Vi besøkte Svalbard

78° NORD: Midt mellom Norge og Nordpolen finner du Svalbard. © FOTO: Thinkstockphotos.
78° NORD: Midt mellom Norge og Nordpolen finner du Svalbard. © FOTO: Thinkstockphotos.

Legg neste ferie til 78° nord. Du kommer ikke til å angre.

Slik kommer du deg til Svalbard

Flypriser

Norwegian: Fra 399 kr. med utreise fra Oslo, retur fra 549 kr. Flyr direkte tre ganger i uken.

SAS: Fra 599 kr. med utreise fra Oslo, retur fra 749 kr. Mellomlander i Tromsø på de fleste avgangene.

Pakkereiser

Spitsbergen Travel: Fly tur-retur Oslo, tre overnattinger med frokost i dobbeltrom på Spitsbergen Guesthouse, fra 2995 kr. Fra 3795 kr. med overnatting på Spitsbergen Hotel. Samme pris fra Tromsø.

Ving: Fly tur-retur Oslo, tre overnattinger med frokost, to utflukter, Isfjordsafari til Fuglefjella og sightseeing, fra ca. 5000 kr. per person.

Kilde: Vg.no

Klimaet på Svalbard

Hyppige lavtrykkpassasjer og det varme atlanterhavsvannet gjør at klimaet på Svalbard er mildere enn i andre områder på samme breddegrad:

  • Årsmiddeltemperaturen i Longyearbyen er -4 °C, men klimaforskjellene på øygruppa er store.
  • På vestkysten av Spitsbergen er vintertemperaturen vanligvis mellom -8 og -16 °C, men den kan droppe med 30 grader i løpet av få timer.
  • Laveste målte temperatur på Svalbard er -46,3 °C (Svalbard Lufthavn, mars 1986).
  • Høyeste målte temperatur på Svalbard er 21,3 °C (Svalbard Lufthavn, 16. juli 1979).

Longyearbyen har midnattsol fra 20. april til 23. august og mørketid fra 26. oktober til 15. februar.

Kilde: npolar.no

Leie av snøscooter

I Longyearbyen er det flere aktører som tilbyr utleie av snøscootere, blant annet:

Svalbard Booking

Ingeniør G. Paulsen

Svalbard Snøscooterutleie

(SVALBARD) Midt mellom Norge og Nordpolen finner du Svalbard, som kan by på eksotisk natur og spennende utflukter...og muligens verdens beste pizza.

Siden Svalbard ble oppdaget av den nederlandske kapteinen Willem Barentz i 1596 er denne øyen 78° nord i disse dager veldig enkelt å nå. Vi kom oss der direkte med Norwegian, en reise som tar omtrentlig tre timer, og som ikke kostet oss mer enn 1500 kroner tur/retur.

Isbjørn, polarbjørn, kvitbjørn eller hvitbjørn; på Svalbard er det rundt 3000 av dem. Men selv om du ikke skulle være så heldig å få et glimt av denne majestetiske kongen av Arktis, har denne øyen mer enn nok å by på.

På scooter til Barentsburg

Barentsburg er en gruveby ved Grønfjorden i Nordenskiöld Land på Svalbard, med omlag 435 innbyggere, nesten utelukkende russere og ukrainere.

Folketallet har sunket jevnt siden toppen på 1970-tallet da det var rundt 1.000 innbyggere i tettstedet. Barentsburg nås enten med snøscooter om vinteren eller med båt i den isfrie perioden.

Vi leide snøscootere og tok turen uten guide, da en i følge var velkjent i området. De vel 13 kilometerne tok oss rundt halvannen time.

Å kjøre uten guide er noe som ikke anbefales om du ikke er veldig kjent og har både rifle og GPS med.

Dra heller aldri ut på snøscootertur alene!

Bare det å ankomme Barentsburg er en surrealistisk opplevelse i seg selv. Lenin skuer ut over Grønfjorden foran boligblokka midt i Barentsburg. Selv om han er revet ned fra de fleste sokler han sto på, får han lov til å være her.

Det er kanskje ikke så rart, siden Barentsburg hadde sin storhetstid under sovjetstaten.

I dag hviler det noe forlatt over dette samfunnet. Arkitektonisk er Barentsburg et stykke Russland i Arktis.

Her finner du en restaurant som også er åpen for turister. Verdt å merke seg at maten her ikke er i nærheten av hva du er vant til her hjemme. Og en betjening som snakker veldig begrenset engelsk eller norsk.

Ønsker du å overnatte i Barentsburg kan det gjøres på det nyrenoverte hotellet i byen.

Det går daglig guidede turer til Barentsburg. Det kan bestilles gjennom for eksempel Spitsbergen Travel eller Svalbard Booking.

Båten i isen

Verdens eneste innefrosne hotellskip. Om lag 60 km nordøst for Longyearbyen ligger Tempelfjorden hvor Båten i isen ligger innefrosset med det mektige fjellet Tempelet i bakgrunnen.

Overnatting ombord på båten i isen gir det moderne mennesket en unik opplevelse, og anledning til å oppleve den storslagne arktiske naturen på nært hold.

Her ute vil du oppleve en stillhet og et lys du knapt kan finne andre steder i verden. Er du riktig heldig får du kanskje et glimt av isbjørn, som av og til lusker forbi båten.

Les også: Vandring i hvitt

Isfjord radio

90 km utenfor for sivilisasjonen i Longyearbyen finner vi vakre Isfjord Radio. Dette var for få år siden var den eneste telekommunikasjonsforbindelse mellom Svalbard og fastlands-Norge.

I dag driftes stasjonen som overnattingssted med fokus på kvalitet og komfort. Med sin eksotiske beliggenhet vil du oppleve stillheten og storheten i Svalbard-naturen.

Sommeren 2013 ble Isfjord Radio belønnet med Olavsrosa – et kjennetegn fra Norsk Kulturarv.

Olavsrosa utdeles til spesielt fremstående steder som har lyktes med å kombinere utvikling og beskyttelse på moderne måter.

Hundespann

En av de mest populære utfluktene på Svalbard er hundespann-kjøring. Vi bestilte vår tur gjennom Basecamp Explorer. Og for en fantastisk opplevelse dette var.

Vi blir kjørt til Fangsstasjonen i Bolterdalen hvor vi blir ønsket velkommen av 90 ivrige Alaska Huskys. Etter å ha hilst på hver bidige av disse ville og vakre skapningene får vi ansvaret med å sele og klargjøre vårt eget hundespann.

Fra hundesleden studerer vi den arktiske villmarken. Stillheten er merkbart hørbar.

Saken fortsetter under bildetKOS: Vi blir kjørt til Fangsstasjonen i Bolterdalen hvor vi blir ønsket velkommen av 90 ivrige Alaska Huskys. © FOTO: Privat KOS: Vi blir kjørt til Fangsstasjonen i Bolterdalen hvor vi blir ønsket velkommen av 90 ivrige Alaska Huskys. © FOTO: Privat


Saken fortsetter under bildetOPPLEVELSE: En av de mest populære utfluktene på Svalbard er hundespann-kjøring. © FOTO: Basecampspitsbergen. OPPLEVELSE: En av de mest populære utfluktene på Svalbard er hundespann-kjøring. © FOTO: Basecampspitsbergen.

Overnatting på Svalbard

Overnattingstilbudet på Svalbard er bra og varierer fra gjestehus med enkel pensjonatstandard, overnatting i fangstmannsstil, til fullservice hoteller. Vi bodde på Basecamp Trappers's Lodge. Det er et fangstmannshotell med 16 rom midt i sentrum av Longyearbyen. Innredning av drivtømmer og planker fra Barentsburg, skifer og selskinn.

Les også: Dobbelt så gøy på todelt øy

Spisesalen har et fantastisk langtømmerbord, som inviterer til sosialisering. Er det stjerneklart klatrer du opp til øverste etasje, hvor det er en koselig hems med glasstak...utsikt!

Den hyggelige og hjelpsomme betjeningen bidrar også til en hjemmekoselig og personlig atmosfære.

Verdt å vite: Bor du på hotell på Svalbard er det vanlig praksis å ta av seg skoene før du går inn i resepsjonen/rommet.

Her kan du også bo:

Gjestehuset 102

Mary-Ann's Polarrigg

Radisson Blu Polar Hotell

Spitsbergen Gjestehus

Spitsbergen Hotell "Funken"

Svalbard Hotell

Svalbard Lodge

Villmarkssenteret

Saken fortsetter under bildetOVERNATTING PÅ SVALBARD: Basecamp Trappers's Lodge. Dette er et fangstmannshotell med 16 rom midt i sentrum av Longyearbyen. © FOTO: Basecampspitsbergen.no OVERNATTING PÅ SVALBARD: Basecamp Trappers's Lodge. Dette er et fangstmannshotell med 16 rom midt i sentrum av Longyearbyen. © FOTO: Basecampspitsbergen.no

Saken fortsetter under bildetATMOSFÆRE, SA DU?: Stemningen er upåklagelig på Basecamp sitt fangshotell midt i Longyearbyen. © FOTO: Basecampspitsbergen.ATMOSFÆRE, SA DU?: Stemningen er upåklagelig på Basecamp sitt fangshotell midt i Longyearbyen. © FOTO: Basecampspitsbergen.

Her spiser du på Svalbard

Longyearbyen har et mangfoldig tilbud av spisesteder, blant annet fire thairestauranter og en nyåpånet sushirestaurant. Vi forelsket oss i Kroa, som ligger vegg i vegg med fangstmannshotellet til Basecamp.

KVALITET: Vi forelsket oss i Kroa, som ligger vegg i vegg med fangstmannshotellet til Basecamp. Her blir vi møtt av en vennlig betjening, dunkel belysning, massive tømmerbord...og muligens verdens beste pizza. © FOTO: Steakes Svalbard AS KVALITET: Vi forelsket oss i Kroa, som ligger vegg i vegg med fangstmannshotellet til Basecamp. Her blir vi møtt av en vennlig betjening, dunkel belysning, massive tømmerbord...og muligens verdens beste pizza. © FOTO: Steakes Svalbard AS

Her blir vi møtt av en vennlig betjening, dunkel belysning, massive tømmerbord ... og muligens verdens beste pizza. Ikke uten grunn vi endte opp på Kroa tre av fem kvelder.

De resterende to kveldene tilbrakte vi på Svalbar, en livlig restaurant/bar. Her får du mye(og bra) kjøtt for pengene, blant annet byens beste hamburgere.

Midlertidig våpentillatelse

Har du tenkt å begi deg på tur uten guide bør du ikke dra uten rifle. Har du ikke våpenkort må du få en midlertidig våpentillatelse fra Sysselmannen. Dette gjorde vi i Longyearbyen hos Sysselmannen sine kontorer, men du kan med fordel gjøre det elektronisk her.

SVALBAR: Her får du mye(og bra) kjøtt for pengene, blant annet byens beste hamburgere. © FOTO: Svalbar.no SVALBAR: Her får du mye(og bra) kjøtt for pengene, blant annet byens beste hamburgere. © FOTO: Svalbar.no

Når du så har fått tillatelsen kan du leie våpen hos autoriserte våpenforhandlere på Svalbard, for eksempel Sportscenteret eller Ingeniør G. Paulsen.

Generelle tips til Svalbardturen

Dersom du planlegger et Svalbard-besøk i høysesongen, så bestill tidlig. Det kan bli trangt om plassen på hotellene. Ønsker du å delta på turer, gjelder det samme her.

Svalbard er skattefri sone, så alkohol og tobakk er relativt rimelig. Husk flybilletten når du går for å handle tax-free kvoten din på Nordpolet (som ligger inne i Svalbardbutikken).

Fortsatt i Norge...men

Etter Schengen-regelverket skal det foretas kontroll av alle som passerer en Schengen yttergrense.

Siden Svalbard ikke er en del av Schengen-området, må det foretas kontroll av alle som reiser mellom Svalbard og det norske fastlandet.

Utenlandske statsborgere må vise pass, mens for norske statsborgere holder det med legitimasjon i form av bankkort eller førerkort.

Så riktignok reiser du fortsatt innenfor norgesgrensene, men flygningene går fra utenlandsdelen (med mindre du mellomlander i Tromsø). Og selv om det også er her du ankommer ved hjemreise, vil du ikke få mulighet til å handle tax-free. Det må gjøres på Svalbard.

Les også:

Slik unngår du denne turistfella

Her ble hundrevis av kvinner brent levende

Quiz: Hva kan du om New York?