Skulpturpark under vann

Kunstneren Jason deCaires Taylor arbeider med undervannsskulpturer som også fungerer som kunstige rev for koraller og annet dyreliv. Alle foto: underwatersculpture.com

Jason deCaires Taylors kunstinstallasjoner fungerer både som turistattraksjon og kunstige rev for sårbare koraller.

CANCUN/MEXICO: Britiske Jason deCaires Taylor lager «levende» undervannskulpturer. De permanente installasjonene er laget for å fungere som kunstige rev og tiltrekke seg koraller.

«Samtidig lokker de turister vekk fra sårbare naturlige korallrev og gir dermed rom for at disse kan få tid til å gjenoppbygges naturlig», heter det i en pressemelding fra kunstneren.

Siden 2006 har Taylor laget to store undervannsmuseer, et utenfor øya Grenada i Karibien og en større samling med 412 skulpturer utenfor Cancun i Mexico kalt MUSA (Museo Subaquático de Arte).

Les også: Her kan du høre havets musikk

Sistnevnte er oppført av Forbes magazine som et av «verdens mest unike reisemål». Installasjonen fra 2010 utgjør et permanent kunstig rev. Den består av 400 skulpturer i naturlig størrelse, spredd over et område på 420 kvadratmeter med en samlet vekt på 200 tonn.

Materialet i skulpturene tiltrekker seg koraller, og uttrykket endrer seg dermed over tid, som man kan se på bildene over.

De siste tiårene har verden mistet 40 prosent av sine naturlige korallrev. Forskere spår en permanent død av 80 prosent innen 2050. Noe av målet med Taylors prosjekter er å sette søkelys på dette.

Les også: Miniskjørt skaper turbulens i Japan

MUSA-installasjonen står på bare ti meters dybde, slik at den er lett tilgjengelig for dykkere og snorklere. Den er også synlig fra overflaten ved godt lys. Bildene er gjengitt med tillatelse fra kunstneren.

Se video av undervannskunsten filmet i 2010 her:

Les mer på http://www.underwatersculpture.com/

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus