Meny

Fotballfest i sommerparadiset Natal

FOTBALL-VM? For mange dreier Natal og Ponta Negra-stranden seg primært om sol og vannsport.
Mens surfere og turister nyter solrike dager på Ponta Negra-stranden i Natal, forbereder en rød armé byen på det forestående fotballeventyret i Brasil.
VM i Brasil

* Fotball-VM i Brasil avvikles i perioden 12. juni til 13. juli.

* I Natal skal fire gruppespillkamper avgjøres: Mexico-Kamerun (13/6), Ghana-USA (16/6), Japan-Hellas (19/6) og Italia-Uruguay (24/6).

* Billettprisene i grunnspillet ligger mellom 600 og 6000 kroner. Mange reisearrangører tilbyr både billetter og komplette pakker med reise, opphold og kampbilletter. Rimeligst slipper du trolig unna hvis du klarer å skaffe deg kampbillett selv via Fifas webside, www.fifa.com/ticket

NATAL, BRASIL: De gjør det i matchende klesdrakt og med stadig dårligere tid. En barrikade for å sikre strandpromenaden mot havet skal på plass, og de rødkledde avslutter sjelden arbeidsdagen før solen er nede.

Ponta Negras gateselgere har minst like lange dager, men er en mindre homogen masse, der de sleper sine grillvogner, rullende cocktailbarer og skalldyrskjerrer fram og tilbake langs stranden, og opp og ned djevelsk bratte Rua Afonso Magalhâes.

Det buldrer når stein knuses, og dufter av kokos og marinert kjøtt. Kort sagt: et salig kaos.

Les også: Kroppsspråk i utlandet

Innbydende

Men soldyrkerne koser seg. Det skulle da også bare mangle. Solen skinner og stranden er bred og innbydende. Alt du trenger er innenfor rekkevidde.

Det var midt på 90-tallet at den brasilianske middelklassen for alvor oppdaget fiskelandsbyen Ponta Negra, som bød på enda bedre strender og surfebølger enn sentralt i Natal. Siden har det bare ballet på seg. I dag er Ponta Negra et feriested for så vel europeere som brasilianske storbyfolk. Den gamle, primitive landsbybebyggelsen er der fortsatt, side om side med nye hoteller, skyskrapere og leilighetskomplekser. Morro de Careca («Den flintskallede gubben») er en vegetasjonsfri skråning som styrter rett ned i havet, og markerer slutten på områdets fineste strand.

Ponta Negra har etter hvert vokst seg sammen med provinshovedstaden Natal. Langs stranden finner du et godt utvalg spisesteder, barer og nattklubber.

Les også: Vitale, vertikale vannveier

Over 300 soldager

Delstaten Rio Grande do Norte, som omfatter Natal, ligger ved ekvator. Solen skinner sånn cirka 300 dager i året. Liker du vannsport føles det som om det er julaften her året rundt.

Det er ikke tilfeldig at det nye fotballstadionet i Natal er døpt «Arenas das Dunas» etter de finkornede sanddynene. Reiser du hit må du få med deg en tur med en firehjulsdrevet beach buggy. Turene går langs strender som oppleves uendelige, men innlagte stopp ved laguner og fruktoaser. Du vet aldri helt hvordan det slutter.

For Terese og Ola Birgersson fra Småland i Sverige ble det fullstendig livsforandrende. En helt vanlig charterreise utløste det hele.

Fant roen

– Vi bodde i Ponta Negra og fant vårt paradis litt lenger sør under en buggy-utflukt. Vi falt for naturen og roen, så en stund etter at vi kom hjem reiste Ola tilbake for å lete etter en plass vi kunne starte en passende virksomhet. Nå har vi bodd her siden 2002, og begge våre sønner – Matteo og Alfonso – er født her, forteller Terese.

De to har bakgrunn som kjøkkensjef og servitør, og satset på hotellet Blue Dream Resort i Barra do Cunhaú og et leilighetsprosjekt kalt Villa Brasil.

Hotellet deres ligger ni mil unna VM-byen Natal, men har likevel fått status som offisielt VM-hotell. Paret håper de også skal klare å tiltrekke seg fans som skal se kamper i Recife og Fortaleza noe lenger unna.

Selv om det er Natal og Ponta Negra som tiltrekker seg de store folkemengdene, håper paret at flere skandinaver etter hvert skal gjøre som dem: oppdage roen og skjønnheten i Barra do Cunhaú.

Natal

Reise

Mulig å finne flybilletter helt ned i 7000 kroner tur/retur, men på datoene vi søkte (24. mai-7. juni) var laveste pris 9161 kroner. Du må som regel regne med å fly via en europeisk storby og Rio De Janeiro eller São Paulo før du er fremme. Beregn et døgn på reise.

Overnatting

Det finnes et par hundre overnattingssteder å velge mellom i Natal. Pensjonater og leilighetshoteller kan du finne til under 200 kroner per natt, trestjerners hotell i Ponta Negra fant vi til rundt 400 kroner per natt, mens du nærmer deg tusenlappen for et dobbeltrom på et firestjerners hotell. Regn med at prisene skyter i været under fotball-VM.

Sesong

Høysesongen regnes fra august til april, men Natal er et velegnet feriested året rundt. Temperaturen holder seg som oftest mellom 25 og 30 grader, mens vannet holder seg nærmest konstant rundt 27 grader. Høy luftfuktighet.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus