Norwegian-streik tidligst onsdag

STREIKEVARSEL: 228 av Norwegians kabinansatte i Danmark fikk fredag tilsendt varsel om plassfratredelse, noe som kan bryte ut i streik, selv om det fortsatt er uklart når dette eventuelt vil skje. Arkivfoto: Morten Holm (Scanpix)
STREIKEVARSEL: 228 av Norwegians kabinansatte i Danmark fikk fredag tilsendt varsel om plassfratredelse, noe som kan bryte ut i streik, selv om det fortsatt er uklart når dette eventuelt vil skje. Arkivfoto: Morten Holm (Scanpix)

Parat tar ut én Norwegian-ansatt i streik hvis meklingen med NHO Luftfart bryter sammen innen midnatt natt til onsdag. Partene har fire dager med tvungen mekling til å bli enige.

– Streiken kan dermed få sin spede begynnelse onsdag, sier leder Hans-Erik Skjæggerud i Parat.

Han viser til at det er NHO Luftfart som fredag ettermiddag begjærte meklingen avsluttet innen midnatt natt til onsdag, hvilket Skjæggerud mener i praksis er en trussel om lockout hvis meklingen ikke fører frem. Lockout innebærer at de ansatte blir stengt ute fra arbeidsplassen når mekling ikke fører frem.

Pressekontakt Torbjørn Lothe avviser Parats virkelighetsoppfatning, og hevder at NHO og Norwegian ikke har tatt stilling til hva de vil gjøre i tilfelle konflikt.

– Det som skjer nå, er at meklingen går over i fire dager med tvungen mekling. Det er først hvis det ikke er oppnådd enighet når fristen går ut, at det er snakk om konflikt. Dette er helt vanlig når oppgjør går til mekling, sier han.

I brevet NHO har sendt Riksmeklerens kontor står det at « ... ingen ansatte vil bli stengt ute fra arbeidet dersom det ikke oppnås enighet innen fristens utløp».

Les også: Parat: – Innleie av fly kan være streikebryteri

Varsler opptrapping

Parat fastholder overfor NTB at det motparten i realiteten gjør, er å true med lockout. Forbundet svarer med å varsle plassfratredelse for én kabinansatt. Etter det NTB blir forklart, er Parat nødt til å gjøre en slik manøver nå for å ha muligheten til å kunne trappe opp konflikten senere.

– Jeg ville trodd at Norwegian var mer tjent med å bruke tiden til å finne løsninger på de utfordringene vi nå står overfor i meklingen, enn å bruke tiden på å organisere en lockout, sier Skjæggerud.

Parat krevde blant annet at de kabinansatte i Norge og Danmark fortsatt skal ha felles tariffavtale, at lønnsutviklingen skal være i tråd med resten av samfunnet. Det ble også krevd en opprydning i pensjonssystemene i bedriften.

Bakgrunn: Streiketrusselen i Norwegian lever videre

Dansk samordning

Parat ønsker å samordne en eventuell streik i Norge med tilsvarende konflikt i Danmark. Det totale streikepotensialet i Norge og Danmark er på 1.229 kabinansatte.

Derfor varslet Parat fredag også plassfratredelse for 228 danske kabinansatte, selv om kompliserte, danske regler gjorde det umulig å si når en streik kan bryte ut.

– Det er utfordrende å være i mekling i Norge, og samtidig forholde seg til en dansk forligsmand som opererer med flytende tidsfrister, sier Hans-Erik Skjæggerud.

I Danmark kan en varslet streik utsettes med inntil to uker, en frist som kan forlenges med ytterligere fem dager. I Norge løper en firedagers frist fra plassfratredelse er sendt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus