Norwegian truer med permittering av kabinansatte

STREIKEFARE: Samtlige av de kabinansatte i Norwegian har fått permitteringsvarsel og fagforeningen Parat truer med streik for 1300 ansatte. Arkivfoto: NTB scanpix
STREIKEFARE: Samtlige av de kabinansatte i Norwegian har fått permitteringsvarsel og fagforeningen Parat truer med streik for 1300 ansatte. Arkivfoto: NTB scanpix

Da fagforeningen Parat truet med streik for 1.300 Norwegian-ansatte, sendte flyselskapet Norwegian ut permitteringsvarsel til samtlige kabinansatte.

De kabinansatte fikk nylig ny arbeidsgiver i underselskapene Cabin Services Norway og Cabin Services Denmark.

Samtlige ansatte her, det vil si rundt 1.000 personer, har fått beskjed fra arbeidsgiveren om at de vil kunne bli permittert fra 30. april, melder Dagens Næringsliv.

Parat brøt forhandlingene med Norwegian i slutten av mars om en fortsatt felles tariffavtale for de kabinansatte som er organisert i Kabinforeningen og YS-foreningen Parat, ifølge Parats leder Hans-Erik Skjæggerud.

Streikefare

Parat sendte varsel om plassoppsigelse for 1.300 medlemmer fra 30. april til Riksmekleren og arbeidsgiveren tidligere denne uka, opplyser Parat. Dermed kan det bli storstreik dersom partene ikke finner noen løsning gjennom mekling.

– Jeg har ikke sett permitteringsvarselet, så jeg kan ikke kommentere det. Men hvis det skulle bli konflikt, tas alle våre medlemmer ut i streiken, og det vil selvfølgelig ramme arbeidsgiver hardt, sier Skjæggerud til NTB.

Informasjonssjef Charlotte Holmbergh Jacobsson i Norwegian sier permitteringsvarselet ble sendt ut onsdag, altså etter Parats streikevarsel.

– Parat har varslet plassoppsigelse uten å være villige til å gå til forhandlinger. Det har vært diskusjoner, men ingen forhandlinger ennå, sier Jacobsson til NTB.

Mekling

Skjæggerud mener imidlertid at det har vært forhandlinger, men at disse ble brutt da fagforeningen ikke fikk gjennomslag for sitt hovedkrav.

– Vi ønsker i framtiden å ha en hovedtariffavtale med den reelle arbeidsgiveren, som vi mener er Norwegian Air Shuttle (NAS). Det fikk vi ikke noen tilbakemelding på fra motparten innen fristen som var satt, derfor var det ikke grunnlag for å forhandle videre, sier Skjæggerud.

Verken Parat eller Norwegian har fått noen tilbakemelding fra Riksmekleren på når det blir mekling.

– Vi vet ikke så mye ennå, men vi håper naturligvis at vi skal kunne komme overens, sier Jacobsson.

Blant de 1.300 kabinansatte som Parat har varslet plassfratredelse for, er 250 ansatt i Cabin Services Denmark, resten i Cabin Services Norway.

Samtlige vil bli tatt ut i streik – eller permittert – dersom det ikke blir noen løsning gjennom mekling 30. april.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus