Meny

– Har aldri sett så mye gull i hele mitt liv!

Verdens største samling av urfolks-gull

Besøkende beundrer de vakre og detaljrike smykkene på Bogotás gullmuseum. Foto: Eva Paulsen
Spanjolene plyndret Sør-Amerika for ufattelige rikdommer. Men på Bogotás Museo d'Oro er restene av det gulldyrkende urfolkets skatter bevart i verdens største samling i sitt slag.

BOGOTÁ, COLOMBIA (ABC NYHETER): – Kjæresten min har ikke vært her før, så jeg tok henne med. Jeg ville at hun skulle se samlingen, det en utrolig viktig del av kulturhistorien vår. Dessuten er den veldig vakker. Jeg blir aldri lei av å komme hit, sier Gil Anderson fra Bogotá.

Han står og fotograferer kjæresten Rocio Betancourt foran en kopi av en jaguarstatue som tidligere voktet et gravkammer, som en gang fantes i Colombias nordøstlige Cauca-region. Rocio, som kommer fra en landsby et par timer nord for hovedstaden, er imponert.

Besøkende strømmer til Bogotás Museo d'Oro hver dag. Foto: Eva Paulsen

– Jeg har aldri sett så mye gull i hele mitt liv!

Den gylne samlingen består av 34.000 gullgjenstander, og representerer tretten av Colombias urfolkssamfunn. Selv om det er verdens største samling i sitt slag, er dette bare en brøkdel av de uendelige skattene som ble produsert frem til conquistadorenes invasjon av kontinentet på 1500-tallet.

Mange av samfunnene ble nærmet fullstendig utryddet og deres skatter ble røvet med seg av de nye herskerne.

Les også:  Topptur i skyggen av «Dødens fjell»

Samlet kulturskattene

Men i 1939 gjorde den colombianske sentralbanken en innsats for å bevare det som var igjen av landets arkeologiske kulturminner. I 2008 utvidet museet til fem etasjer, hver med sitt eget tema, fra folks hverdag til kosmologi og sjamanisme.

Museets gull blandes med 20.000 objekter laget av ben, stein, keramikk og tekstiler, og sammen gir samlingene et godt innblikk i den historiske, geografiske og sosiale utvikling før spanjolene kom. Her kan man se alt fra dagligdagse bruksgjenstander som leirepotter formet som apekatter, til rituelle masker i rent gull, gyllne miniatyrer av dyr og vakre smykker.

Besøkende beundrer de vakre og detaljrike smykkene på Bogotás gullmuseum. Foto: Eva Paulsen

– Det er veldig imponerende, så mange inntrykk! Utrolig hva de klarte å skape allerede for flere tusen år siden, sier Frank Niese og stirrer nyskjerrig og med beundring inn i glassmonterne.

Tyskeren er på forretningsreise i Colombias hovedstad med sin kollega Dietmar Birringer. På sin eneste fridag har en colombiansk kollega insistert på at de må besøke Bogotás gullmuseum .

– Og det angrer vi virkelig ikke på. Det er utrolig. Og vi er bare i første etasje - av fem! sier Dietmar.

Les også:  4.400 år gammelt gravkammer funnet i Egypt

Gulldykking

I femte etasje stopper en blid vakt oss og peker mot en vegg.

– Hvis dere venter ett minutt vil dere se noe spesielt! lover han.

To massive skyvedører åpner seg og en gruppe smilende mennesker kommer ut.

Vi går inn og dørene slår igjen med ett smell. I mørket aner vi et sirkelformet rom.

Plutselig hører vi rytmisk trommer og veggene farges i blått lys. Hundrevis av små gjenstander åpenbarer seg som en fiskestim rundt oss. Fra høyttalerne chantes det slik urinnbyggerne sang, og lyden av plaskende vann fyller rommet.

Så går det opp for oss! Vi er på en imaginær tur til de hellige innsjøene der Muisca folket offret smaragder og gull som de kastet ned i dypet.

Et lysspill markerer ulike objekter rundt oss i takt med musikken, rad etter rad med utrolig håndverk en gang gjemt i sjødypet.

Så går skyvedørene opp igjen, og nå er det vi som går ut av Colombia fortid, med et smil om munnen.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus