Meny

Med tog gjennom Vietnam

«The reunification express» er kanskje gammeldags, men sjarmen gjør opp for mangelen på fart. I fremtiden kan det hele bli erstattes med en høyhastighetslinje, men foreløpig er toget en unik måte å oppleve Vietnam på. (FOTO: Axel Munthe-Kaas Hærland)

Glem buss, bil og fly – Vietnam oppleves best via skinnegangen.

HANOI-HO CHI MINH CITY, VIETNAM: Kvelden før jeg satte meg på The Reunification Express – den 1700 kilometer lange toglinjen fra Hanoi til Ho Chi Minh City – møtte jeg min vietnamesiske venn for en suppeskål i gamlebyen.

– Hvorfor tar du ikke bare flyet?, spurte han.
– Koster omtrent det samme i disse dager.

Han hadde et poeng. Mens flytrafikken vokser, krymper billettprisene. For første gang siden åpningen av «Indokinas ryggrad» i 1936 er togreise i Vietnam blitt gammeldags. Hvorfor tilbringe halvannet døgn i en rusten kupe når du kan krysse landet mellom frokost og lunsj for samme pris?

– Jeg liker tog, svarte jeg.

– Tog har personlighet.

Planer om en høyhastighetslinje mellom nord og sør har sirkulert i vietnamesisk politikk siden 2007. Nøyaktig når gammelt må vike for nytt, kommer an på finansiering og teknologi, men det er uansett liten tvil om at dagens lokomotiver, de støvete vogntogene og den dovne reisen langs Vietnams mektige kystlinje snart vil være historie.

Les også: Kroppsspråk i utlandet

Øl om bord

Morgenen etter tar jeg farvel med Hanoi. Toget forlater perrong nr. 4, rister av seg regnet og ruller sine første, skranglete meter gjennom de værbitte nabolagene og videre mot Ho Chi Minh City. Kort tid etter avgang kommer en smilende, vietnamesisk mann inn i kupeen med dryppende paraply og en striesekk full av ølbokser. Min første kupékamerat.

– Velkommen, sier han og strekker ut hånden, – vil du ha en?

Jeg nikker og takker, og ser ham forsvinne videre nedover korridoren, der en gruppe italienske pensjonister mottar ham med heiarop og klapp på skulderen. Når han kommer tilbake og setter seg ned med et stønn, er sekken tom.

– Det er mye å holde orden på, sier han. – Men jeg elsker jobben min.

Nguyen Hunh lærte seg engelsk ved å se filmer og konversere med turister rundt Hanois attraksjoner. Etter hvert ble han flytende nok til å få seg jobb som reiseleder, og tilbringer nå to uker i måneden på å guide turgrupper fra nord til sør via The Reunification Express.

– Turistene elsker toget, fordi det er en ekte vietnamesisk opplevelse. Det er billig, behagelig og gir deg mulighet til å se det beste av hva vi har å tilby.

Les også: Lurer på om de klarer seg noen måneder på 100.000 kroner

Langsomt måltid

Etter Hanois deprimerende forsteder glir toget langsomt over i et slettelandskap av smaragdgrønne rismarker, vannbøfler og peanøtt-åkre. Jeg ble advart på forhånd om hvor søvndyssende treg «ekspressen» kan være, men det er først når jeg ser småbarn løpe vinkende ved siden av vinduet, at den økende etterspørselen etter flyreiser i Vietnam gir full mening. Men for tyske Florian Schaschek var toget et selvsagt valg.

– Jeg kom hit for å se Vietnam, sier han og tar et trekk av den elektroniske sigaretten. – Da er det ikke noe poeng å befinne seg 10.000 meter over bakken.

Vi møtes i bakerste vogn, der passasjerer fra alle tre klasser sitter sammenklemt over varme og rimelige måltider. Denne restaurantvognen har sin særegne, forfalne sjarm – med flassete møblement, fettete gardiner og utsikt mot kjøkkenet, der kjederøykende kokker holder balansen og skjenker suppe fra dampende grytekar.

Sosial reise

Det beste med togene i Vietnam er at man får servert mesteparten av landet på et sølvfat. Fra storslagne nasjonalparker til turistvennlige småbyer: “Reunification Express» gir deg enkel tilgang på alt. Og mens togreiser i resten av verden kan være et mareritt av forvirrende nettverk og kryptiske forbindelser, er valgene her langt greiere å forholde seg til. Enten opp. Eller ned.

Hittil har jeg reist på den behagelige og romslige førsteklassen, men siste delen av turen tilbringer jeg i billigste sovevogn, der turistene er en klar minoritet. Kupeen består av seks steinharde senger som henger fra veggen i knirkete kjettinger. Ved første glimt av medpassasjerene – en kvinne med barn, to fnisete tenåringer og et eldre ektepar – tar jeg det for gitt at det vil bli en usosial tur mot Ho Chi Minh City. Men nok en gang får jeg erfart hvilken fantastisk arena toget er for sosial kontakt. I fravær av et felles språk består samtalene våre av lite annet enn smil og gestikulering. En pose med chips på deling, en dårlig utført tryllekunst for den minste og et bilde av en slektning på rundgang. Og plutselig er vi på vei mot å bli kjent.

Toget stopper endelig i Ho Chi Minh City. Ryggen er mørbanket og verden sløret etter tre timers søvn, men jeg forlater likevel stasjonen med en melankolsk følelse. For selv om fremtidige generasjoner vietnamesere og turister vil kunne krysse landet på én formiddag i lydløse tog som aldri bryter sammen eller blir forsinket, vil noe verdifullt ha gått tapt. Reisen vil ha blitt til transport.

Les også: Mest for backpacker-pengene

Fakta om The Reunification Express

* En toglinje mellom Vietnams største byer, fra Ho Chi Minh City i sør til Hanoi i nord.

* Bygd av franskmennene og åpnet i 1936. Ble bombet og gjenoppbygd gjentatte ganger under krigen.

Topp fem stoppesteder

* Hanoi: Vietnams hovedstad – en kaotisk og støvete by man fort blir trollbundet av – med stor arv fra kolonitiden. En retningsløs vandring i gamlebyen er en uforglemmelige opplevelse.

* Phong Nha: En av Vietnams store attraksjoner, med idylliske omgivelser og spektakulære kalksteinshuler. For å komme hit tar du taxi fra togstasjonen og byen Dong Hoi. Kjøreturen tar en times tid. Flere av hotellene i området kan også ordne med transport fra stasjonen.

* Hue: Tidligere høysete for keiseren, og en av byene i Vietnam der kampene var hardest under krigen. Det langstrakte palasset og den berømte parfymeelven er verdt å få med seg, i tillegg til de spektakulære gravene som ligger spredt rundt bykjernen.

* Hoi An: Selv om Hoi An ikke har sin egen holdeplass, er det enkelt å komme seg dit med taxi eller buss fra storbyen Da Nang. Hoi An er et av Vietnams heteste turistmål, og mange vil oppleve populariteten som et sjokk. Den Unesco-fredede gamlebyen har en unik sjarm og stemning, særlig om kvelden, da mange tusen papirlamper tennes i gatene og langs elven. Og for de som vil oppgradere garderoben, er det få bedre steder for skreddersydde plagg i Sør-Øst-Asia.

* Quy Nonh: En mellomstor strandby sør i landet, full av liv og vakre omgivelser. Et godt alternativ til den mer populære, nærliggende storbyen Nha Trang. Vel verdt et par dagers opphold.

Reisefakta

* Reisen dit: Det går ingen direktefly til Vietnam fra Norge, men med nye ruter fra London til både Hanoi og Ho Chi Minh city med Vietnam Airlines (www.vietnamairlines.com) har det aldri vært enklere å komme seg dit. Det er også lett å finne forbindelser til Vietnam i Bangkok, dit det går jevnlige og billige ruter til og fra Norge.

* Standard om bord: Det er tre klasser på vietnamesiske tog. Soft-sleeper (fire senger per kupé, klimaanlegg, mer behagelig og derfor den de fleste turister velger), 2) hard-sleeper (seks senger per kupe, mindre behagelige senger) og soft seat (sete i vogn, best for korte turer).

* Togbilletter: Bestill i god tid i forveien. De fleste hoteller i Vietnam vil kunne booke dem for en liten tilleggsavgift, samt gi oversikt over tid og tilgjengelighet. Eventuelt kan man bestille via et av mange reisebyråene som ligger strødd rundt i landets turistområder. Få av dem har derimot egne nettsider.

* Ørepropper: Ta me deg ørepropper! Spesielt viktig hvis du befinner deg langt fremme i toget. Skinnegangen er ofte blokkert av mennesker og dyr, og det øredøvende hornet som skremmer dem unna kan bryte selv den tyngste søvn.

* Kontakt: Bilder av familie og hjemland kan brukes for å bryte isen når du vil bli kjent med medpassasjerer, men ikke snakker vietnamesisk.

* Hygiene: Ta med hånddesinfeksjonsmiddel og – ikke minst – eget toalettpapir. Det er ingen garanti for at togselskapet har ordnet med det.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:23 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket
Siste nytt
01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:23VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus