Meny

Norwegian utsetter Dreamliner-ordre

UTSETTER ORDREN: Planen om å bestille 20 nye fly av typen Dreamliner er utsatt da Norwegian fortsatt venter på godkjenning for sine langdistanseruter. Arkivfoto: NTB scanpix
Norwegian har valgt å utsette samtalene med Boeing om å bestille 20 nye Dreamliner langdistansefly.

Årsaken skal ifølge nyhetsbyrået Reuters, som E24 siterer, være at amerikanske myndigheter ennå ikke har gitt sin godkjenning til Norwegians nye langdistansevirksomhet.

– Dessverre har forsinkelsen i DOT-prosessen (Det amerikanske transportdepartementet, red.anm.) ikke gitt oss noe annet valg enn å sette våre forhandlinger med Boeing om å kjøpe 20 nye 787-9 Dreamliner-fly på hold, skriver flyselskapets direktør Bjørn Kjos i et brev til den irske transportministeren Leo Varadkar.

Han viser til at fremtiden til Norwegian i USA må avklares før de kan gå videre med forhandlingene med Boeing.

Les også: Slik vil en Norwegian-streik ramme deg

Møtt motstand

Norwegian har opprettet et nytt selskap i Irland, Norwegian Air International, som skal drifte langdistanserutene til selskapet. Norwegian har mottatt et såkalt Air Operator Certificate (AOC) for dette selskapet, noe som er nødvendig for å drive et flyselskap.

Etter en avtale mellom EU og USA skal ethvert flyselskap med en godkjent AOC også kunne få rettigheter til å fly over Atlanterhavet.

Søknaden Norwegian har sendt til amerikanske myndigheter har møtt motstand. Andre flyselskaper og fagforeninger argumenterer med at selskapet har satt opp et selskap i Irland for å kunne presse ned lønninger og arbeidsvilkår.

Norwegian har avvist påstandene om at de driver sosial dumping i luften gjennom det nye selskapet.

Les også: Mulig Norwegian-streik fra fredag

Større fly

Ordren det er snakk om er en mulig bestilling på 20 Dreamliner 787-9. Utgaven er noe større og har flere seter enn den første versjonen selskapet bestilte.

I februar sendte Norwegian ut to pressemeldinger der det fremgikk at de hadde inngått intensjonsavtaler om å lease henholdsvis to og fire fly.

Norwegian har i dag fire fly av typen Dreamliner 787-8. Selskapet har bestilt i talt 14 fly av denne modellen. Ytterligere tre blir levert i år, mens resten skal leveres fram til 2018.

– Det er ikke noen stor hemmelighet at Norwegian har jobbet for å skaffe flere fly, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

Les også: Her er én god grunn til ikke å utsette sommerens USA-ferie

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus