Tube-streik skaper store problemer i London

Folk står i kø for å komme seg på busser, etter at T-banenettet i London ble rammet av streik. Streiken ble innledet mandag kveld og skulle vare i 48 timer. De ansatte protesterer mot planer om å legge ned alle undergrunnsbanenes billettkontorer. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Folk står i kø for å komme seg på busser, etter at T-banenettet i London ble rammet av streik. Streiken ble innledet mandag kveld og skulle vare i 48 timer. De ansatte protesterer mot planer om å legge ned alle undergrunnsbanenes billettkontorer. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Millioner av London-reisende sliter med å komme seg til og fra jobb og andre gjøremål, etter at byens tunnelbane er rammet av en 48-timers streik.

De ansatte protesterer mot planer om å stenge alle banesystemets billettkontorer.

Driftsselskapet Transport for London håpet å kunne opprettholde mellom 40 og 50 prosent av den normale trafikken tirsdag.

De reisende opplevde likevel alvorlige forstyrrelser i toggangen etter at streiken begynte mandag kveld, meldte den britiske rikskringkastingen BBC.

Stor-Londons konservative borgermester Boris Johnson stempler den 48 timer lange streiken som «ren galskap».

Britisk næringsliv advarer om at aksjonen kan koste millionbeløp, spesielt for småbedriftene som utgjør 99 prosent av forretningsselskapene i London.

Fagforbundet RMTs fungerende leder Mick Cash mener arbeidsgiverne må ta skylden for konflikten. – De har gått i skyttergravene og nektet å rikke seg en tomme fra planen om å stenge alle billettutsalg, sier han.

Tubens driftselskap forsvarer planen, som vil koste nesten 1.000 ansatte jobben, med sterkt redusert etterspørsel etter papirbilletter i en tid der stadig flere bruker elektroniske reisekort. Londons T-bane har rundt tre millioner reisende hver dag.