Dette er øyene du bør besøke før de forsvinner

UNDER VANN: Det finnes flere vakre øyer i verden. Nå må du vurdere å legge neste ferie til en av disse øyene hvis du vil oppleve dem før de forsvinner. Foto: Shutterstock
UNDER VANN: Det finnes flere vakre øyer i verden. Nå må du vurdere å legge neste ferie til en av disse øyene hvis du vil oppleve dem før de forsvinner. Foto: Shutterstock

Noen av øyene er mer utsatt enn andre.

De er juvelene på havet - små paradisiske øyer som har sørget for mange gode minner for ferierende verden rundt.

Men en gang blir det slutt, for noen av disse paradisiske øyene vil ikke vare evig.

Mange tenker kanskje at det er en overdrivelse, men det tror ikke forskerne som de siste årene har slått alarm for farende ved at havnivået fortsetter å stige.

I 2013 gikk presidenter og ledere av små øystater sammen med FN for å redde sine land fra å bli utryddet.

– Vi er på en katastrofal kurs, sier president Anote Tong fra Kiribati, en streng av 33 øyer i det sentrale Stillehavet rundt 4000 kilometer sørvest for Hawaii.

I skrivende stund har allerede familier på Carteretøyene i Papua Ny-Guinea i det sørlige Stillehavet måtte forlate sine hjem og flytte til naboøyene på grunn av stigende havnivå som sakte har satt deler av øya under vann.

22. mars i dette år er «Verdens Vanndag» og i den anledning har AFP relaxnews tatt en titt på noen tropiske øyer det kan være lurt å besøke før vannet bokstavelig talt begraver dem under vann.

Maldivene

(Saken fortsetter under)

VAKKERT: Maldivene har noe for en hver smak. På bildet ser du øya Filitheyo. Foto: Wikimedia Commons
VAKKERT: Maldivene har noe for en hver smak. På bildet ser du øya Filitheyo. Foto: Wikimedia Commons

Som det laveste liggende landet på Jorden er Maldivene særlig utsatt for trusselen om stigende havnivå.

De reiseglade vet kanskje at destinasjonen er kjent for hytter med halvtak, luksushoteller og dens undersjøiske restaurant, men under den fantastiske overflaten trues øya med å bli satt under vann.

Les også: Stor kåring: Grace Bay er nok en gang verdens beste strand

Seychellene

I hjertet av Det indiske hav, eller 1600 kilometer fra østkysten av Afrika, finner man en annen øygruppe som hvert år blir godt besøkt av turister. Seychellene består av 115 småøyer, men det har ikke hindret luksushoteller som Four Seasons og Hilton å slå seg kraftig opp der.

Mellom spabehandlinger og gode middager kan de ferierende vandre på noen av verdens fineste sandstrender.

Les også: Afrikas ni flotteste strandparadis

Marshalløyene

Er du interessert i historie er kanskje Marshalløyene som vekket din oppmerksomhet. Etter andre verdenskrig ble øyene kjent for å være gravplass for svært mange militære skip.

(Saken fortsetter under)

Marshalløyene er et paradis for historikere. Majuro er en av atollene som tilhører øystaten Foto: Christopher Michel / Wikimedia commons
Marshalløyene er et paradis for historikere. Majuro er en av atollene som tilhører øystaten Foto: Christopher Michel / Wikimedia commons

Og nettopp derfor er en av de mest populære aktivitetene en dykketur til skipsvrakene.

Øyas president Christopgher J.Loeak har ikke lagt skjul på at de er inne i vanskelig tider.

– På Marshalløyene, som andre steder i Stillehavet, er klimaendringene ikke lenger en fjern trussel. Klimaendringene er her, har Loeak uttalt ifølge AFP relaxnews.

Les også: På denne Paris-restauranten spiser du biff i blanke messingen

Ny-Caledonia

Ny-Caledonia den tredje største øya i Stillehavet etter Papua New Guinea og New Zealand og kan skilte med elvedaler, regnskoger og vakre fossefall. Er du et naturmenneske, passer du øya som hånd i hanske.

Men en studie utgitt i 2013 spådde at dersom havnivået fortsetter å stige, vil Ny-Caledonia og franske Polynesia være blant de hardest rammede øyrikene.

To tredjedeler av øyene som kan bli satt under vann, vil være innenfor disse øygruppene.

Polynesia

De fleste kjenner nok Polynesia for side tropiske destinasjonene Tahiti og Bora Bora. Mens Tahiti kan tilby høye fjelltopper, korallrev og asurblå laguner, har Bor Bora posisjonert seg som den mest romantiske øya i verden.

(Saken fortsetter under)

POLYNESIA: Bora Bora, et av øygruppens tropiske områder. Foto: AFP Relaxnews/wilar/shutterstock.com
POLYNESIA: Bora Bora, et av øygruppens tropiske områder. Foto: AFP Relaxnews/wilar/shutterstock.com

Men som Ny-Caledonia er også Polynesia et spesielt sårbart område for klimaendringene.

To tredjedeler av øyene vil innen århundret være under vann om havnivåetfortsetter å stige i samme tempo som det gjør i dag.

Les også: Klimaendringer kan gi ubehagelige flyreiser

Palau

I det vestlige Stillehavet finner vi øy-staten Palau, som til nå kanskje har vært best kjent blant dykkeentusiaster. Palau går for å være en av de beste dykkedestinasjonene i verden med sine uberørte korallrever og grotter.

Men klimaendringene som truer øya blir beskrevet som en «saktegående tsunami».

Palau oppnådde selvstendighet fra USA i 1994, og er med det en av verdens yngste og tynnest befolkede nasjoner med sine rundt 20.000 fastboende.

Kiribati

Kiribati består av 33 øyer og er blant annet kjent for gode fiskeforhold - kanskje spesielt for dypvanns- og fluefiske. Kiribati blir også omtalt som en fantastisk surfedestinasjon.

Kiribatis president Anote Tong er kjent for å være en frittalende mann og har kanskje rett når han sier at prognosene spår at øya vil havne under vann innen utgangen av dette århundret.

I påvente av det har Kiribatis regjering kjøpt 6000 hektar land på Fiji, der de kan flytte sine beboere om det blir nødvendig, ifølge Businessweek.

Les også: Verdens lengste cruise koster 730.000 kroner og skal besøke 59 land

Cookøyene

(Saken fortsetter under)

TRUENDE EKSISTENS: Cookøyene er sårbare for stigende havnivå. På bildet ser du, Tapuaetai, en av øyene øygruppen består av. Foto: Wikimedia commons
TRUENDE EKSISTENS: Cookøyene er sårbare for stigende havnivå. På bildet ser du, Tapuaetai, en av øyene øygruppen består av. Foto: Wikimedia commons

Ligger mellom New Zealand og Hawaii i det sørlige Stillehavet og består av 15 øyer i kjede.

De sørlige øyene er grepet av atoller og vulkanske øyer, mens de nordlige øyene appellerer til eventyrlystne som ønske dype laguner. Selv om det stigende havnivået truer eksistensen til hele området, er særlig de nordlige øyene spesielt sårbare.

Les også: Verdens største korallrev vandrer fram og tilbake

Salomonøyene

Beskrevet som en «smeltedigel i Stillehavet».

Salomonøyene består av i alt 992 øyer og er bebodd av Oseanias tre viktigste kulturelle grupper: Melanesia, Polynesia og Mikronesia.

Som reisemål er øyene best for naturmennesker som ønsker å dykke eller prøve seg på surfebrettet.

En rapport fra Pacific Climate Change Science Program (CCSP) konkluderte med at havnivået i området rundt øyene har økt med omtrent åtte millimeter i året siden 1993. Det er betydelig mer enn det globale gjennomsnittet, som til sammenligning ligger på tre til fire millimeter i året.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fire personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken
Siste nytt
13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFire personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus