene vil nyte å spise dem. Vi må følge med på de siste kulinariske trendene samtidig som vi må ta hensyn til eventuelle etniske og kulturelle preferanser, og maten må også ha et tiltalende utseende.

Les også: Dette flyselskapet nekter deg å ta med mat

POPULÆRT: Den mest populære maten universelt er pastaretter, fisk og kylling i følge Ling. Foto: Colourbox.comPOPULÆRT: Den mest populære maten universelt er pastaretter, fisk og kylling i følge Ling. Foto: Colourbox.com

– Flymaten som serveres på europeiske flyreiser inneholder generelt mer frukt, salater og grønnsaker av høy kvalitet, i tillegg fokuseres det mer på middelhavsmat, opplyser Ling.

Den mest populære maten universelt er pastaretter, Ling mener at dette antakelig er på grunn av variasjonsmulighetene med tilbehør til pasta.

– Fisk er også populært siden dette er lett mat. Kylling er det mest aksepterte kjøttet verden rundt, men det er viktig å alltid ha vegetaralternativer på menyen også.

Les også: Norwegian-ansatt: – Mark og mugg i maten

Men det absolutt viktigste er hygienen:

– Først og fremst må cateringselskaper oppfylle alle hygieniske regler under produksjonen, og at kjøle-og oppvarmingsprosessen foregår på riktig måte. Dette kjører vi hyppige kontroller på, sier Ling videre.

I Norge er det ingen regler som rettes kun mot flymatproduksjon.

– Det er begrensede muligheter og plass for matlaging i et fly. Mattilsynet fører tilsyn med at flymatprodusenter følger næringsmiddelregelverket, og det er ikke noen spesielle regler for bare flymat. Vi passer derfor på at flymaten produseres på en hygienisk måte på samme måte som all annen produksjon av mat, sier Kristin Styrmo, seksjonsleder næringsmidler ved Mattilsynet, til Kvinneguiden.

Les også:

Slik får du best plass på flyet

Styr unna de bakerste flysetene

Så galt kan det gå om du mister passet

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19 Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07 Mann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46 USA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38 Durek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43 Oslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39 Veronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30 Oslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04 SAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39 To til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35 SV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30 Vrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00 Dette skjer i dag05:58 Jihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33 Dette skjedde i natt05:17 Forbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag
Siste nytt
09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19VerdenIsrael truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07NorgeMann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46VerdenUSA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38Helse og livsstilDurek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43NorgeOslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39NorgeVeronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30PengerOslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04NorgeSAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39NorgeTo til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35NorgeSV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30SportVrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00NorgeDette skjer i dag05:58VerdenJihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeForbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43VerdenGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47NorgeSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus