Meny

Slik tipser du i utlandet

DYR BY: Mange lurer på hva de skal tipse når de er på reise. - Tiprosentsregelen gjelder ikke overalt, sier driksforsker Kai Victor Hansen. - I New York, for eksempel, er det vanlig å tipse over 20 prosent, forteller han. (FOTO: Colourbox)

Det kan være vanskelig å vite hva man skal gi i driks utenfor Norge. Servitørene vi snakket med skulle ønske turister var bedre informert.

- Alt under 20 prosent er en fornærmelse, sier Chelsea Matchett.

Hun jobber som servitør i den amerikanske staten Georgia, og blir alltid skeptisk når turister kommer inn døra. - De vet ikke at vi jobber for 2 dollar i timen og lever på driksen, sier hun.

Drikssystemet i USA er forskjellig fra stat til stat, men generelt gis det mer driks der enn i mange andre land. - Servitører generelt i USA tjener veldig dårlig, og derfor er det vanlig å gi mer i driks, sier hun.

Kai Victor Hansen, førsteamanuensis ved Norsk hotellhøgskole, understreker at det ikke holder å regne med tiprosentsregelen overalt. - Det er viktig å sette seg inn i den kulturen man reiser til, sier han. Hansen forsker på drikskultur, og forteller at den varierer fra land til land.

- I Finland og Nord-Italia, for eksempel, er ikke driks nødvendig, mens det i USA vil være uhørt å gå fra regningen uten å legge igjen noe til servitøren, sier han.

Ikke bare en bonus

Ifølge Hansen tipser vi annerledes i Norge enn de fleste andre land.

- Her tipser vi for den helhetlige opplevelsen. Vi gir driks når vi får bedre service enn forventet. Siden lønningene er tariffsikret, blir driks en bonus. Slik er det ikke overalt, sier han.

Matchett synes det kan være frustrerende med turister som ikke kjenner til den amerikanske drikskulturen. - Jeg er som en gatemusikant eller selger. Det er kunden som bestemmer hvorvidt jeg skal få ordentlig betalt for jobben jeg gjør, sier Matchett.

Hun mener derfor at kundene bør skille servitørens service fra resten av restaurantopplevelsen.

- Hvis kunden får en burger som er dårlig stekt, er det ikke servitørens feil, sier hun, og mener at servitøren bør få driks for hvordan de takler situasjonen. Matchett har flere ganger opplevd at hun har sittet igjen med lite driks fordi kokken ikke har gjort jobben sin. Noen ganger er det andre, eksterne ting som påvirker driksen hennes.

- Kundene kan være kjempefornøyde med både mat og service, men ender opp med å tipse lite fordi de syntes musikken var for høy, for eksempel, sier hun.

Les også: Norsk øl øker i popularitet i utlandet

(Saken fortsetter under)

UTSATT: Servicebransjen kan være tøff, og mange servitører risikerer kjeft fra misfornøyde kunder. Husk at mange har dårlige lønninger, og lever på driksen de får inn. FOTO: Colourbox.com

Hvem går driksen til?

Du har kanskje lagt merke til at mange restauranter i utlandet inkluderer driksen i regningen. Dette står gjerne oppført som 'service charge'. Hansen minner om at den inkluderte driksen ikke alltid går verken til servitøren, kokken eller oppvaskhjelpen.

- Ofte går disse pengene rett til bedriften. Sjekk med restauranten hvordan det fungerer hos dem før du bestemmer deg for å ikke legge igjen ekstra driks, sier han.

I Italia er det vanlig at restauranten legger til to-tre euro på regningen, men det er ikke det samme som inkludert driks.

- Dette kalles coperto, og er ment som betaling for brød, smør og eventuelt oliven, sier Gaia Del Croce, og understreker at ingenting av dette går til servitøren. Hun har jobbet flere år som servitør i Italia, og forteller at italienerne ikke forventer tips i det hele tatt.

- Der pleier man bare å runde opp euroen, eller legge igjen noen vekslepenger, sier hun.

Nå jobber hun på en hektisk pub i bydelen Greenwich i London, hvor det er annerledes enn i hjemtraktene. - Her i England kan jeg fort tjene 60 pund ekstra om dagen, sier hun, og forteller at 10-15 prosent er vanlig over hele den engelske hovedstaden.

Mange restauranter praktiserer delt tips, slik at også kokken, bartenderen og oppvaskhjelpen skal få sin del av kaka. - Vi deler driksen på søndager. Det er da vi har flest kunder, forteller hun. De andre dagene går driksen direkte til servitøren.

På restauranten der Matchett jobber deler de en viss prosent. - Som oftest gir vi rundt 1,5 prosent til dem bak, sier hun.

- Alle ansatte er med på å skape totalopplevelsen sammen, og ikke bare servitøren, sier Hansen. Du kan spørre restauranten hvordan driksen fordeles, slik at du vet hvem pengene dine går til.

Les også: Nordmenn strammer inn på feriebudsjettet

Den verbale driksen

Både Del Croce og Matchett har lært seg å kjenne igjen de ulike kundegruppene. - Tyskere betaler nesten alltid godt, ofte over 20 prosent, sier Del Croce.

Ifølge Matchett er det tre typer turister som kommer til restauranten hennes.

- Du har den gruppen som kjenner til amerikansk drikskultur og som tipser deretter. De er dessverre ganske sjeldne. Videre har du de som ikke har peiling, og som ender opp med å tipse deg 10 prosent uansett hva du gjør. Til slutt er det dem som helt tydelig har vært en stund i USA, men som gjemmer seg bak turistbrillene. De siste er de mest irriterende, forteller hun.

Selv om Matchett blir skuffet over lite driks, er det én ting som er verre.

- Noen kunder tror de kan betale driks med komplimenter sier Matchett. Hun opplever ofte at kundene roser henne opp i skyene, for så å forlate restauranten uten å legge igjen noe ekstra.

- De forteller meg at maten var fantastisk, at servicen var helt super, at jeg har vært så hyggelig osv, men så tror jeg de tenker at komplimentene er tips i seg selv. Jeg blir like overrasket hver gang, forteller Matchett.

Likevel synes hun det er bedre med verbal tips enn mye driks og dårlig behandling. - Jeg tåler endel, men jeg liker ikke når folk snakker ned til meg og tror at jeg er en idiot. Dessverre skjer det oftere enn jeg skulle ønske, innrømmer hun.

Ikke tips for mye

Hansen synes det er viktig å huske på at det ikke bare er for lite driks som kan virke fornærmende.

- I land hvor servitørene tjener lite i forhold til oss, som for eksempel Thailand, kan det bli feil å gi mye i driks. Man skal være forsiktig med å rasle med sedlene. Det handler om verdighet, sier han.

For Matchett, derimot, er ekstra driks bare et pluss. Flere ganger har hun opplevd kunder som har gitt henne langt over 40 prosent.

- Jeg har en fast kunde som dukker opp nesten hver søndag. Hver gang han kommer inn døra, setter jeg klart et glass rød Zinfandel til han. Her om dagen tipset han meg 25 dollar på en 25-dollarsregning, sier hun.

Det kan være forvirrende med så mange motstridende regler, og det finnes dessverre ikke noe fasitsvar, ifølge Hansen. Han mener det aller beste er å forberede seg før reisen.

- Kjøp noen nyttige guidebøker, les på nettet om landet du skal reise til, snakk med venner og bekjente som har vært der før og spør lokale. Det er mye bedre å gjøre litt ekstra research enn å lene seg på tiprosentsregelen, avslutter han.

(Saken fortsetter under)

FJERNERE STRØK: I noen kulturer er driks en fremmed skikk. Vær oppmerksom på hvor du befinner deg, og pass på at du ikke tipser for mye. - 1000 bath i Thailand er kanskje ikke mye for deg, men det kan være en hel dagslønn for servitøren, sier Hansen. Det kan virke både arrogant og hensynsløst å gi bort så mye penger. Illustrasjonsoto: Gemunu Amarasinghe / AP / NTB Scanpix. Foto: NTB scanpix

Dette bør du tipse i....

Italia: Her forventes det ikke driks verken i baren eller på restaurant, spesielt ikke i nord-Italia. Det er likevel hyggelig å runde opp til nærmeste euro på restaurant. De vil ikke bli fornærmet hvis du legger igjen mer. Coperto går ikke til servitørene. Driks på hotell er ikke forventet, men tas imot med takk. Det er ikke vanlig på tipse taxisjåføren.

Spania: Spanjolene selv tipser sjelden. Du trenger ikke å tipse i baren, men det forventes at du som turist legger igjen noe etter et måltid, spesielt på de større turiststedene. 10 prosent er helt ok. Du kan tipse rengjørerne, men legg gjerne igjen en lapp hvor du sier takk, hvis ikke kan pengene fort bare bli liggende. Rund opp til nærmeste euro på restaurant.

Hellas: Det er ikke tradisjon for tipsing i Hellas, men siden landet har rikelig med turister, er det blitt mer og mer vanlig å tipse, i hvert fall på restaurant. 10 prosent er helt ok. Tips gjerne rengjørere 1 euro per dag. Det er ikke vanlig å tipse taxisjåførene, men det er heller ikke uhøflig. 10-15 prosent ok.

Frankrike: Her gis det bare tips hvis servicen er god, som i Norge. 10 prosent er ok. Det er også hyggelig å legge igjen en euro eller to etter en øl eller kaffe. Gi alltid 10 prosent til taxisjåføren din. Det forventes en euro om dagen til rengjørere og andre hotellansatte, samt mellom 8 og 20 euro til resepsjonisten når du betaler for oppholdet.

USA: 20-25 prosent som hovedregel, og mer hvis du er ekstra fornøyd. Aldri tips mindre enn 10 prosent. Det skal godt gjøres å gi for mye. Hvis du tar taxi, betal 1 dollar per kolli. Gi 2-5 dollar per dag til rengjøreren. Hvis resepsjonisten gir deg ekstra service, som for eksempel booker taxi eller liknende, bør du tipse 5-10 dollar på slutten av oppholdet.

India: Driks er ikke vanlig i India, men det er ok å tipse på restaurant. 10 prosent. Hvis du vil være sikker på at tipsen går til servitørene, legg igjen driksen på bordet eller gi den direkte til servitøren. Gi rupees i stedet for dollar. Vær diskret, ha småpenger klare, slik at du slipper å grave i lommene. Gi driks til både rengjørerne og de som bærer bagasjen din, gjerne 20-50 rupees (1 dollar). Ikke la andre bære bagasjen din hvis du ikke er forberedt på å tipse.

Thailand: Det er ikke vanlig å tipse i Thailand, men du kan gjerne tipse 5-10 prosent på fine restauranter. Pass på å ikke gi for mye. Hvis du tipser rengjørere på hotellet, legg alltid pengene på senga, ikke gi dem i hånda. Du kan tipse resepsjonisten når du betaler regningen.

Kilder: www.whototip.net, Gaia Del Croce, Chelsea Matchett og Kai Victor Hansen

Les også:

Aldri har så mange nordmenn unnet seg bobil-luksus

Du kan droppe å ta med lommeboken hit

I disse byene er det billigere med hotell enn Airbnb

– Nordmenn skal bruke mer penger på sommerferien

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking etter eksplosjon i Kina04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep02:14 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Lan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Charlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe
Siste nytt
05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking etter eksplosjon i Kina04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep02:14VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkLan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeCharlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus