Tapt koffert kan ødelegge ferien

TAPT? Var ikke denne din heller? Det er ikke ofte flybagasjen blir helt borte, men flere risikerer at den blir forsinket. Da gjelder det å ha vært smart i forkant. Foto: All Over Press
TAPT? Var ikke denne din heller? Det er ikke ofte flybagasjen blir helt borte, men flere risikerer at den blir forsinket. Da gjelder det å ha vært smart i forkant. Foto: All Over Press

Her er knepene som redder deg.

Jeg har reist veldig mye og aldri opplevd å miste kofferten på vei til ferie, men i påsken skjedde det.

På flyplassen i Marrakech i Marokko varer og rekker det, og så stopper koffertbåndet uten at min koffert kommer.

De relativt enkle engelsk-kunnskapene og det eldre datasystemet til mannen på «Baggage»-kontoret øker ikke min tiltro til at jeg og kofferten snarlig skal bli gjenforent.

– Call us in the evening, er beskjeden, fulgt av et telefonnummer jeg skal ringe.

Les også: Hvor nøye må du passe på verdisakene på ferie?

Så skjer ingenting

Det er først utenfor terminal-bygget omfanget treffer meg.

Jeg står i langbukse og skjorte i 30 varmegrader. Jeg er riktignok i en storby som har et godt utvalg av vanlige butikker, men uvissheten er det som roter til mest:

Kanskje kommer kofferten i kveld og da er det bare tull å dra på handletur nå.

Hvis ikke noe annet får deg på bedre tanker, kan jeg røpe at hjelpe-telefonen til bagasjekontoret Norwegian og mange andre bruker akkurat her, stort sett bare har vanlig kontortid.

Frustrasjonen over lange ventetider, irriterende menysystemer, total stillhet i andre enden når de ikke går for pausemusikk istedet, øker for hvert forsøk jeg gjør på å få snakket med de ansvarlige.

Derfor kommer ikke kofferten frem

Fortsatt på OSL

Ingen ting skjer første kvelden, men neste morgen ringer mobilen:

En veldig hyggelig dame i SAS på Gardermoen har kofferten min og lover å få den nedover.

– Det er ingen bagasjelapp på kofferten, den må ha blitt revet av på transportbåndene, forklarer hun. Jeg får også vite at de færreste kofferter blir helt borte.

SE BAGASJENS FERD PÅ GARDERMOEN - fra innsiden

Men det holder at kofferten er borte i noen dager før du mister mye tid og roter til ferien skikkelig. Blant annet er det langt fra sikkert at flyselskapet kjører ut kofferten din når den er kommet frem til flyplassen du landet på.

I Marrakech, for eksempel, må du til flyplassen selv - med pass - for å hente den. Det tok for mitt vedkommende en halv dag, og skulle jeg ha dratt på langtur i Marokko hadde denne regelen betydd at jeg hadde gått glipp av planlagt ferie.

To og en halv dag senere holder jeg kofferten i hånden og kan for alvor starte ferien.

Disse sakene bør du kanskje la ligge igjen hjemme

Her er noen råd som kan hjelpe deg ut av den verste knipa

Selv om kofferter sjeldent forsvinner helt, bør du når du pakker ta høyde for at det tidvis skjer. Da kan du begynne ferien likevel og du slipper det mest umiddelbare stresset ved at reisegarderobe og annet utstyr er borte.

Ta med et skift av det du trenger der du kommer i håndbagasjen, for eksempel et par shorts og litt toalettsaker.

Og er du skikkelig rå, får du kanskje med deg alt du trenger i håndbagasjen - for eksempel tøy for en måned!

På hjemreise bør du ha med andre ting i håndbagasjen, som bilnøkler og husnøkler. Kjedelig å stå i shorts på flyplassen hjemme midt på natta med tapt koffert og bilnøkler på avveie.

Les mer: Ikke legg nøklene i kofferten

Ikke kom til Sharm-El-Sheik i norske vinterstøvler. Er det ikke plass til sommersko i håndbagasjen, bør du bytte og pakke om i avgangshallen.

Et annet knep er at flere i reisefølget «bytter bagasjeinnhold». Altså ta litt av samboerens, barnas og svigermors klær i egen koffert, og vise versa. På den måten er man litt bedre stelt om noen i følget mister sine kolli.

Ha med de mest nødvendige toalettsakene og særlig eventuelle medisiner du trenger i håndbagasjen. Er medisinene viktige, ha med nok til hele ferien. Legebesøk, bestillingstid på medisiner og henting kan skape virkelig store problemer.

Merk kofferten skikkelig, innvendig og utvendig, med tydelige navn og mobilnummer.

Mer om hva du har krav på ved forsinket bagasje

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus