Meny

Så mye ferie har du krav på

FERIE? Ferieloven gir deg rett til ferie, men hvor mye feriepenger du får utbetalt, avhenger av lønna di i fjor. (Foto: COLOURBOX).

Og du skal få beskjed om ferieavviklingen senest to måneder i forkant.

Sommerferien nærmer seg, og de fleste av oss er i gang med planlegging av årets ferie.

Men hvor mye ferie kan du egentlig ta ut, og når skal du få beskjed om hvilke uker du får fri?

Vi har spurt Arbeidstilsynet hva du har krav på, og hvem av oss som får utbetalt feriepenger.

>> Sjekk om du kan reise på ferie uten å få kutt i NAV-støtten

Du kan kreve tre uker

Det er ferieloven som bestemmer hvor mye ferie du har krav på i løpet av sommeren. Den sier at du kan kreve tre uker sammenhengende ferie i hovedferieperioden, som er fra 1. juni til 30. september. Unntaket er arbeidstakere som begynner i ny jobb etter 15. august i ferieåret. Men hva om man ikke er enig med arbeidsgiver om når ferien skal tas ut?

- Det er arbeidsgiver som avgjør når i hovedferieperioden hovedferien skal avvikles, hvis en ikke kommer til enighet, sier Birgit Espejord Jensen, leder for svartjenesten hos Arbeidstilsynet.

Så tidlig skal du få beskjed om ferieavvikling

Er du ivrig etter å bestille sommerferie?

Ferieloven sier at du skal ha beskjed om når du får ta ut ferie tidligst mulig, og senest to måneder før ferien tar til.

Les også: Finn reisemål med ABC Nyheters reisekart

Unntaket er hvis det ikke er særlige grunner som er til hinder for dette, Generelt skal arbeidsgiver drøfte fastsetting av feriedager og oppsetting av ferielister med den enkelte arbeidstaker eller dens tillitsvalgte i god tid før ferien.

Men også her er det arbeidsgiver som har det avgjørende ordet, om du og sjefen ikke er enige om tidspunktet for ferien.

Les også i hvilke land du får mest for pengene i sommer

Avspasering sammen med ferien?

Mange arbeidstakere har avspasering til gode etter ekstra jobbing, men kan man ta ut de ekstra dagene i forlengelse av ferien?

Ifølge Birgit Espejord Jensen i Arbeidstilsynet legger ferieloven ingen begrensninger på hvorvidt partene kan avtale at avspaseringstid blir tatt ut i forbindelse med ferien.

Også her vil arbeidsgiver kunne avgjøre om det er greit å ta ut de ekstra dagene i forbindelse med ferie, om dere ikke blir enige.

Ferie i oppsigelsestiden?

I utgangspunktet kan arbeidstaker ikke kreve å få avvikle ferien i oppsigelsestiden, med ett unntak:

- Arbeidstaker kan likevel kreve at ferie avvikles før oppsigelsesfristens utløp dersom det ellers ikke vil være tid til å avvikle ferie innenfor hovedferieperioden eller innenfor ferieåret, sier Espejord Jensen.

Les også: Slik blir ferien i 2014

Hovedferieperioden er som nevnt 1. juni til 30. september. Er du oppsagt av arbeidsgiveren? I utgangspunktet kan du ikke legge ferie til oppsigelsestiden uten samtykke fra arbeidstaker. Unntaket er de med oppsigelsesfrist på tre måneder eller lengre.

Ferie og opptjente feriepenger

Arbeidstilsynets svartjeneste mottar hvert år en rekke spørsmål som gjelder forhold på arbeidsplassen, rettigheter man har som arbeidstaker og liknende.

Blant annet lurer mange på om hva som er gyldig grunn for oppsigelse.

Når det gjelder ferierelaterte spørsmål, er det mange som blander sammen begrepene feriepenger og feriedager.

- Ferie er en rettighet arbeidstaker har uavhengig av opptjening, påpeker Espejord Jensen. Denne rettigheten kommer frem av ferielovens paragraf 5, og gir deg rett til til 25 virkedager ferie, som utgjør fire uker og 1 dag.

I ferieloven regnes mandag til og med lørdag som virkedager. Har du fem uker ferie, skyldes dette en tariffavtale som gir deg en ekstra uke utover de lovpålagte dagene.

Les også: ESA gir Norge påpakning for lønns- og ferieregler

Feriepenger er basert på fjorårets lønn

I motsetning til uttak av ferie, som er en lovpålagt rettighet, er feriepenger derimot noe du tjener opp basert på inntekten året før ferien skal avvikles.

- Dette betyr i utgangspunktet at du vil bli trukket i lønn når du avvikler ferie da ferie er ubetalt fritid, med mindre du har en avtale som sier noe annet, sier Espejord Jensen.

Arbeidstilsynets svartjeneste får i tillegg en del spørsmål om hvordan feriepengene beregnes. Er du også i tvil om dette?

Her kan du lese mer om hvordan feriepengene beregnes eller prøve DinSides feriepengekalkulator

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus