Ingen Norwegian-streik fra onsdag

Parat har utsatt tidspunktet for en eventuell streik fordi Norwegian krever en egen mekling for de kabinansatte i Danmark. Foto: Per Løchen / NTB scanpix
Parat har utsatt tidspunktet for en eventuell streik fordi Norwegian krever en egen mekling for de kabinansatte i Danmark. Foto: Per Løchen / NTB scanpix

Det blir ikke streik blant de kabinansatte i Norwegian onsdag, men partene skal likevel møtes hos Riksmekleren.

Arbeidstakerorganisasjonen Parat varsler samtidig at streiken kan komme senere.

De kabinansattes organisasjon Parat valgte ikke å varsle om plassfratredelse, det vil si antallet på personer som tas ut i streik, innen fredag denne uken.

Dermed blir det ikke streik blant de kabinansatte i Norwegian fra onsdag, som det tidligere var fare for. Det er imidlertid mulig at streiken kommer på et senere tidspunkt.

Bakgrunn: – Overhengende fare for Norwegian-streik

Dansk mekling

Parat utsatte tidspunktet for en eventuell streik fordi Norwegian krever en egen mekling for de kabinansatte i Danmark, sier forbundsleder Hans Erik Skjæggerud i Parat.

– Det kommer som følge av at selskapet har bedt om egen mekling for sine kabinansatte i Danmark, som er medlemmer i Parat. I Danmark har de andre tidsløp for denne typen mekling og eventuelle konfliktsituasjoner enn i Norge. For oss er det helt avgjørende at både de norske og danske kabinansatte går inn i en eventuell konflikt samlet, sier Skjæggerud til NTB.

En avklaring fra Danmark må komme innen midnatt tirsdag, ifølge Parat.

Les også: Tidligere flykaprer sto bak bombetrussel

– Krevende krav

Parat vil likevel møte Norwegian og arbeidsgiverorganisasjonen NHO Luftfart til tvungen mekling hos Riksmekleren mandag og tirsdag. Fristen for å komme til enighet er satt til midnatt tirsdag.

– Vi er innstilt på å møte til mekling for å komme til enighet, som vi har klart å gjøre tidligere. Hvis det er riktig at det ikke blir streik, er det en meget gledelig melding for våre reisende og for oss som selskap, men NHO har ikke fått noen formell melding om dette, sier kommunikasjonsdirektør Anne Sissel Skånvik i Norwegian til NTB.

Ett av Parats fem krav i forhandlingene er en videreføring av dagens tariffavtalestruktur hvor kabinpersonalet i Norge og Danmark har felles tariffavtale.

– Dette får vi diskutere med de rundt forhandlingsbordet, men det er et veldig krevende krav, ja, sier Skånvik.

– Må ha separate avtaler

De kabinansatte i Norwegian ble tidligere i år overført til to nye selskap – Cabin Services Norway og Cabin Services Denmark. Før denne overføringen skjedde, har de norske og danske kabinansatte hatt felles tarifforhandlinger, men nå må avtalene inngås separat.

– Avtalen må være separat fordi det norske tariffområdet ikke strekker seg til andre land. Men de danske ansatte må gjerne være organisert hvor de vil og støtte seg på Parat. Det er ikke noe vi ønsker å styre, sier Skånvik.

Forbundsleder Skjæggerud i Parat mener på sin side at det er viktig at de kabinansatte er en samlet gruppe, og sier medlemmenes styrke svekkes om de ikke får lov til det.

Skjæggerud sier videre han ikke vet hva som skjer når partene møtes til mekling mandag, når Parat har varslet at det uansett ikke blir streik fra onsdag.

– Hadde det vært et normalt meklingsløp, ville Riksmekleren gjort det som kan gjøres for å unngå konflikt. Hva som skjer nå, vet jeg ikke, sier Skjæggerud.