Kroppsspråk i utlandet

TVETYDIG: De fleste tegn er tvetydige, til og med v-tegnet og tommelen opp. Lær deg hva de ulike tegnene betyr hvor, slik at du er godt forberedt på neste utenlandsreise. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
TVETYDIG: De fleste tegn er tvetydige, til og med v-tegnet og tommelen opp. Lær deg hva de ulike tegnene betyr hvor, slik at du er godt forberedt på neste utenlandsreise. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Kroppsspråket ditt kan fornærme andre uten at du er klar over det.

- Det kan være uskyldig fra din side, men oppfattes veldig frekt av dem du kommuniserer med, sier Christian Eilers, som driver den amerikanske reisebloggen Dauntless Janter.

Der skriver han om sine egne reiseopplevelser, samtidig som han forsøker å fremme kulturforståelse på tvers av land og kontinenter.

Eilers er han spesielt opptatt av hvordan kroppspråk ofte kan misforstås når man er på reise, og tror få er klar over hvor tvetydige de fleste håndbevegelser egentlig er.

- Noen tegn brukes om hverandre i flere kulturer, som for eksempel knyttneven. Den kan stå for vennskap og lojalitet, men brukes også hvis man vil yppe til kamp. Andre tegn er mer overraskende, sier Eilers, og trekker spesielt frem `tommelen opp`.

- I den vestlige verden betyr det å holde tommelen opp alltid `ja` eller `bra`, men det gjelder ikke overalt. I Midt-østen er dette for eksempel svært nedverdigende. Det betyr rett og slett `sitt på fingeren min`, som om fingeren var en erigert penis, forklarer Eilers.

Ikke bare fredstegn

V-tegnet er heller ikke uproblematisk, ifølge Eilers, som forteller at betydningen kan snus på hodet hvis du holder tegnet feil vei.

- I USA betyr v-tegnet det samme uansett hvilken vei du holder det. I Storbritannia og Australia derimot, betyr fredstegnet med håndflaten mot deg `number two` eller også kjent som `up your ass` eller `fuck you`, sier han.

Jørn Varhaug, instituttleder på Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Stavanger, understreker at mange håndbevegelser ikke har noen betydning i seg selv.

- De er kulturelt betinget, og har ingen mening utover kulturen de oppstår i, sier han, og legger til at dette kan by på problemer når du reiser på ferie.

Mange steder i Afrika og Asia er det for eksempel uhøflig å bruke den høyre hånden.

- Dette er fordi den høyre hånden først og fremst brukes til totalettbesøk. Det er direkte ufint å strekke frem den høyre hånden for å presentere deg eller forsøke å kommunisere noe med den, forteller Varhaug.

Forvirrende

FORVIRRENDE: Å lage en ring med tommelen og pekefingeren, betyr som oftest `flott`, `ok`, ´avtale` eller ´enig` i den vestlige verden. I noen sør-europeiske land og Brasil derimot, betyr dette tegnet `du er et null`. Vestlige kulturer bruker også gjerne pekefingeren for å indikere at noen skal komme mot en, men hvis du gjør dette i Fillippinene vil du få mange strenge blikk. Det er nemlig et tegn reservert for hunder. © FOTO: Colourbox

Universelt kroppspråk

I Norge holder vi ofte håndflaten ut, enten for å vise tallet fem, vinke eller rekke opp hånda, men det kan være problematisk i andre kulturer, ifølge Eilers.

- I Hellas bør man ikke holde håndflaten opp mot noen. Dette er et gresk tegn som kalles for `moutza` og som stammer fra oldtiden, da kriminelle gikk gjennom gatene og fikk smurt aske på seg. Nå betyr det noe slikt som `eat shit`, forteller Eilers.

Selv om mange tegn har sin spesifikke betydning, minner Varhaug om at mye kroppspråk er universelt.

LYKKE?: I store deler av den vestlige verden betyr kryssede fingre `lykke til`. I Vietnam derimot, er kryssede fingre et tegn for vagina, og sees på som svært uhøflig. © FOTO: Colourbox LYKKE?: I store deler av den vestlige verden betyr kryssede fingre `lykke til`. I Vietnam derimot, er kryssede fingre et tegn for vagina, og sees på som svært uhøflig. © FOTO: Colourbox

- Vi har noen felles referanserammer som gjelder for alle mennesker. Tenk for eksempel på å peke opp for nord eller ned for sør. Det er vanskelig å misforstå slike tegn, sier Varhaug.

Likevel er gestikulasjon mer eller mindre vanlig i noen kulturer enn andre. I sør-europeiske land, og da spesielt Italia, er store kroppsbevegelser et uttrykk for selvtillit og styrke.

- Den eksplosive personligheten er et ideal i Italia, sier Varhaug.

- I Kina er det helt annerledes. Der er gestikuleringen nøye kalkulert, og overklassen bruker gjerne veldig kontrollerte håndbevegelser. Veivende armer og mye innlevelse har lav status, forteller han.

- Ord utgjør kun ti prosent

Hvis du kommer opp i en konflikt, eller har behov for å uttrykke deg tydelig, så er kunnskapen om kroppsspråk der du reiser spesielt viktig.

- Jeg pleier å lese meg opp så mye jeg kan på kroppsspråk og generell etikette, gjerne på nett. Dessuten reiser jeg ofte gjennom couchsurfing eller airbnb der det er mulig, slik at jeg kan bo med lokale. Da lærer jeg hva håndbevegelser og kroppspråk betyr i en trygg setting, sier Eilers.

Han mener selv at amerikanere ofte tar altfor mye plass, og er redd for å havne i samme båsen.

-Det gjør at jeg er spesielt var på hva jeg foretar meg, hvilke ord jeg bruker og hvordan jeg kommuniserer med kroppen, sier Eilers.

Varhaug er enig i at det er lurt å opptre taktfullt og varsomt i en ny, kulturell setting.

- Folk bør være bevisst og bruke det kroppsspråket de har til rådighet, sier han, og forteller at ord kun utgjør ti prosent av vår daglige kommunikasjon.

- Dette er en velbrukt klisjé, men det er noe i det. Måten vi står på, går på, hvordan vi bruker munnen, øynene, tonefallet vårt osv, er uvurdelige tegn som forteller den andre hva vi vil, sier han.

Nye medier

Likevel er Varhaug klar på at vi opplever mindre misforståelser i en stadig mer globalisert verden. Han mener det først og fremst er på lokale steder som har liten kontakt med omverdenen at man må trå ekstra forsiktig.

- Kina var et spesielt vanskelig sted å reise til før i tiden, fordi kroppsspråket deres var så ulikt vårt eget. Det er fremdeles tydelige ulikheter, men forskjellen nå er at begge parter er klar over dem, sier han.

Varhaug understreker også at nye medier har gjort kropsspråk mer tilgjengelig på tvers av kulturer.

- Film og internett har gitt oss flere felles referanserammer. Jeg tror for eksempel norsk ungdom i dag har mye mer til felles med indisk ungdom, enn sine egne besteforeldre, sier Varhaug.

Eilers synes likevel det er bedre å være føre var.

- Vi er mer globale enn noengang, men noen ganger holder ikke krysskulturelle referanser følge med utviklingen, Husk at til og med den mest uskyldige håndbevegelsen kan gjøre mer skade enn gagn. Vær bevisst på ditt eget kroppsspråk, råder han.

Se også:

Riktig kroppsspråk på jobbintervju

Disse menneskene er best likt

Lær deg fotoreglene på ferie

Pruter du riktig på reise?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus