Meny

Island på vranga

Legg klaustrofobien igjen hjemme! Gjennom denne sprekken må man kravle for å komme inn i grottene under lavafeltet.
Vulkanturisme i Island blir stadig mer populært. En drøy halvtime utenfor Reykjavik kan du utforske Island fra innsiden, bokstavelig talt.
Innsiden av Island

Iceland Excursions har turer på lørdager og søndager hele året. Utflukten tar totalt 3 timer fra avreise til man er tilbake i Reykjavik.

Turen koster ca 530 kr per person. Det inkluderer transport fra Reykjavik, lån av kjeledress, vanter og hjelm.

Turen arrangeres hele året, men noen deler av grotta kan være vanskelig tilgjengelig på vinteren, så hvordan man beveger seg i den avhenger litt av årstiden.

På vinteren kan man se spektakulære isformasjoner i tillegg til grottas stalakitter.

Deltagere bør være i god form, for ved flere anledninger må man krabbe på knærne for å komme seg frem.

«Inside the Volcano» er et forholdvis nytt tilbud i Islands vulkanturisme. Denne turen tilbys av operatøren 3H Travel, og er bare tilgjengelig i sommerhalvåret, mellom 15. mai og 30. september.

Her blir man heist ned i et stort magmakammer, og får se et spektakulært fargespill, skapt av mineralene i magmaen.

Utflukten fra Reykjavik tar ca 5-6 timer, og inkluderer 35-40 minutter inne i vulkanen.

Turen koster ca 2000 kr per person. Utstyr og en liten lunsj er inkludert i prisen.

THRIHNUKAGIGUR, ISLAND (ABC Nyheter): Vi har krabbet på alle fire, snublet over steinheller og støttet oss til ruglete vegger av størknet magma. Nå står vi der midt i et hulrom under jorda, under Islands karakteristiske lavafelt. I de orange kjeledressene vi har fått utdelt ser vi ut som en gjeng straffanger på rømmen!

– Vil dere oppleve totalt mørke? Slå av hodelyktene deres, sier Steinar Frímannsson som er Iceland Excursions guide på turen inn i vulkanen Thrihnukagigur.

Les også: Potent penismuseum

Uvirkelig miljø

Og det blir mørkt. Det føles nesten som å sveve i et stort mørkt intet. Når alle deltagerne også går med på å være helt stille, slik at bare vanndråpene som drypper i hula kan høres, skjerpes alle sanser.

– Det er et helt uvirkelig miljø. Og opplevelsen av mørket og stillheten er helt utrolig, sier amerikanske Meghan Chapple og Josh Freeman.

Paret fra Colorado har latt seg begeistre av Island den uka de har tilbragt her, og synes det var perfekt å gå under jorda på sin siste feriedag.

– Vi har klatret og besøkt mange huler hjemme i Colorado og ønsket å prøve noe lignende her. Vi visste ikke helt hva vi kom til å få se, men dette er bedre enn forventet, sier Meghan, og legger til:

– Jeg likte at det ikke var en typisk turistutflukt, hvor alt er tilrettelagt og enkelt. Her må man faktisk krabbe på alle fire til tider for å komme seg frem. Jeg liker ekstreme opplevelser, og kan nok tenke meg å gjøre enda mer utfordrende utflukter på Island senere, men dette var absolutt en god introduksjon.

Se video nederst i saken.

Les også: Mer enn bare geysirer

Som et ormehull

Josh lot seg imponere av steinformasjonene og stalakittene som har vokst frem.

  – Det var som å krype gjennom et ormehull. Veggene var veldig mye jevnere enn jeg hadde forestillt meg, det var interessant å se hvordan magmaen har beveget seg og eterlatt seg disse hulrommene og kanalene under bakken. Men jeg skulle ønske vi kunne gå enda dypere!

Det føles som vi er på vei mot jordas indre, men i virkeligheten er vi nok bare rundt fem meter under bakken estimerer guiden vår. Og vi begever oss bare i den ytterste delen, rundt 600 meter inn, i det komplekse grottesystemet.

– Turen er ikke for alle. Som dere selv erfarte må man være ved god helse. Det kan være krevende å krype gjennom tunnellene, og vi har sett folk som har ombestemt seg når de ser det lille hullet vi må krabbe gjennom for å komme inn. Det skjer heldigvis ikke ofte, men det er trist når det skjer. Så vi gir deltagerne en siste advarsel rett før avreise fra Reykjavik, forteller Frímannsson.

Les også: På guttetur til Island

Ønsker et eventyr

De underjordiske kanalene har vært kjent i mange år. Allerede i 1978 ble grotta kartlagt og sikret for publikum, og folk har mer eller mindre alltid hatt tilgang til den ifølge Steinar Frímannsson, men legger til at etterspørselen fra turister har økt de siste årene.

Island opplever at turismen har skutt fart, og «Iceland from below» er en av turene som stadig blir mer populær. Kanskje fordi mange nå kommer på sin andre eller tredje tur til øya og vil oppleve noe mer, og mer utfordrende, enn den klassiske «Golden Circle»-turen til alltinget, Gullfoss og geysirene.

– Det virker som folk vil oppleve og lære mer om naturen. De vil ha et eventyr, sier Frímannsson som har tatt turister med under jorda i seks år, og planlegger å fortsette i seks år til.

– Om knærne holder!

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus