Når er flybillettene billigst?Når er det billigst å bestille flybilletter?

FLYBILLETT-PRISER: Det sies at flybillettene er billigst på tirsdager klokken 15. Stemmer egentlig dette? Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos
FLYBILLETT-PRISER: Det sies at flybillettene er billigst på tirsdager klokken 15. Stemmer egentlig dette? Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

«Flybillettene er billigst tirsdager klokken 15». Er det virkelig slik?

Det florerer av tips på nettet til når det lønner seg å bestille flybillett for å få den billigst mulig. Ifølge en amerikansk treårig analyse, utført av daglig leder Rick Seaney i FareCompare.com, er det tirsdag klokken 15 prisene på flybillettene er på sitt laveste.

Men lar dette seg egentlig overføre til norske forhold?

– Jeg hadde to dyktige masterstudenter som så på dette sammen med meg for et par år siden. Vi fant ikke noe mønster som viste at noen dager var lavere priset, understreker professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole.

– Vi sjekket priser inntil to måneder før avgang og hver dag frem til flyet tok av. Ingen dagsystematikk var å spore, men vi fant selvsagt dynamikk i prisene og en klar trend frem mot avgangstidspunkt.

Steen tror at selskapenes systemer virker mer etter salg/forventet salg til enhver tid, og legger ut nye billetter uavhengig av ukedag.

Les også: Casher inn på rike passasjerer - nå blir det enda mer luksus på vingene

Ingen dager bedre enn andre

Også pressekontakt Tormod Sandstø i SAS forklarer at det ikke er forskjell på prisene basert på ukedager og tidspunkt på døgnet.

– Men de fleste bestiller faktisk billettene sine på tirsdag, mandag og onsdag på sas.no, i den rekkefølgen.

Videre påpeker Sandstø at det selvsagt ikke er alle som bestiller med en gang. At det her nok er noe ulikt avhengig av hvilket formål vedkommende har med flyreisen.

– En person som har en forretningsavtale og derfor må reise til et bestemt sted til et bestemt tidspunkt - og vil ha dette gjennomført pålitelig, effektivt og uproblematisk - så bestiller vedkommende større grad med en gang der hvor det er ledig plass.

Les også: NSB mot SAS og Norwegian

– Ferie-/fritidsreisende shopper rundt i større grad, og kan lande vilkårlig på både destinasjon og tidspunkt, bare prisen er riktig.

BildeFLYBILLETT: Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nilsen i Norwegian forklarer at t prisen på flybilletter styres av tilbud og etterspørsel. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

Vær tidlig ute

Det er ifølge Sandstø en hovedregel som alltid gjelder når det er snakk om å få tak i de billigste billettene.

– Jo tidligere du kjøper, jo bedre. Flybilletter varierer i pris etter tilbud og etterspørsel, men de billigste selges først.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nilsen i Norwegian er også av den oppfatning at prisen på flybilletter styres av tilbud og etterspørsel.

– Generelt sett anbefaler vi at du er tidlig ute med å bestille din reise – da er sjansen størst for å få tak i de aller billigste billettene.

Les også: Vil granske lavprisselskapene

– Et annet tips er å reise når ikke alle andre reiser, som for eksempel å ta helgeturen midt i uka og legge ferieturen utenom skoleferiene. Vi sender regelmessig ut nyhetsbrev til våre trofaste kunder med gode tilbud, så vi oppfordrer folk til å følge med her også. Det er fullt mulig å gjøre kupp hele året.

Bestill åtte uker før avreise

Økonomene Makoto Watanabe og Marc Möller ved Carlos III Universitet i Madrid mener at det optimale tidspunktet for å kjøpe en flybillett er åtte uker før avreisedato, skriver The Guardian.

Les også: Både SAS og Norwegian øker tilbudet i Norge

«Når du bestiller en flybillett til London flere uker i forveien må du ta hensyn til at det kan skje uforutsette ting som gjør at du ikke kan gjennomføre reisen. For at forbrukerne ska ta denne risikoen må flyselskapene tilby prisavdrag. Konsekvensene kan bli at billettene blir dyrer når avreisen nærmer seg», uttaler økonomene.

Les også:

Derfor er du redd for å fly

Quiz: Hva kan du om New York?

Unngå denne turistfella

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.