Åpen for alle - alltid

Slik tipser du i utlandet

DYR BY: Mange lurer på hva de skal tipse når de er på reise. - Tiprosentsregelen gjelder ikke overalt, sier driksforsker Kai Victor Hansen. - I New York, for eksempel, er det vanlig å tipse over 20 prosent, forteller han. (FOTO: Colourbox)
DYR BY: Mange lurer på hva de skal tipse når de er på reise. - Tiprosentsregelen gjelder ikke overalt, sier driksforsker Kai Victor Hansen. - I New York, for eksempel, er det vanlig å tipse over 20 prosent, forteller han. (FOTO: Colourbox)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan være vanskelig å vite hva man skal gi i driks utenfor Norge. Servitørene vi snakket med skulle ønske turister var bedre informert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Alt under 20 prosent er en fornærmelse, sier Chelsea Matchett.

Hun jobber som servitør i den amerikanske staten Georgia, og blir alltid skeptisk når turister kommer inn døra. - De vet ikke at vi jobber for 2 dollar i timen og lever på driksen, sier hun.

Drikssystemet i USA er forskjellig fra stat til stat, men generelt gis det mer driks der enn i mange andre land. - Servitører generelt i USA tjener veldig dårlig, og derfor er det vanlig å gi mer i driks, sier hun.

Kai Victor Hansen, førsteamanuensis ved Norsk hotellhøgskole, understreker at det ikke holder å regne med tiprosentsregelen overalt. - Det er viktig å sette seg inn i den kulturen man reiser til, sier han. Hansen forsker på drikskultur, og forteller at den varierer fra land til land.

- I Finland og Nord-Italia, for eksempel, er ikke driks nødvendig, mens det i USA vil være uhørt å gå fra regningen uten å legge igjen noe til servitøren, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare en bonus

Ifølge Hansen tipser vi annerledes i Norge enn de fleste andre land.

- Her tipser vi for den helhetlige opplevelsen. Vi gir driks når vi får bedre service enn forventet. Siden lønningene er tariffsikret, blir driks en bonus. Slik er det ikke overalt, sier han.

Matchett synes det kan være frustrerende med turister som ikke kjenner til den amerikanske drikskulturen. - Jeg er som en gatemusikant eller selger. Det er kunden som bestemmer hvorvidt jeg skal få ordentlig betalt for jobben jeg gjør, sier Matchett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener derfor at kundene bør skille servitørens service fra resten av restaurantopplevelsen.

- Hvis kunden får en burger som er dårlig stekt, er det ikke servitørens feil, sier hun, og mener at servitøren bør få driks for hvordan de takler situasjonen. Matchett har flere ganger opplevd at hun har sittet igjen med lite driks fordi kokken ikke har gjort jobben sin. Noen ganger er det andre, eksterne ting som påvirker driksen hennes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kundene kan være kjempefornøyde med både mat og service, men ender opp med å tipse lite fordi de syntes musikken var for høy, for eksempel, sier hun.

Les også: Norsk øl øker i popularitet i utlandet

(Saken fortsetter under)

UTSATT: Servicebransjen kan være tøff, og mange servitører risikerer kjeft fra misfornøyde kunder. Husk at mange har dårlige lønninger, og lever på driksen de får inn. FOTO: Colourbox.com
UTSATT: Servicebransjen kan være tøff, og mange servitører risikerer kjeft fra misfornøyde kunder. Husk at mange har dårlige lønninger, og lever på driksen de får inn. FOTO: Colourbox.com

Hvem går driksen til?

Du har kanskje lagt merke til at mange restauranter i utlandet inkluderer driksen i regningen. Dette står gjerne oppført som 'service charge'. Hansen minner om at den inkluderte driksen ikke alltid går verken til servitøren, kokken eller oppvaskhjelpen.

- Ofte går disse pengene rett til bedriften. Sjekk med restauranten hvordan det fungerer hos dem før du bestemmer deg for å ikke legge igjen ekstra driks, sier han.

I Italia er det vanlig at restauranten legger til to-tre euro på regningen, men det er ikke det samme som inkludert driks.

- Dette kalles coperto, og er ment som betaling for brød, smør og eventuelt oliven, sier Gaia Del Croce, og understreker at ingenting av dette går til servitøren. Hun har jobbet flere år som servitør i Italia, og forteller at italienerne ikke forventer tips i det hele tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Der pleier man bare å runde opp euroen, eller legge igjen noen vekslepenger, sier hun.

Nå jobber hun på en hektisk pub i bydelen Greenwich i London, hvor det er annerledes enn i hjemtraktene. - Her i England kan jeg fort tjene 60 pund ekstra om dagen, sier hun, og forteller at 10-15 prosent er vanlig over hele den engelske hovedstaden.

Mange restauranter praktiserer delt tips, slik at også kokken, bartenderen og oppvaskhjelpen skal få sin del av kaka. - Vi deler driksen på søndager. Det er da vi har flest kunder, forteller hun. De andre dagene går driksen direkte til servitøren.

På restauranten der Matchett jobber deler de en viss prosent. - Som oftest gir vi rundt 1,5 prosent til dem bak, sier hun.

- Alle ansatte er med på å skape totalopplevelsen sammen, og ikke bare servitøren, sier Hansen. Du kan spørre restauranten hvordan driksen fordeles, slik at du vet hvem pengene dine går til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nordmenn strammer inn på feriebudsjettet

Den verbale driksen

Både Del Croce og Matchett har lært seg å kjenne igjen de ulike kundegruppene. - Tyskere betaler nesten alltid godt, ofte over 20 prosent, sier Del Croce.

Ifølge Matchett er det tre typer turister som kommer til restauranten hennes.

- Du har den gruppen som kjenner til amerikansk drikskultur og som tipser deretter. De er dessverre ganske sjeldne. Videre har du de som ikke har peiling, og som ender opp med å tipse deg 10 prosent uansett hva du gjør. Til slutt er det dem som helt tydelig har vært en stund i USA, men som gjemmer seg bak turistbrillene. De siste er de mest irriterende, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om Matchett blir skuffet over lite driks, er det én ting som er verre.

- Noen kunder tror de kan betale driks med komplimenter sier Matchett. Hun opplever ofte at kundene roser henne opp i skyene, for så å forlate restauranten uten å legge igjen noe ekstra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De forteller meg at maten var fantastisk, at servicen var helt super, at jeg har vært så hyggelig osv, men så tror jeg de tenker at komplimentene er tips i seg selv. Jeg blir like overrasket hver gang, forteller Matchett.

Likevel synes hun det er bedre med verbal tips enn mye driks og dårlig behandling. - Jeg tåler endel, men jeg liker ikke når folk snakker ned til meg og tror at jeg er en idiot. Dessverre skjer det oftere enn jeg skulle ønske, innrømmer hun.

Ikke tips for mye

Hansen synes det er viktig å huske på at det ikke bare er for lite driks som kan virke fornærmende.

- I land hvor servitørene tjener lite i forhold til oss, som for eksempel Thailand, kan det bli feil å gi mye i driks. Man skal være forsiktig med å rasle med sedlene. Det handler om verdighet, sier han.

For Matchett, derimot, er ekstra driks bare et pluss. Flere ganger har hun opplevd kunder som har gitt henne langt over 40 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har en fast kunde som dukker opp nesten hver søndag. Hver gang han kommer inn døra, setter jeg klart et glass rød Zinfandel til han. Her om dagen tipset han meg 25 dollar på en 25-dollarsregning, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan være forvirrende med så mange motstridende regler, og det finnes dessverre ikke noe fasitsvar, ifølge Hansen. Han mener det aller beste er å forberede seg før reisen.

- Kjøp noen nyttige guidebøker, les på nettet om landet du skal reise til, snakk med venner og bekjente som har vært der før og spør lokale. Det er mye bedre å gjøre litt ekstra research enn å lene seg på tiprosentsregelen, avslutter han.

(Saken fortsetter under)

FJERNERE STRØK: I noen kulturer er driks en fremmed skikk. Vær oppmerksom på hvor du befinner deg, og pass på at du ikke tipser for mye. - 1000 bath i Thailand er kanskje ikke mye for deg, men det kan være en hel dagslønn for servitøren, sier Hansen. Det kan virke både arrogant og hensynsløst å gi bort så mye penger. Illustrasjonsoto: Gemunu Amarasinghe / AP / NTB Scanpix. Foto: NTB scanpix
FJERNERE STRØK: I noen kulturer er driks en fremmed skikk. Vær oppmerksom på hvor du befinner deg, og pass på at du ikke tipser for mye. - 1000 bath i Thailand er kanskje ikke mye for deg, men det kan være en hel dagslønn for servitøren, sier Hansen. Det kan virke både arrogant og hensynsløst å gi bort så mye penger. Illustrasjonsoto: Gemunu Amarasinghe / AP / NTB Scanpix. Foto: NTB scanpix

Dette bør du tipse i....

Italia: Her forventes det ikke driks verken i baren eller på restaurant, spesielt ikke i nord-Italia. Det er likevel hyggelig å runde opp til nærmeste euro på restaurant. De vil ikke bli fornærmet hvis du legger igjen mer. Coperto går ikke til servitørene. Driks på hotell er ikke forventet, men tas imot med takk. Det er ikke vanlig på tipse taxisjåføren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spania: Spanjolene selv tipser sjelden. Du trenger ikke å tipse i baren, men det forventes at du som turist legger igjen noe etter et måltid, spesielt på de større turiststedene. 10 prosent er helt ok. Du kan tipse rengjørerne, men legg gjerne igjen en lapp hvor du sier takk, hvis ikke kan pengene fort bare bli liggende. Rund opp til nærmeste euro på restaurant.

Hellas: Det er ikke tradisjon for tipsing i Hellas, men siden landet har rikelig med turister, er det blitt mer og mer vanlig å tipse, i hvert fall på restaurant. 10 prosent er helt ok. Tips gjerne rengjørere 1 euro per dag. Det er ikke vanlig å tipse taxisjåførene, men det er heller ikke uhøflig. 10-15 prosent ok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike: Her gis det bare tips hvis servicen er god, som i Norge. 10 prosent er ok. Det er også hyggelig å legge igjen en euro eller to etter en øl eller kaffe. Gi alltid 10 prosent til taxisjåføren din. Det forventes en euro om dagen til rengjørere og andre hotellansatte, samt mellom 8 og 20 euro til resepsjonisten når du betaler for oppholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA: 20-25 prosent som hovedregel, og mer hvis du er ekstra fornøyd. Aldri tips mindre enn 10 prosent. Det skal godt gjøres å gi for mye. Hvis du tar taxi, betal 1 dollar per kolli. Gi 2-5 dollar per dag til rengjøreren. Hvis resepsjonisten gir deg ekstra service, som for eksempel booker taxi eller liknende, bør du tipse 5-10 dollar på slutten av oppholdet.

India: Driks er ikke vanlig i India, men det er ok å tipse på restaurant. 10 prosent. Hvis du vil være sikker på at tipsen går til servitørene, legg igjen driksen på bordet eller gi den direkte til servitøren. Gi rupees i stedet for dollar. Vær diskret, ha småpenger klare, slik at du slipper å grave i lommene. Gi driks til både rengjørerne og de som bærer bagasjen din, gjerne 20-50 rupees (1 dollar). Ikke la andre bære bagasjen din hvis du ikke er forberedt på å tipse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thailand: Det er ikke vanlig å tipse i Thailand, men du kan gjerne tipse 5-10 prosent på fine restauranter. Pass på å ikke gi for mye. Hvis du tipser rengjørere på hotellet, legg alltid pengene på senga, ikke gi dem i hånda. Du kan tipse resepsjonisten når du betaler regningen.

Kilder: www.whototip.net, Gaia Del Croce, Chelsea Matchett og Kai Victor Hansen

Les også:

Aldri har så mange nordmenn unnet seg bobil-luksus

Du kan droppe å ta med lommeboken hit

I disse byene er det billigere med hotell enn Airbnb

– Nordmenn skal bruke mer penger på sommerferien