Meny

Parat: – Innleie av fly kan være streikebryteri

Norwegian vil leie inn alternative fly og mannskap for å skåne passasjerene mest mulig dersom selskapets kabinansatte går ut i streik. En slik handling vil fagforeningen for de kabinansatte, Parat, i så fall se på som streikebryteri. Arkivfoto: NTB scanpix
Dersom det blir streik i Norwegian og selskapet leier inn alternative fly og mannskap for å redusere effekten av streiken, vil fagforeningen Parat betrakte det som streikebryteri.

På nettsidene sine opplyser selskapet at det vil gjøre sitt ytterste for at passasjerene blir tatt hånd om ved en eventuell streik, og det vil bli satt opp et alternativt flyprogram for å redusere konsekvensene for de reisende. Det vil blant annet skje ved innleie av fly og mannskap, noe Parat liker dårlig.

– Vi merker oss selskapets strategi, men legger til grunn at Norwegian vil holde seg til arbeidslivets regler ved en eventuell konflikt, sier leder Hans-Erik Skjæggerud.

Han er tydelig på hvordan det vil bli oppfattet dersom utenforstående settes inn for å overta arbeidet til eventuelle streikende ansatte.

Vil reagere

– Skulle Norwegian leie inn alternative fly med mannskap for å begrense effekten av en lovlig konflikt, vil vi tolke dette som streikebryteri og agere deretter, sier Skjæggerud. Han legger til at dette ofte fører til at en konflikt forlenges.

I Norwegian er imidlertid ledelsen trygg på at de er innenfor rammene dersom de velger å leie inn fly og mannskap under en konflikt.

– En eventuell streik vil ramme kundene våre hardt og vi ønsker å leie fly og mannskap fra andre selskap for å gjøre det beste ut av situasjonen. Vårt hovedansvar er overfor kundene, og vi er trygge på at innleie av fly og mannskap er innenfor regelverket, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NTB.

Sympatiaksjoner

Fra Danmark har fagforeningen 3F sagt at den er klar til å delta i mulige sympatiaksjoner, men Skjæggerud vil verken krisemaksimere eller foregripe begivenhetene.

– Det er ikke naturlig for meg å svare på spørsmål om dette nå. Vi vil i det lengste forutsette at Norwegian holder seg til spillereglene ved en eventuell konflikt.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus