Meny

Ryanair med «gratisbagasje» og «premiumseter»

GRATIS EKSTRABAGASJE OG PREMIUMSETER: Nei, det er kun noe smått som håndveska eller taxfreeposen du nå får tatt med ekstra, og lovlig som seg hør og bør. I fjor høst varslet Ryanair-sjefen en stor sjarmoffensiv på kundeservicefronten. Men blir det egentlig så mye bedre? Og selv om det blir billigere i Ryanair-rater, så blir det egentlig ikke så billig sett opp mot andre flyselskaper. (Foto: Ryanair.com).
GRATIS EKSTRABAGASJE OG PREMIUMSETER: Nei, det er kun noe smått som håndveska eller taxfreeposen du nå får tatt med ekstra, og lovlig som seg hør og bør. I fjor høst varslet Ryanair-sjefen en stor sjarmoffensiv på kundeservicefronten. Men blir det egentlig så mye bedre? Og selv om det blir billigere i Ryanair-rater, så blir det egentlig ikke så billig sett opp mot andre flyselskaper. (Foto: Ryanair.com).

Nå innfører Ryanair setereservasjoner, og du kan betale ekstra for «premiumseter». Men blir det billigere?

Flyselskapenes ekstraavgifter er utskjelt, og Ryanair er et av flyselskapene som har gått i spissen for å rendyrke inntektsmodellen med ekstraavgifter.

De er riktignok ikke det eneste flyselskapet med et mangfold av tilleggsavgifter, og undersøkelser viser også at vi er villige til å betale ekstra - i alle fall for visse typer tjenester.

Les også: Slik får du kloa i billigbillettene

Sjarmoffensiv

Ryanair lanserte i oktober 2013 en større sjarmoffensiv med annonserte kundeservice-forbedringer.

Dette kom i kjølvannet av at den britiske forbrukersiden Which kåret Ryanair til selskapet med den verste kundeservicen i Storbritannia, i konkurranse med 100 andre bedrifter. Ryanair selv hevder imidlertid at de er bransjeledende innen kundeservice.

Les også: Ryanair tillater også bruk av håndholdte elektroniske enheter

Sjarmoffensiven skal ifølge Ryanair komme i flere etapper over et tidsrom på seks måneder, og skal avsluttes i slutten av mars.

Blant endringene er muligheter for setereservasjoner, inkludert innføringen av premium-setereservasjoner, og lavere bagasjeavgifter.

De tillater nå også en ekstra (liten) håndbagasje, og du kan uten ekstra kostander endre på feil i bestillingen om dette gjøres innen 24 timer etter bestillingen. De innfører dessuten stille flyvninger på morgen og kveld, og gebyrene for å skrive ut ekstra ombordstigningskort blir redusert.

Les også: Norwegian øker gebyrene med en tredel

Mye av dette får du allerede hos andre flyselskaper. Men hvor god er egentlig sjarmoffensiven? Står Ryanair seg bedre mot andre aktører i flybransjen? Eller er de fremdeles verstingen når det kommer til tilleggsavgifter?

Vi har sett på noen av punktene i sjarmoffensiven. Som du kan se er det kun på ett av punktene de nå er billigere enn de norske flyselskapene SAS og Norwegian.

Setereservasjoner

Setereservasjon og muligheten for å kjøpe et «premiumsete» er den ferskeste serviceendringen hos Ryanair. Fra 1. februar innførte de faste seter for alle passasjerer.

Reservasjonen skjer i forbindelse med billettbestilling eller ved innsjekking, selvsagt mot en avgift.

Du kan velge mellom premiumsete eller standardsete, og dersom du ikke har behov eller ønske om å forhåndsreservere seter, vil du få et sete tildelt ved innsjekking. Premiumsetene koster 10 euro, eller 92 norske kroner.

Bare så det er sagt: Ikke forvent deg gull og grønne skoger - vi snakker ikke her om seter du kan legge flatt eller på annen måte lukter litt luksus. Hos Ryanair handler premium rett og slett om prioritert ombordstigning, ekstra beinplass og raskere avstigning ved ankomst. Standardsetene koster fem euro, eller 46 norske kroner.

Og vil du ikke betale ekstra for å reservere sete, får du tildelt plass ved innsjekk.

  • Hvordan står dette seg mot de norske?
  • Nylig annonserte Norwegian at de økte avgiftene på setereservasjoner og innsjekket bagasje. Etter prisøkningen koster dette og for eksempel 100 kroner hos Norwegian på strekningen Oslo-London. Her er altså Ryanair billigere.
  • Hos SAS er setereservasjon inkludert i prisen.

Det er altså billigere med setereservasjon, også med en såkalt premium setereservasjon, hos Ryanair enn hos Norwegian. SAS har det inkludert i prisen, så der taper Ryanair.

Dette sier imidlertid ingenting om eventuelle komfortmessige forskjeller mellom selskapene. Ifølge tjenesten Seatguru.com, flyr begge selskapene med Boeing 737-800 på strekningen Oslo-London.

Les også: Håver inn 30 milliarder på tilleggsytelser

Ryanair har en seteavstand fra stolrygg til stolrygg på 30 tommer, mens Norwegian måler 29 tommer. Hva gjelder setebredden, har Norwegian 17,2 tommer og Ryanair 17 tommer. SAS flyr med ulike 737-fly, og har seteavstand på 30 eller 31 tommer, og en setebredde på 17 tommer.

Les også: Airbus ønsker en felles standard for setebredde på langdistansefly

Innsjekket bagasje

Ryanair endrer altså sine takster for innsjekket bagasje fra flyplassen. Det er én takst for deg som bestiller ekstra bagasje ved billettbestillingen, og så er det en takst som gjelder dersom du kommer til flyplassen.

Først da skjønner at du må sjekke inn og sende bagasjen.

DinSide sjekket inn og sendte en koffert med kamera i, på Gardermoen. Her kan du se en video av ferden frem til flykroppen.

Fra 5. januar skryter Ryanair av at de har endret sine gebyrer for ekstra innsjekket bagasje fra 552 norske kroner (60 euro) til 276 kroner (30 euro) ved internettbestilling. Bestillier du på flyplassen er endringen fra 552 kroner (60 euro) til 460 kroner (50 euro).

Dette er priser for ett kolli på 20 kilo i lavsesong. I tillegg endret de reglene fra 1. desember, slik at passasjerer kan ta med seg én ekstra håndbagasje (liten dameveske eller liten handlepose fra flyplassen), i tillegg til dagens tillate håndbagasje på maks ti kilo (55 x 40 x 20 centimeter).

Dette har tidligere utløst et gebyr hos billigselskapet.

Det stilles imidlertid strengere krav til håndbagasje nummer to enn nummer én: Den lille ekstra kan ikke være større enn målene 35 x 20 x 20 centimeter.

At Ryanair nå kommer etter og tillater deg å ha med en ekstra håndbagasje, vil nok for mange bare synes rett og rimelig. For to år siden anklaget den spanske forbrukerorganisasjonen FACUA Ryanair for å bryte loven når de ikke lot folk ha med seg taxfreeposen ved siden av håndbagasjen.
  • Hvordan står dette seg mot de norske?
  • Hos Norwegian har, som allerede nevnt, avgiftene for setereservasjoner og innsjekket bagasje økt, med ulike priser på ulike flyvninger. Du må også betale mer om du ikke har forhåndsbestilt. Ved innsjekking av bagasje fra flyplassen, uten forhåndsbestilling, vil London-kofferten koste 300 kroner med en maksvekt på 20 kilo. Norwegian tillater også en håndveske eller en liten PC-veske, i tillegg til ett stykk håndbagasje på maks ti kilo (55 x 40 x 23 centimeter).
  • Med SAS har du ett kolli innsjekket bagasje på 23 kilo inkludert i billettprisen. Dette i tillegg til en håndbagasje (åtte kilo, 55x40x23 centimeter) og en veske.

Mange vil mene det bare er rett og rimelig at du skal få ha med deg vesken eller taxfreeposen uten å måtte stappe den i kofferten. SAS har innsjekket bagasje inkludert i prisen, men også Norwegian er billigere på innsjekket bagasje enn Ryanair - selv etter Norwegians prisøkning og Ryanairs prisreduksjon.

Les om norske Olav som ble fratatt taxfreeposen i sikkerhetskontrollen fordi det ikke var korrekt pose!

Åpner for rettelser

Fra 1. november 2013 tillater Ryanair kunder som har bestilt direkte på nettstedet Ryanair.com, å rette feil i bestillingen uten avgifter.

Dette må skje innen 24 timer fra de utførte bestillingen første gang, og det må være snakk om mindre feil, som stavefeil, navnendringer eller ruteendring.

Dette er en stor forbedring fra slik det har vært tidligere, hvor selskapet har tatt 110 euro for å rette alt av skrivefeil som overskrider en til to bokstaver.

Dersom tidsfristen på 24 timer er overskredet, er det imidlertid gebyrer for navneendring som gjelder - om det er feil i navnet. Da koster en endring fremdeles 110 euro (1.012 kroner) via nett, eller 160 euro (1.472 kroner) via CallCenter eller på flypassen. Andre endringer av flyreisen koster fra 30 til 90 euro (276 til 828 kroner), avhengig av flyvning (strekning/destinasjon), høysesong/lavsesong og endringssted (web/på flyplass).

Ryanair er imidlertid ikke det eneste selskapet som har praktisert temmelig rigide regler på dette, og selv mindre stavefeil ved bestillingstidspunktet har kostet flypassasjerer tusenvis av kroner.Hvordan står dette seg mot de norske? Både SAS og Norwegian har tidligere uttalt til DinSide at de retter opp åpenbare skrivefeil gratis.

  • Hos SAS har du 24 timers åpent kjøp, og du kan dermed avbestille billetten uten ekstra kostnad dersom du har bestilt billett i feil navn. Er det snakk om en navneendring, koster det 500 kroner per billett.
  • Norwegian har gratis avbestilling av billetter innen fire timer etter bestilling. Etter det koster navneendring 350 kroner per person per vei. Andre endringer av billetten koster også 350 kroner (750 kroner på langdistansebilletter).

Nå er Ryanair mer i tråd med andre som tillater endringer av mindre skrivefeil innenfor et begrenset tidsrom. Når det kommer til navneendringer eller billettendringer, er de fremdeles temmelig dyre.

Ekstra boardingkort

Én av avgiftene Ryanair nå endrer er gebyret for å printe ut ekstra boardingkort på flyplassen.

Dette har tidligere kostet 70 euro, eller 644 kroner, men koster nå 15 euro (138 kroner). Dette er for kunder som allerede har sjekket inn online, men som så har mistet eller glemt boardingkortet. For kunder som ikke har sjekket inn, vil kostnaden være den samme: Det koster da 70 euro å sjekke inn på flyplassen.

Hvordan står dette seg mot de norske?

  • Innsjekk er gratis både med SAS og Norwegian, og du kan velge app, mobil eller flyplassautomat.
  • Her er Ryanair fremdeles dyre!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 Uaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Helikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin
Siste nytt
19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkUaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenHelikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus