Meny

Umami i flymat:

Du har helt rett - dette smaker dårlig

LITE SMAK: Maten du spiser på flyet smaker sannsynligvis ganske annerledes på bakken. Foto: Colourbox.com
LITE SMAK: Maten du spiser på flyet smaker sannsynligvis ganske annerledes på bakken. Foto: Colourbox.com

Mennesker er ikke skapt til å spise mat i høyden.

Slik endrer smaksløkene seg:

Munnen inneholder smaksløker som hjelper deg med å identifisere bitter,salt,sur og søt mat. Når du blir født har du omtrent 10.000 smaksløker som sakte minker med alderen. Din følelse av smak kan endres av mange faktorer .

  • Medisiner: Visse medisiner kan påvirke din oppfattelse av smak. Endringer i smak er vanlig under kjemoterapi. Dette kan være et resultat av skader på cellene i munnen. Sur og bitter mat kan ha en sterkere smak. Noen proteinmatvarer som kjøtt kan smake metallisk. Andre medisiner som kan påvirke din oppfattelse av smak inkluderer antidepressiva, betablokkere, blodtrykkmedisiner og ACE -hemmere .
  • Aldring: På grunn av redusert antall smaksløker føler eldre mennesker ofte ikke for å spise mat fordi det ikke smaker så godt som det gjorde tidligere. Ifølge Best Natural Cures Health Guide vil tapet av appetitt ikke bare føre til vekttap, men også depresjon. Mat blir uviktig når det ikke er en god opplevelse tilknyttet den. Luktesansen spiller også en stor rolle i hvordan maten smaker.
  • Temperatur: Temperatur kan også endre din følsomhet for smak. Kald drikke og kald mat kan føre til mindre følsomme smaksløker ifølge Kidshealth. For eksempel hvis du spiser saftis laget av juice vil den ikke smake like søtt som juicen du drikker.
  • Helse: Enkelte helsetilstander kan påvirke smakssansen.Vanlig forkjølelse, bihulebetennelse, allergier og andre nasale problemer som forstyrrer luktesansen, kan føre til tap av smak Ifølge The Mayo Clinic kan sykdommer som Alzheimers og Parkinsons også påvirke din oppfattelse av smak og lukt. Sykdommer som multippel sklerose som påvirker sentralnervesystemet kan også være et problem for smaksløkene. Det kan også tannråte, tannkjøttsykdom og røyking gjøre.

(Kilde: http://no.265health.com/, BBC)

Er du blant dem som syns at flymat, uansett hvilket flyselskap du reiser med, smaker skikkelig dårlig?

Det betyr ikke at du er kresen, for du har faktisk rett.

Mye flymat smaker dårlig fordi tørr luft og lavt trykk i flycabinen gjør smakssansen mindre følsom.

Om cateringselskapet som leverer maten til flyselskapet ikke tar spesielt hensyn til dette, vil maten smake virkelig ille for passasjerene.

Derfor skjer det

Forskningsinstituttet The Fraunhofer Institute for Building Physics i München har funnet ut at smaksorganene våre er dårlig tilpasset høyden vi flyr i.

Mennesker nemlig ikke skapt for å innta føden i så høye luftlag som 30.000 fot.

Claudia Ling, kommunikasjonssjef ved Lufthansa Service Holding LSGskychefs som er en stor flymatleverandør, forklarer til Kvinneguiden hvorfor dette skjer:

– Ens makssans ombord et fly reagerer veldig annerledes enn når man spiser på bakken. Lufttrykket i kabinen på et fly som flyr på rundt 10.000 meter over havet, lav luftfuktighet og vibrasjoner er flere faktorer som påvirker smaken, sier Ling til Kvinneguiden og fortsetter:

– Under disse forholdene blir smaksnervene mindre følsomme og de oppfatter mindre. Det er det samme som skjer når man er forkjølet. Smaken av salt i marsjhøyde, for eksempel, blir redusert med 20-30 prosent. Smaken av frukt og sukker reduseres med 15-20 prosent. Til og med duften av urter blir nedtrykt ombord i et fly. I motsetning til dette vil smaken av syrlig mat forbli den samme, sier hun.

Les også: Derfor er flymat kjedelig

Den britiske Michelin-kokken Heston Blumenthal er kjent for sin eksperimentelle og vitenskapelig tilnærming til mat. Han er også en av pionerene som har knekt koden om hva som skal til for å lage bedre flymat.

Gode ingredienser

Siden menneskers smakssans endrer seg i luften, er dette noe cateringselskap som leverer flymat må ta nøye hensyn til når de produserer maten.

Søt mat smaker mindre i luften og trenger derfor å være søtere. Salt forsterker smaksoppfatningen, mens syrligheten fort kan bli for intens og må reduseres.

– Men overkrydret mat er ingen god løsning. Å salte eller sukre ihjel maten vil ikke løse problemet siden krydder ikke bare har en individuell smak, krydder vil også påvirke samspillet mellom aromaer generelt, og i en bestemt matrett, sier Ling videre.

Det er derfor viktig at flymat-produsenter smaker seg frem til en subtil og delikat blanding av krydder slik at flymaten appellerer til smaksløkene til så mange passasjerer som mulig.

Les også: Bagasjegebyr irriterer mest

SMAKSSANSENE REAGERER: - Lav luftfuktighet og vibrasjoner er flere faktorer som påvirker smaken, sier Claudia Ling, kommunikasjonssjef ved Lufthansa Service Holding LSGskychefs. Foto: LufthansaSMAKSSANSENE REAGERER: - Lav luftfuktighet og vibrasjoner er flere faktorer som påvirker smaken, sier Claudia Ling, kommunikasjonssjef ved Lufthansa Service Holding LSGskychefs. Foto: Lufthansa

– Hver passasjer har personlige smakspreferanse, i tillegg må man ta hensyn til at passasjerenes smakssans også er ytterligere påvirket av deres regional opprinnelse, forteller Ling.

For å øke saltsmaken i maten uten å bruke for mye salt, tilsettes umami i flymaten. Matvarer som er naturlig rik på umami er modne tomater, parmesan, soya, sjømat, sopp, løk og selleri.

Dermed kan det være lurt å velge en flymiddag som har disse ingrediensene i seg neste gang du flyr.

Smaksendringen gjelder også drikke, for dersom rødvinen inneholder mye garvestoffer, vil den ikke smake like godt i luften, ifølge SAS.

– De fleste flyselskaper prøvesmaker vin om bord på flyet. Spesielt rødvin kan smake ganske annerledes i lufta enn på bakken, har ekspert Peter Jones fra Surry Univeristy tidligere uttalt til CNN.

Kaffen du får servert om bord i flyet er også spesiallaget for «flyganer». Ofte er den ikke drikkende på bakken i det hele tatt, skriver Din Side.

Europas beste flymat

I 2002 opprettet Singapore Airlines det første testkjøkkenet for flymat, hvor rettene kan forberedes og konsumeres under lavt lufttrykk, og snart fulgte flere selskaper etter. Lufthansa søkte profesjonell hjelp hos The Fraunhofer Institute for Building Physics i München, som fylte et simulert fly med menneskelige forsøkskaniner, og oppdaget at smaksopplevelsen forandret seg når de senket lufttrykket.

Sensitiviteten for søtt og salt falt med opp til 30 prosent.

På grunnlag av disse funnene har kvaliteten på flymat verden rundt blitt vesentlig bedre de siste årene.

Annica Jansson, pressekontakt hos flysøkenettstedet Skyscanner, opplyser til Kvinneguiden at de gjennomførte siste test av flymat hos ulike flyselskap så sent som i 2013:

– Europas beste flymat ble kåret, og vinneren i kategorien for kortdistansereiser ble SAS, foran tyske Lufthansa og det tyrkiske flyselskapet Turkish Airways.

Testpanelet som bedømte maten bestod av 550 flyvante reisende som satt karakter på flyselskapenes mat ut fra kriteriene smak, utseende og utvalg. De tre kategoriene der det ble kåret vinnere var lavprisselskaper, kortdistansereiser og langdistansereiser.

Det var Pegasus som vant i lavpriskategorien, og KLM som vant i langdistansekategorien.

Les også: Fant avføring i drikkevannet på fly

Den mest populære flymaten

LSGskychefs' kulinariske design-og utviklingsteam står overfor en rekke utfordringer som de fleste resturantkokker på bakken sjelden opplever. For eksempel er det essensielt at maten lages kompakt nok til å passe inn i emballasjen som skal med flyet, i tillegg er det særdeles høye krav til kvaliteten på maten som skal serveres på førsteklasse.

Forberedelsesprosessen alene krever måltider som lages, kjøles ned og varmes opp igjen på flyet. Det betyr at kokkene nøye må velge produkter og ingredienser som passer til dette.

– Parallelt med det, må måltider være utformet på en slik måte at passasjerene vil nyte å spise dem. Vi må følge med på de siste kulinariske trendene samtidig som vi må ta hensyn til eventuelle etniske og kulturelle preferanser, og maten må også ha et tiltalende utseende.

Les også: Dette flyselskapet nekter deg å ta med mat

POPULÆRT: Den mest populære maten universelt er pastaretter, fisk og kylling i følge Ling. Foto: Colourbox.comPOPULÆRT: Den mest populære maten universelt er pastaretter, fisk og kylling i følge Ling. Foto: Colourbox.com

– Flymaten som serveres på europeiske flyreiser inneholder generelt mer frukt, salater og grønnsaker av høy kvalitet, i tillegg fokuseres det mer på middelhavsmat, opplyser Ling.

Den mest populære maten universelt er pastaretter, Ling mener at dette antakelig er på grunn av variasjonsmulighetene med tilbehør til pasta.

– Fisk er også populært siden dette er lett mat. Kylling er det mest aksepterte kjøttet verden rundt, men det er viktig å alltid ha vegetaralternativer på menyen også.

Les også: Norwegian-ansatt: – Mark og mugg i maten

Men det absolutt viktigste er hygienen:

– Først og fremst må cateringselskaper oppfylle alle hygieniske regler under produksjonen, og at kjøle-og oppvarmingsprosessen foregår på riktig måte. Dette kjører vi hyppige kontroller på, sier Ling videre.

I Norge er det ingen regler som rettes kun mot flymatproduksjon.

– Det er begrensede muligheter og plass for matlaging i et fly. Mattilsynet fører tilsyn med at flymatprodusenter følger næringsmiddelregelverket, og det er ikke noen spesielle regler for bare flymat. Vi passer derfor på at flymaten produseres på en hygienisk måte på samme måte som all annen produksjon av mat, sier Kristin Styrmo, seksjonsleder næringsmidler ved Mattilsynet, til Kvinneguiden.

Les også:

Slik får du best plass på flyet

Styr unna de bakerste flysetene

Så galt kan det gå om du mister passet

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:14 Perlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56 Historisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48 Tre raketter avfyrt fra Gaza20:31 Mange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24 Festfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18 Kvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 MDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Sju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år
Siste nytt
22:14SportPerlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56PolitikkHistorisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48VerdenTre raketter avfyrt fra Gaza20:31PolitikkMange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24SportFestfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18NorgeKvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkMDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenSju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus