Meny

Reiseguide California

Her får du 284 soldager i året

STRAND: Oceanside er en av mange mulige badebyer i California. © FOTO: Joshua Ommen http://www.flickr.com/joshuaommen/ Creative Commons
Sol, sand, shopping - og en kjøretur du aldri kommer til å glemme. California har det aller meste.
Nyttig på nett:
  • Visitcalifornia.com
  • Californiatouristguide.com
  • Sunset.com/travel/california/
  • Disneyland.disney.go.com/
  • Discoverlosangeles.com/
  • Sanfrancisco.travel/
  • Sandiego.org/
  • Napavalley.com/

Du kjenner deg igjen når du lander i Los Angeles - selv om du aldri før har satt fot i byen. De høye, rette palmetrærne som rammer inn veier og gater. De vakre menneskene. Hollywood-skiltet som tårner i åssiden over byen. Solen som skinner nærmest ustoppelig og bak alt: Det blå blå Stillehavet, rammet inn av sandstrender du utallige ganger har sett både på TV og i filmer.

California har i gjennomsnitt 284 soldager i året. Og strender nok til å nyte disse på. Men denne staten, helt ytterst på USAs vestkyst, har også så mye mer å by på enn bare sol, sand og surfing - selv om disse tre også selvsagt er et must når du er innom.

Slik får du med deg det beste California har å by på:

Los Angeles

Englenes By er et fint sted å begynne California-turen. Her nyter du både bade- og byferie rullet sammen i ett, med ett fleng av opplevelser på toppen. Derfor er det kanskje ikke så rart at byen besøkes årlig av opp mot 30 millioner turister fra inn- og utland.

Hele 17 millioner mennesker kaller LA hjem, og i og med at bydelene er temmelig spredt utover, anbefales det ofte å ha leiebil når du skal utforske alt Californias største by har å by på.

Du kommer ikke til å slippe opp for ting å gjøre, men her er det du i det minste bør passe på å få med deg når du besøker Los Angeles:

1. Hollywood

Hollywood er kanskje det de aller fleste forbinder med Los Angeles. Selve Drømmefabrikken, og stedet hvor den amerikanske drømmen skapes dag etter dag.

Besøk Kodak Theatre hvor Oscar-utdelingen foregår hvert år, se Hollywood Walk of Fame på Hollywood Boulevard - flere kilometre med berømte håndavtrykk og for all del få med deg verdens kanskje mest berømte skilt.

Besøk Griffith Park, Los Angeles største park, hvor du også finner Griffith Park Observatory, et fantastisk utsiktspunkt. Dra opp når mørket faller på. Du parkerer gratis og kan nyte panoramautsikt over byen. Stedet er også ypperlig for å se de berømte Hollywood-skiltene. L.A. Zoo ligger også her.

Universal Studios Hollywood, som er både filmstudio, filmby og fornøyelsespark, er også et must. Vær ute tidlig, for her blir det mye folk og lange køer.

2. Beverly Hills

Overdådige eiendommer, vakre hager og luksuriøse kjøretøyer, i Bevery Hills bor de som ikke bare er rike, men mega-rike. Her ligger også de beste - og dyreste - hotellene i L.A. For å komme deg fra Hollywood til Beverly Hills kan du kjøre - eller gå - langs den berømte Sunset Boulevard. Shop på Rodeo Drive - om du har stort feriebudsjett - og sett deg på en gate-kafé og se etter kjendiser.

3. Venice

Si "California" og nesten automatisk vil det dukke frem bilder av "Baywatch", bikinikledte mennesker på rulleskøyter, kjekke surfere og strålende sol. Og alt dette finner du i Venice. Venice Beach er nemlig stedet å dra til om du vil nyte en dag på stranden mens du er i L.A.

4. Santa Monica

Rett nord for Venice ligger Santa Monica-stranden hvor du kan besøke den kjente Santa Monica Pier. Her nyter du en morsom dag med tivoli, berg-og-dalbane, soling og bading.

Her bor du i Santa Monica.

MIDT PÅ STRANDEN: Sjekk inn på Shutters on the Beach i Santa Monica. © FOTO: Shutters on the Beach

5. Downtown L.A.

Selve sentrum i L.A., også bare kjent som Downtown, har en tendens til å bli litt oversett når det kommer de andre og ofte mer glitrende attraksjonene som er tilgjengelige her. Men om du har tid til overs etter soling og shopping, ja da bør du absolutt besøke Downtown. Få med deg stedet hvor Los Angeles ble grunnlagt og besøk byens eldste bygning.

6. Disneyland

Om du reiser med barn - og for så vidt også uten - bør du nesten legge inn en dag i magiske Disneyland, som ligger i Anaheim-området noen kilometer sør for L.A. Husk på at de to parkene som Disneyland består av er noen av verdens mest besøkte turistattraksjoner, så her blir det køer og venting, nesten uansett når på dagen og året du er her.

7. Laguna Beach

Litt lengre sørover langs kysten fra Los Angeles finner man den lille byen/forstaden Laguna Beach, kjent fra blant annet TV-serien med samme navn og "The OC". Her er stemningen roligere og du kan nyte late dager på noen av Californias vakreste strender. Om du er interessert i golf har du også mange muligheter.

8. Catalina Island

Ikke reis fra L.A.-området uten å ha besøkt Catalina Island. 4000 fastboende kaller denne vakre øya hjem, men mange turister daglig gjør at det virker som flere bor her. Strendene er hvite, havet krystallklart og det finnes flotte hoteller på øya, hovedsaklig i byen Avalon.

Sol og sommer i California.

ORANGE COUNTY: Langs hele kysten av California finner du vakre strender, som her i Laguna Beach. © FOTO: visitcalifornia.com

San Francisco

Vakre og sjarmerende San Fransisco har ikke mer enn i underkant av 1 million innbyggere - men er langt fra noen småby, og er hjem til mange kjente attraksjoner og landemerker.

Mange turister kommer tilbake etter å ha besøkt byen og forelsket seg fullstendig, og faktisk kåret reiseguiden Lonely Planet San Fransisco til årets by å reise til i fjor.

Dette må du få med deg:

1. Golde Gate Brigde

Golde Gate broen, som alle kjenner fra filmer og TV, er 2,7 km lang og forbinder San Francisco med Marin County. Den beste utsikten over både byen og broen får du fra Pacific Heights, et høydedrag som også er hjem til noen temmelig eksklusive nabolag. Om du vil ha litt fysisk aktivitet på ferien kan du leie sykkel og se broen på nært hold.

2. Fisherman's Wharf

Så merkelig det enn er, så sies det at dette fiskemarkedet er den absolutt mest populære turistattraksjonen i hele San Fransisco. Så du kan nesten ikke forlate byen uten å ha vært her. Pass på å få med deg Pier 39, hvor du finner et vell av resturanter, barer og butikker, i tillegg til teater og sjødyr-show.

3. Chinatown

Chinatown i San Fransisco er en opplevelse og faktisk hjem til det største og eldste kinesiske samfunnet utenfor Asia. Her er gatene smale og små og det yrer av resturanter, butikker, markeder og mye annet.

4. Alcatraz

Bare synet av denne steinklippen av en øy, med sitt beryktede fengsel som tårner på toppen, kan være nok til å gi enhver turist frysninger på ryggen. Du kan likevel ikke si at du har vært på ferie i San Fransisco og så ikke ha vært på Alcatraz. Ta fergen fra Pier 33 eller Pier 41, og tilbring et par timer på "The Rock", som i sin tid var ett av USAs mest sikre fengsel og huset fanger som ble ansett som spesielt farlige. Blant de mer kjente fangene som har sonet her er Al Capone, Robert Stroud og George «Machine Gun» Kelly, og det skal ifølge historien ikke ha blitt gjennomført et eneste vellykket rømningsforøk herfra.

5. Lombard Street

Du har garantert sett denne gaten på film. Lombard Street er gaten med det ekstremt bratte partiet, hvor du finner hele 8 hårnålssvinger. Det går helt fint å kjøre ned gaten - om du tør.

Napa Valley

Om du har mulighet bør du absolutt legge inn tid til en tur til Napa Valley, som ligger bare en times kjøretur nord for San Fransisco. Napa Valley er sentrum i USAs vinproduksjon og her produseres det virkelig vin for alle pengene.

Her er åsene grønne og naturen forvekslende lik det du finner i Toscana eller Frankrike, og med over 400 vinprodusenter er det kanskje ikke så rart. Noen av de største vingårdene er Domaine Chandon, Beringer Vineyards og Robert Mondavi Winery.

Bilde

Reiseguide California © FOTO: Aaron Logan Wikimedia Creative Commons

San Diego

California er USAs tredje største stat og også den mest folkerike. Nest etter Los Angeles er det San Diego, 19 mil sørover langs kysten, som er den største byen med hele 1,4 millioner innbyggere.

San Diego, som ligger helt på grensen til Mexico , er også den byen i USA som vokser raskest. Og det var nettopp her, i San Diego, at California ble født,

Hit reiser du for å nyte det som kanskje er USAs beste klima, strender som er perfekte for både sol og surfing og

Dette må du få med deg i San Diego:

1. Balboa Park

Balboa Park i San Diego regnes for å være en av verdens beste parker, og er hjem til ikke mindre enn 15 store museer, teatre, vakre hager og flere andre attraksjoner, som San Diego Zoo. Parken er også USA største urbane kulturpark.

2. Legoland California

Her er det lego for alle pengene og parken er også hjem til den store badeparken Legoland Water Park og Sea Life Aquarium.

3. SeaWorld San Diego

På SeaWorld handler det om havet og alt i det. Få med deg det berømte Shamu-showet og attraksjoner som Journey to Atlantis, Shipwreck Rapids og Wild Arctic. Du kan også snorkle med sjøskilpadder.

4. Coronado Beach

Strendene rundt Coronado blir regnet som noen av de reneste og vakreste i hele USA, og er perfekte for noen dager i solen. Stranden Coronado Central Beach løper langs Ocean Boulevard med sine flotte og overdådige hjem og herskapshus.

Dette må du se i California.

SAN DIEGO: Her finner du noen av USAs beste strender. © FOTO: visitcalifornia.com

Highway 1

Om du virkelig vil se den vakre naturen California har å by på, ja da leier du bil og legger ut på det som kanskje er verdens vakreste kjøretur, langs California State Route 1, bedre kjent som Highway 1.

Denne vakre kystveien løper 198 kilometer langs Californiakysten, fra Orange County i sør til Mendocino County i nord. Langs veien vil du komme til å kjøre forbi kjente attraksjoner og landemerker, og er en biltur som ofte omtales som et must for reisende. Magasinet National Geographic foreslo nylig å dele kjøreturen over seks dager på denne måten:

Dag 1: Laguna Beach til Santa Monica

Dag 2: Malibu til Lompac

Dag 3: Cayucos til Point Lobos

Dag 4: Pebble Beach til Half Moon Bay

Dag 5: San Francisco til Jenner

Dag 6: Sea Ranch til Rockport

Kjører du derimot i ett strekk uten stopp, kan du faktisk dekke hele distansen på i underkant av 6 timer.

Dette vil du få se på turen:

1. Monterey

Denne lille byen fungerte som Californias hovedstad mens staten var under både spansk, meksikansk og også amerikansk styre, og hadde tidlig på 1900-tallet en viktig fiskehavn og industri.

2. Carmel

Dette er en liten kunstnerkoloni, og har opp gjennom årene vært hjem til mange kjente kunstnere. Her finner du fargerike småhus, koselige resturanter og vertshus, butikker og kustgallerier.

3. Big Sur

Av hele California-kysten er det kanskje området som kalles Big Sur som er det vakreste. Her stuper fjell og klipper dramatisk rett ned i Stillehavet, og bilveien klynger seg rundt klippekanter og stup. Få med deg solnedgangen fra en av de mange utkikspunktene langs veien.

4. Bixby Bridge

Denne broen sies å være en av de mest fotograferte i hele USA. Her strekker betongbuen seg hele 80 meter høyt over elven Little Sur. Litt lengre fremover ligger Hurricane Point, hvor det alltid blåser kraftige vinder, og ser du utover mot havet, vil du få øye på Point Sur Lighthouse, som har vært i funksjon helt siden 1889.

5. Point Lobos State Reserve

Point Lobos State Reserve er en 220 hektar stor kystpark hvor du blant annet finner et stort antall ville dyr som hjort, rever, sjøotere og sjøløver, og i månedene fra desember til april kan du også se store hvaler passere forbi ute på havet.

(Kilder: Visitcalifornia.com, L.A. Times, Lonely Planet, dailymail.co.uk, Wikipedia, Visitsandiego.com)

Les også:

Slik unngår du denne turistfella

Dette betyr "uspesifisert"

Derfor skal du legge turen til Dublin

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus