Kald og klar vinterdykking

UNDERVANNSLIV: Denne dykkeren er på leting etter skjell. Bildet er tatt på Nordvestlandet. (FOTO: Lill Haugen / Samfoto / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

God sikt og spennende undervannsliv gjør at mange dykkere trosser vinterkulda i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

God sikt og spennende undervannsliv gjør at mange dykkere trosser vinterkulda i Norge.

Det er en forblåst dag med lavt skydekke over Nesodden. Men under den gråaktige havoverflaten er det livligere og mer fargerikt enn man kanskje skulle tro. Fisk, krabber, anemoner og små, rare dyr som nakensnegler og sjøharer lever sine liv der nede i dypet blant båtvrak og skrot.

På land står Runar Solberg og Gøril Thomassen fra ProDykk Oslo og gjør seg klare til en tur i vannet. Når man dykker, er det best å være mer enn én.

– En buddy skal hjelpe deg både over og under vann, sier dykker og instruktør Solberg.

Instruktørkollega og dykkervenn Thomassen går over skjøten mellom halsen og hetta på tørrdrakta hans. Den må være helt tett. Begynner det å piple inn vann, hjelper det lite at dykkerne ellers har kledd seg godt. Det nærmer seg mars og de skal ut i Oslofjorden, som holder 2 grader ned til omkring 20 meter. På 30 meter er det «behagelige» 7 grader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Livlig

Til tross for kulda er høsten og vinteren som regel den beste tida for dykking i Norge. I sommerhalvåret gjør algeoppblomstringen at sikten blir dårligere.

– Det kan være som å dykke i rabarbrasuppe, forteller Thomassen.

Dykkere som er ute etter svømming blant «akvariefisk» i varmt, asurblått hav, må finne seg andre farvann. Men norsk dykking kan også by på store opplevelser.

Når lyset bryter igjennom vannet og treffer en eng med sjønellik, en vanlig anemone, kan en dykker blir rent rørt, forteller Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv et tau kan se fantastisk fint når det er dekket med sjønellik, sier han.

– For meg er dykking som meditasjon. Jeg finner roen og tenker at livet er herlig, smiler Thomassen.

Skogstur

Norge har mye flott skog – også under vann. Mange dykkere trekkes mot tareskogene, som ligger på Vestlandet og nordover. Disse skogene kalles gjerne havets regnskoger og består av store palmelignende alger. «Trærne» blir 2-2,5 meter høye og duver i takt med vannets bevegelser. Her lever det ofte mengder av fisk, krabber, sjøstjerner og andre dyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På havbunnen kan du finne fargerike rev av mykkoraller og anemoner. Blåstål, fløyfisk og små dobbeltsugere er blant de fargesprakende fiskene som lever i norske hav. Norge har også et spesielt stort mangfold av nakensnegler, som ofte har vakre kulører.

– Bunnen kan nesten være dekket, og man kan finne mange arter på et lite område, forteller dykker og undervannsfotograf Christian Skauge.

Vrakdykking

En annen gruppe severdigheter til havs er vrak fra andre verdenskrig. Når det kommer til vrakdykking, er Narvik-kysten og Sognefjorden i særklasse.

– Vrakene er historisk interessante og flotte å se på. Og om vinteren kan det være ekstremt god sikt, sier Skauge, som driver selskapet Dykkefoto.

Mange av skipene gikk ned fordi de grunnstøtte og er derfor i forholdsvis god stand. Blant dem er Frankenwald, et tysk dampskip som gikk på grunn ved munningen av Sognefjorden i 1940. Det over 120 meter lange skipet er nesten intakt, med master og det hele.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varme klær

Tørrdrakt er et must hele året når man dykker i Norge. Om vinteren bruker dykkerne ekstra varme klær under drakta. Det trengs når temperaturen i havoverflaten kan synke ned mot 0 grader. Siden det er varmere lenger ned, er det likevel mulig å holde varmen ganske lenge.

– Hvis du dykker ved vrak, svømmer du og holder deg i aktivitet. Men ligger du stille på bunnen i 20-30 minutter fordi du skal ta bilde av noe, blir det fortere kaldt, forteller Skauge.

Dykkerutstyret kan føles både stort og tungt i begynnelsen, iallfall fram til du kommer deg ut i sjøen.

– Det gjelder å få gode rutiner og bli komfortabel med utstyret. Først da kan du begynne å rette oppmerksomheten mot det som er rundt deg, sier Solberg fra ProDykk.

Topp ti dykkesteder

Her er dykker og undervannsfotograf Christian Skauges favorittdykkeplasser i Norge:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gulen

Gulen på Vestlandet har noen av landets beste vrak fra andre verdenskrig, blant andre dampskipet Frankenwald. Gulen har også tareskog, mykkoraller, nakensnegler og et yrende dyreliv for øvrig.

Saltstraumen

Saltstraumen er blant verdens beste kaldtvannsdykkesteder. Området rundt byr også på spektakulær naturdykking og store fiskestimer.

Lofoten

Lofoten er vakker både over og under vann. Moskenesstraumen har tareskog, klart vann, masse fisk og spennende vrak. Vinterdykkere kan være heldige og møte spekkhoggere.

Narvik

Norges vrakdykkerhovedstad? I Narvik havn ligger flere tyske, norske og engelske vrak fra 9. april 1940, mange på fine dykkedybder. I Hartviksvannet finnes også vraket av et tysk bombefly.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sørlandet

Utenfor sørlandskysten ligger Seattle og andre vrak fra andre verdenskrig. Det er mange vrak og muligheter for flott naturdykking langs hele sørlandskysten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærøy

Variert og naturskjønn dykking med gode muligheter for kamskjell- og krabbefangst. Nærøy i Nord-Trøndelag har tareskog, veggdykking, gode vrak og strømmer, og er et eldorado for undervannsfotografer.

Trondheimsfjorden

Området kan på grunn av spesielle strøm- og vannforhold skilte med sjeldent dyphavsliv som havmus, haier og dyphavskoraller på bare 35 meters dybde. Fjorden har også flere flyvrak fra andre verdenskrig.

Finnmark

Finnmarkskysten lokker med et av verdens største krepsdyr: kongekrabben. Den kan ses i hundrevis, og av og til fanges på dykkersentres turistkvoter. Kirkenes har spennende fly- og skipsvrak fra andre verdenskrig.

Møre

Mørekysten har flotte tareskoger, mye fiskeliv og spennende vrakdykking. Utenfor Ålesund ligger det flere spennende vrak. Skodjestraumen og Hustadvika er også populære plasser for dykkere.

Lyngstøylvatnet

Lyngstøylvatnet i Ørsta er et av landet mest spesielle dykkemål. Et ras sperret av en dal i 1908, og setrene der ble langsomt oversvømmet. I dag kan du svømme over steingjerder, hustufter, veier, broer og gamle trær.

(Kilde: Christian Skauge / Visitnorway.com)