Meny

Kroppsspråk i utlandet

TVETYDIG: De fleste tegn er tvetydige, til og med v-tegnet og tommelen opp. Lær deg hva de ulike tegnene betyr hvor, slik at du er godt forberedt på neste utenlandsreise. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Kroppsspråket ditt kan fornærme andre uten at du er klar over det.

- Det kan være uskyldig fra din side, men oppfattes veldig frekt av dem du kommuniserer med, sier Christian Eilers, som driver den amerikanske reisebloggen Dauntless Janter.

Der skriver han om sine egne reiseopplevelser, samtidig som han forsøker å fremme kulturforståelse på tvers av land og kontinenter.

Eilers er han spesielt opptatt av hvordan kroppspråk ofte kan misforstås når man er på reise, og tror få er klar over hvor tvetydige de fleste håndbevegelser egentlig er.

- Noen tegn brukes om hverandre i flere kulturer, som for eksempel knyttneven. Den kan stå for vennskap og lojalitet, men brukes også hvis man vil yppe til kamp. Andre tegn er mer overraskende, sier Eilers, og trekker spesielt frem `tommelen opp`.

- I den vestlige verden betyr det å holde tommelen opp alltid `ja` eller `bra`, men det gjelder ikke overalt. I Midt-østen er dette for eksempel svært nedverdigende. Det betyr rett og slett `sitt på fingeren min`, som om fingeren var en erigert penis, forklarer Eilers.

Ikke bare fredstegn

V-tegnet er heller ikke uproblematisk, ifølge Eilers, som forteller at betydningen kan snus på hodet hvis du holder tegnet feil vei.

- I USA betyr v-tegnet det samme uansett hvilken vei du holder det. I Storbritannia og Australia derimot, betyr fredstegnet med håndflaten mot deg `number two` eller også kjent som `up your ass` eller `fuck you`, sier han.

Jørn Varhaug, instituttleder på Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Stavanger, understreker at mange håndbevegelser ikke har noen betydning i seg selv.

- De er kulturelt betinget, og har ingen mening utover kulturen de oppstår i, sier han, og legger til at dette kan by på problemer når du reiser på ferie.

Mange steder i Afrika og Asia er det for eksempel uhøflig å bruke den høyre hånden.

- Dette er fordi den høyre hånden først og fremst brukes til totalettbesøk. Det er direkte ufint å strekke frem den høyre hånden for å presentere deg eller forsøke å kommunisere noe med den, forteller Varhaug.

Forvirrende

FORVIRRENDE: Å lage en ring med tommelen og pekefingeren, betyr som oftest `flott`, `ok`, ´avtale` eller ´enig` i den vestlige verden. I noen sør-europeiske land og Brasil derimot, betyr dette tegnet `du er et null`. Vestlige kulturer bruker også gjerne pekefingeren for å indikere at noen skal komme mot en, men hvis du gjør dette i Fillippinene vil du få mange strenge blikk. Det er nemlig et tegn reservert for hunder. © FOTO: Colourbox

Universelt kroppspråk

I Norge holder vi ofte håndflaten ut, enten for å vise tallet fem, vinke eller rekke opp hånda, men det kan være problematisk i andre kulturer, ifølge Eilers.

- I Hellas bør man ikke holde håndflaten opp mot noen. Dette er et gresk tegn som kalles for `moutza` og som stammer fra oldtiden, da kriminelle gikk gjennom gatene og fikk smurt aske på seg. Nå betyr det noe slikt som `eat shit`, forteller Eilers.

Selv om mange tegn har sin spesifikke betydning, minner Varhaug om at mye kroppspråk er universelt.

LYKKE?: I store deler av den vestlige verden betyr kryssede fingre `lykke til`. I Vietnam derimot, er kryssede fingre et tegn for vagina, og sees på som svært uhøflig. © FOTO: Colourbox LYKKE?: I store deler av den vestlige verden betyr kryssede fingre `lykke til`. I Vietnam derimot, er kryssede fingre et tegn for vagina, og sees på som svært uhøflig. © FOTO: Colourbox

- Vi har noen felles referanserammer som gjelder for alle mennesker. Tenk for eksempel på å peke opp for nord eller ned for sør. Det er vanskelig å misforstå slike tegn, sier Varhaug.

Likevel er gestikulasjon mer eller mindre vanlig i noen kulturer enn andre. I sør-europeiske land, og da spesielt Italia, er store kroppsbevegelser et uttrykk for selvtillit og styrke.

- Den eksplosive personligheten er et ideal i Italia, sier Varhaug.

- I Kina er det helt annerledes. Der er gestikuleringen nøye kalkulert, og overklassen bruker gjerne veldig kontrollerte håndbevegelser. Veivende armer og mye innlevelse har lav status, forteller han.

- Ord utgjør kun ti prosent

Hvis du kommer opp i en konflikt, eller har behov for å uttrykke deg tydelig, så er kunnskapen om kroppsspråk der du reiser spesielt viktig.

- Jeg pleier å lese meg opp så mye jeg kan på kroppsspråk og generell etikette, gjerne på nett. Dessuten reiser jeg ofte gjennom couchsurfing eller airbnb der det er mulig, slik at jeg kan bo med lokale. Da lærer jeg hva håndbevegelser og kroppspråk betyr i en trygg setting, sier Eilers.

Han mener selv at amerikanere ofte tar altfor mye plass, og er redd for å havne i samme båsen.

-Det gjør at jeg er spesielt var på hva jeg foretar meg, hvilke ord jeg bruker og hvordan jeg kommuniserer med kroppen, sier Eilers.

Varhaug er enig i at det er lurt å opptre taktfullt og varsomt i en ny, kulturell setting.

- Folk bør være bevisst og bruke det kroppsspråket de har til rådighet, sier han, og forteller at ord kun utgjør ti prosent av vår daglige kommunikasjon.

- Dette er en velbrukt klisjé, men det er noe i det. Måten vi står på, går på, hvordan vi bruker munnen, øynene, tonefallet vårt osv, er uvurdelige tegn som forteller den andre hva vi vil, sier han.

Nye medier

Likevel er Varhaug klar på at vi opplever mindre misforståelser i en stadig mer globalisert verden. Han mener det først og fremst er på lokale steder som har liten kontakt med omverdenen at man må trå ekstra forsiktig.

- Kina var et spesielt vanskelig sted å reise til før i tiden, fordi kroppsspråket deres var så ulikt vårt eget. Det er fremdeles tydelige ulikheter, men forskjellen nå er at begge parter er klar over dem, sier han.

Varhaug understreker også at nye medier har gjort kropsspråk mer tilgjengelig på tvers av kulturer.

- Film og internett har gitt oss flere felles referanserammer. Jeg tror for eksempel norsk ungdom i dag har mye mer til felles med indisk ungdom, enn sine egne besteforeldre, sier Varhaug.

Eilers synes likevel det er bedre å være føre var.

- Vi er mer globale enn noengang, men noen ganger holder ikke krysskulturelle referanser følge med utviklingen, Husk at til og med den mest uskyldige håndbevegelsen kan gjøre mer skade enn gagn. Vær bevisst på ditt eget kroppsspråk, råder han.

Se også:

Riktig kroppsspråk på jobbintervju

Disse menneskene er best likt

Lær deg fotoreglene på ferie

Pruter du riktig på reise?

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:38 Mann til sykehus med stikkskader i Porsgrunn00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:55 Guaido møtte opp på konsert i Colombia23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk
Siste nytt
00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:38NorgeMann til sykehus med stikkskader i Porsgrunn00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:55VerdenGuaido møtte opp på konsert i Colombia23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Helse og livsstil4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus