Meny

Huset i Tainan slukes av trær

Bygningen som nå er dekket av grener og røtter var under den japanske okkupasjonen firmaet Tait & Co sitt hovedkvarter i Taiwan. På den tiden var det salt som ble omsatt her. I dag er huset, og kvartalet rundt, et populært turistmål.
Ett falleferdig gammelt hus har blitt en av Tainans mest besøkte turistattraksjoner.
Slik kommer du til Tainan

De fleste severdighetene i Tainan ligger enten i Anping eller i den vestlige delen av byen og det meste er lett å nå til fots, og detaljerte turistkart hvor severdighetene er markert kan man plukke opp i resepsjonen til de fleste hotellene i byen.

Det koster ingen ting å besøke templene, mens andre severdigheter, som «Anping Treehous» og Anping-fortet, koster rund 50 taiwanske dollar, som tilsvarer 10 norske kroner.

Man kommer seg raskt fra både Taipei i nord og Kaoshiung i sør til Tainan med lyntog. Togstasjonen ligger derimot et stykke fra sentrum, men shuttlebusser (som er inkludert i togbilletten) tar deg inn til sentrum og tar ca 30-40 minutter.

TAINAN, TAIWAN (ABC Nyheter): Før andre verdenskrig handlet japanerne salt her, men nå har banyantrærne tatt et kvelende grep om vegger og tak i det tidligere industrilokalet. Spøkelseshuset har fått en magnetisk dragning på turistene som kommer til Tainan, Taiwans eldste by.

Banyantrærnes grener slynger seg langs mursteinsveggene i «Anping Treehouse», og danner til og med små grotter og labyrinter man kan krype gjennom. Det er et merkelig og fasinerende syn.

Se video: (artikkelen fortsetter under videoen)

Noen asiatiske tenåringsjenter poserer foran en overgrodd vegg og fotograferer seg selv med mobiltelefonene sine. Over oss spaserer noen gutter på en platform som er bygget over taket som er knust av trestammene, og som gir ett overblikk over trærnes langsomme herjing med bygningen.

En sommerfugl flakser plutselig igjennom rommet og setter seg til rette på en av banyantrærnes tynne grener som svinger frem og tilbake i vinden som blåser gjennom bygningen.

Les også: Restaurant for Barbie-elskere

Severdigheter på en snor

Det var i Tainan Taiwans moderne historie begynte og det er her øyas tradisjonelle kultur fortsatt blomstrer, skriver reiseguiden Lonely Planet.

Og ganske riktig ligger både templer, historiske bygninger og minnesmerker som perler på en snor. Ikke minst i gamlebyen Anping hvor vi befinner oss.

Ved siden av «trehuset» ligger andre bygninger fra da handelen blomstret her. Ett hus er blitt kaligrafimuseum og et annet presenterer nederlendernes østasiatiske kompanis historie i et av svært få bygninger i europeisk arkitektur som er igjen her.

Les også: Kaohsiungs kreative kunststripe

Tre hundre templer

Anping-fortets tårn, som ligger innenfor de gamle bymurene, kan skimtes over hustakene på den andre siden av veien.

Tidligere var Anping en egen øy, men da havstrømmene endret seg på 1800-tallet og lagunen som skilte øya fra fastlandet skrumpet inn, ble øya spleiset med det som i dag er den moderne delen av Tainan by.

Byen har også over tre hundre templer, og regnes som de best bevarte eksemplene på tradisjonell kinesisk kultur i Taiwan. Blant de mest kjente er det nesten 350 år gamle Konfuciustempelet i Nanmengaten, og Kuantitempelet  i Yungfugaten der kinesere fra Qing-dynastiet dyrket sin krigsgud.

Like ved ligger Tempelet til den store himmelkeiserinnen som har noen av landets mest imponerende tempelutskjæringer.

Les også: Ha Taiwan for deg selv så lenge det varer

Matmekka

Byen er også kjent for sine lokale delikatesser, som man ikke finner noe annet sted i Taiwan. Og ved noen av matutsalgene vi rusler forbi på vei fra «Anping Treehouse» til byens gamle fort strekker køen av mennesker seg langt nedover gaten.

Tainan kalles også for Taiwans mathovedstad og «city of snacks», men det er ikke fancy restauranter som gjelder her. Maten finner man i en rekke gatekjøkken og boder, blant annet på nattmarkedene som er verdt et besøk etter at mørket faller på.

Etter en dag i historiens tegn er det bare å sette tennene i en guāncaibǎn, en fritert sandwich med ulike ingredienser som kjøtt, kylling, bønner, sjømat og grønnsaker. Eller hva med en østersomelett?

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus