Meny

Slik vil en Norwegian-streik ramme deg

KAN BLI BAKKEFAST. Streikefaren er reell for Norwegian. Foto: NTB scanpix
Allerede på fredag kan det bli streik blant de kabinansatte i Norwegian. Her er flyrutene som kan bli rammet.

– Foreløpig vet vi lite om når en eventuell streik vil inntreffe. Nå lar vi meklingen gå sin gang og har som mål å komme til enighet innen fristen går ut ved midnatt i morgen, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Klokken 10 i dag møttes Parat (Norwegian Kabinforening) og NHO Luftfart (Norwegian) hos Riksmegleren til tvungen mekling. Parat har mulighet til å ta ut sine kabinansatte i streik med fire dagers varsel.

Arbeidstakerorganisasjonen Parat opplyste lørdag at det ikke blir aktuelt med en streik fra onsdag, som først varslet. Årsaken til dette er at Norwegian krever en egen mekling for de kabinansatte i Danmark som er medlem av Parat.

Parat avslo mekling i Danmark

– Det danske kabinselskapets forhandlere møttes sist fredag i København og Norwegians mål var å mekle, men Parat avslo. Den norske Riksmegleren er korrekt meklingsinstitutt i Norge, men i Danmark er det dansk mekling, sier Sandaker-Nielsen.

– Det norske tariffområdet strekker som kjent ikke til Danmark, men dersom de danske ansatte vil la seg representere av Parat, så må de jo gjerne det. Poenget er at det må være to avtaler for de selskapene det gjelder og der de ansatte hører hjemme, legger han til.

Parat har understreket at de fortløpende kan benytte seg av firedagersvarselet. Dermed kan en streik tidligst komme i gang fredag denne uken.

Dette er de fem kravene de kabinansatte står knallhardt på

Relaterte saker

– Overraskende

– Det kom overraskende på oss da Parat lørdag sendte ut en pressemelding om at plassoppsigelsen trekkes tilbake. Men igår kveld kom det ny melding om at det likevel kan bli streik fra fredag. Så jeg forstår at passasjerene våre er usikre på hva som skjer, sier Lasse Sandaker-Nielsen til DN.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud sa dette til DN før helgen:

– Medlemmene våre forbereder seg på at det kan bli streik. De mener kravene deres er helt adekvate og fornuftige, og at arbeidsgiveren bør imøtekomme dem.

– Parat har stilt en rekke ultimatum som Norwegian har ønsket å forhandle om uten at Parat har vært villige til det, sier Sandaker-Nielsen.

Parat har sagt at en mulig streik vil ramme hardt fra første stund.

Disse rutene unngår streik

Det Lasse Sandaker-Nielsen kan si, er at en rekke Norwegian-flyvninger etter planen vil gå som normalt - og unngå å bli rammet av en eventuell streik:

– Direkteflyvningene våre mellom Norge og USA og Norge og Bangkok skal etter planen gå som normalt. Videre skal alle flyvningene som opereres av Gatwick-basen og Spania-basene våre gå som normalt. Det samme gjelder flyvninger som opereres av våre kabinansatte i Sverige og Finland, opplyser han.

Innenriksflyvninger i Norge og Danmark og mellom de to landene, risikerer imidlertid å bli rammet hardt i tilfelle streik.

– Vi jobber med et alternativt flyprogram for å gjøre situasjonen litt lettere for passasjerene våre. Men som sagt er situasjonen veldig uoversiktlig i øyeblikket, sier Lasse Sandaker-Nielsen.

Har du kjøpt billett til en Norwegian-rute og er usikker på om flighten vil bli rammet av streik, oppfordrer han deg til å ta kontakt med Norwegians kundesenter.

– Så fort vi vet noe 100 prosent, kommer vi til å legge ut informasjon på nettsidene våre og på sosiale medier. Inntil videre oppfordrer vi folk til å følge med i mediene, sier Sandaker-Nielsen.

Les også:

Asia i dag: Japansk kjøpefest før skatteøkning

«Spøkelsesflyplass» åpner

– Visma er en stor bedrift

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus