Bestill time for å få pass

TIMEBESTILLING FOR PASS: Flere politidistrikter har innført timebestilling for å få nytt pass. Dermed skal du kunne slippe unna de lengste køene. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)
TIMEBESTILLING FOR PASS: Flere politidistrikter har innført timebestilling for å få nytt pass. Dermed skal du kunne slippe unna de lengste køene. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

Ved flere politidistrikt kan du nå slippe å stå i passkø. Snart kommer tjenesten også til hovedstaden.

Flere politidistrikter har nå innført timebestilling for pass, deriblant Sør-Trøndelag politidistrikt, som lanserte dette 10. mars.

Dermed kan stadig flere nordmenn slippe å stå i passkø når de trenger nytt pass.

Les også at det norske passet skal bli nytt

Slik fungerer timebestillingen

Så langt er det Vestfold, Follo, Troms og Sør-Trøndelag og Asker og Bærum politidistrikt som tilbyr timebestilling av pass. Dessuten planlegger Oslo politidistrikt lansering i løpet av kort tid.

- Vi er i gang med å innføre timebestilling for passkunder i Oslo, men det er foreløpig ikke avklart når det vil bli lansert, forteller Merethe Næss, kontorsjef pass ved Oslo politidistrikt.

Timebestilling for å få nytt pass innebærer at du bestiller en time for oppmøte på passkontoret via politiets nettsider. Der kan du velge dato og tid maks 30 dager frem i tid.

Ved bestilling av tid mottar du et bestillingsnummer, som du tar med til politistasjonen. Vær obs på at du må møte opp senest fem minutter før bestilt time.

Ifølge Sør-Trøndelag politidistrikt vil timen bli slettet og du må trekke kølapp og vente på tur som andre fremmøtte ved senere ankomst. Husk og å ta med fullmakt om du skal skaffe pass til barna.

Gode erfaringer

I Vestfold innførte de timebestilling for pass allerede i juni i fjor. Der har de gode erfaringer med ordningen.

- Timebestilling er bra for kunden som slipper å vente i kø, og bra for politiet som kan planlegge og utnytte ressursene bedre. Systemet fungerer bra, men er fortsatt under utvikling, forteller Kathrine Stein, politiinspektør og driftsenhetsleder ved Vestfold politidistrikt til DinSide.

Ifølge Stein viser de siste tallene at litt over 50 prosent av deres kunder bestiller time når de skal søke om pass.

- Vi regner med at denne andelen vi øke utover våren siden pågangen i denne perioden erfaringsvis øker og køene blir lengre, sier hun.

Merk deg og at flest søker om pass dagen etter Kristi himmelfartsdag, som vil si den 30. mai i år.

I disse dager merker de allerede at etterspørselen etter timer øker, ettersom vi er inne i begynnelsen av en ny høysesong øker. Og det lønner seg å bestille time fremfor å møte opp på måfå.

- Vi prioriterer de kundene som bestiller time, og det innebærer at drop-in kunder må vente lengre, sier Stein. Les også om når du kan få nasjonalt ID-kort.

Personvernpolicy