– Turister som bor privat bruker mer penger i nærmiljøet

BARCELONA: - Det kommer nye overnattingstilbud hele tiden. Mange blir enten rimeligere eller mer behagelige enn hotellovernatting, enten det er hytter i fjellet her til lands eller leiligheter i Europas storbyer. Det er en trend at flere benytter slike alternativer, sier reiselivsforsker Thor Flogenfeldt ved Høgskolen i Lillehammer. Foto: Airbnb

Reisende som bestiller overnatting hos privatpersoner blir lenger og legger igjen mer penger enn folk som bor på hotell. For mange av utleierne sikrer inntektene at de selv kan bli boende, ifølge en undersøkelse fra Airbnb.

Fakta om Airbnb:
  • Verdensomspennende nettjeneste som formidler private eiendommer for leie
  • Airbnb er en forkortelse for selskapets opprinnelige nettsted: Airbedandbreakfast.com
  • Etablert i San Francisco, USA, i 2008, der de fortsatt har sitt hovedkontor
  • Har mer enn 600.000 utleieenheter listet opp i databasen sin
  • Kunder kan leie i mer enn 34.000 byer verden rundt
  • Utleieenheter finnes i 192 land

Andre aktører i markedet:

Finn.no/reise

Samleside med annonser for ferieboliger over hele verden der utleier selv publiserer og står ansvarlig for innholdet annonsen.

Holiday Homes by StayRentals

Formidler utleie av private eiendommer i alle kategorier; villaer, eneboliger, leiligheter, enkle rom, etc.

Novasol

En av Nord-Europas største utleiere av feriehus.

Villacenter.no

Formidler av villautleie i Frankrike, Spania, Italia og Portugal.

Holidaylets.net

Utleie av villaer, hytter, leiligheter og gårder i hele Europa.

Studio Fori

Leie av leiligheter, basert i Roma, men med muligheter for leie i store deler av Europa.

Villanet

Formidler leie av villa, leiligheter og bed & breakfast i Frankrike, Italia, Portugal og Storbritannia. Har også et mindre utvalg i andre deler av verden.

MyVillarenters.com

En omfattende database med eiendom til leie over hele verden.

Villastogo.com

Eksklusive villaer med private svømmebasseng og leiligheter i nærheten av strender i områder som Korfu, Kypros, Irland, Spania Portugal og Florida (USA).

Det finnes etter hvert mange muligheter for dem som ønsker å bo i et privat hjem heller enn å overnatte på hotell når de er ute og reiser.

– Det er en trend at flere benytter slike alternativer, fordi det enten er billigere eller mer behagelig å reise på denne måten, sier reiselivsforsker Thor Flognfeldt ved Høgskolen i Lillehammer til ABC Nyheter.

En av aktørene som har hatt stor suksess de senere årene er Airbnb, en medlemsbasert tjeneste på nett. Nettsidene fungerer som en markedsplass for folk som ønsker å leie ut hele eller deler av sitt private hjem, sin feriebolig eller hytte for en gitt periode.

Tjenesten ble startet opp i 2008 og siden den gang har 11 millioner reisende funnet overnatting gjennom selskapets nettsider, og 550.000 boliger er delt av verter over hele verden.

Les også: Bo privat når du er ute på reise

Positivt for lokalmiljøet

Nå har selskapet selv undersøkt hvilken økonomisk betydning dette har hatt for lokalmiljøet og for dem som velger å leie ut sine eiendommer på denne måten.

De har samlet inn data fra brukere av tjenesten, både utleiere og besøkende, i ni større byer rundt i verden: San Francisco, Amsterdam, Sydney, Paris, New York, Barcelona, Edinburgh, London og Berlin.

Undersøkelsen viser blant annet at reisende med Airbnb bor i flere dager og legger igjen mer penger, i et større mangfold av nabolag i byen de besøker, sammenlignet med andre turister.

76 prosent av eiendommene som er tilgjengelig i disse byene, ligger utenfor de største hotelldistriktene. Og Airbnb-gjester sier de legger igjen halvparten av reisepengene i nabolaget de bor i.

89 prosent av dem som bor på denne måten, sier de gjør det for å bo som lokalbefolkningen. 76 prosent sier de ønsker å utforske et bestemt nabolag.

Les også: Det kan lønne seg å booke hotellrommet direkte fra hotelle

Viktig inntekt for utleierne

Undersøkelsen viser også at mange av vertene sper på inntektene sine ved å leie ut gjennom Airbnb, for å få endene til å møtes.

Nesten halvparten (47 prosent) av vertene i disse ni byene sier at utleien har hjulpet dem å bli boende i sine hjem.

Dette overrasker ikke professor Ragnhild Silkoset ved Handelshøyskolen BI. Hun sier det er en stor risiko knyttet til å leie ut sin egen bolig på denne måten, på grunn av de private verdiene boligen inneholder.

– I private hjem skal du ikke eie for mye før risikoen blir stor. Jeg kan tenke meg at de som leier ut gjerne er unge folk som ikke har skapet fullt av sølvtøy, sier hun til ABC Nyheter og fortsetter.

– Noen gjør det nok for å overleve, det har vært økonomiske kriser rundt omkring. Så det er ikke nødvendigvis fordi de har så lyst til å leie ut, men at det er en nødvendighet.

Les også: Tjener 100.000 på gjesterommet

– Pengene brukes på en annen måte

Airbnb-direktør Molly Turner sier til The Washington Post at målet med undersøkelsen er å illustrere at deres tjeneste har økonomisk effekt for enkeltmennesker, nabolag og lokalt næringsliv, som skiller seg fra tradisjonell turisme.

– Pengene går direkte til lokale husholdninger; de brukes i flere nabolag i lokale forretninger. Hvis samme pengesum ble brukt i tradisjonell turistindustri, ville det påvirke byen på en helt annen måte enn når den brukes på Airbnb, sier hun ifølge avisen.

– Ingen trussel

Også i Norge får stadig flere reisende øynene opp for privat overnatting, både som en måte å spe på inntekten og som et alternativ når de skal på reise.

Tall fra Airbnb viser at det har vært nesten en tredobling i antall verter i Oslo de siste 12 månedene. Nå er det nesten 1000 som tilbyr husrom på denne måten i hovedstaden.

Det har også vært en stor økning i antall reisende fra Oslo som bruker Airbnb det siste året, ifølge selskapet.

Men verken reiselivsforsker Thor Flognfeldt eller professor Ragnhild Silkoset tror Airbnb eller andre som formidler privat overnatting utgjør noen trussel mot hotellnæringen.

– Jeg vil nok tro at dette er et lite fenomen. Slike tilbud har eksistert i mange år, men vi ser ikke at det vokser så mye. Det er en liten gruppe som reiser på denne måten. De kan ha ulike motiver, for eksempel at de har dårlig råd og dette er billigere. Det kan være at de ønsker en spesiell opplevelse og dette gir dem en annen type reise, sier Silkoset til ABC Nyheter.

Les også: Ting vi savner på reise

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus