Meny

Franske kokker har fått nok av «matporno» i sosiale medier

MATPORNO: Instagram, Twitter og Facebook oversvømmes av bilder av mat. Ikke alle er begeistret over utviklingen. Foto: ©Dream79 / shutterstock.com
Besøker du en gourmetrestaurant i Frankrike, kan det være lurt å la mobiltelefonen ligge i lomma. Kokker er lei av at folk tar bilder av maten og legger dem ut i sosiale medier.

Neste gang du forsøker å ta bilde av maten under et måltid på en bedre fransk restaurant, må du ikke bli veldig overrasket om en sint kokk kommer farende ut av kjøkkenet for å kjefte på deg.

Flere Michelin-stjerne-restauranter er så lei av såkalt matporno, at de ønsker å hindre at gjestene tar bilder og legger dem ut i sosiale medier.

Mens matbloggere og enkelte kokker ser på eksponeringen som gratis PR, er smertegrensen nådd for andre.

– Det er en tid og et sted for alt. Vi prøver å gi kundene våre en pause i hverdagen. For at de skal oppnå det, må de skru av mobilen, sier Alexandre Gauthier som er kokk ved La Grenouillere, i den nord-franske byen La Madelaine-sous-Montreuil.

Les også: Restauranttips i Paris: Uforglemmelige måltider

– Maten blir kald

Han har ikke gått så langt som å legge ned fotoforbud i restauranten, men han har hengt opp et bilde av et kamera med en stor strek over. 

– Folk klarer ikke å koble av lenger. Før pleide folk å ta bilder av familien eller bestemor, nå er det matrettene, sier han til AFP og fortsetter:

– Vår restaurant har ikke mye lys, så de må bruke blitz. Alt må stoppe opp ellers så må bildet tas tre ganger. Så legges det ut på Twitter, noen kommenterer, de får svar. Innen de er ferdig, er retten blitt kald.

Les også: Rabatt om du spiser uten mobilen

– Ødelegger overraskelsen for andre gjester

Gilles Goujon som er kokk på restauranten L'Auberge du Vieux Puits, som har tre Michelin-stjerner, sier han blir mer og mer frustrert over amatør-matfotografenes dårlige manerer.

Han mener matbildene ødelegger noe av overraskelsen for andre gjester, og at fotografene sågar stjeler noe av kokkens åndsverk.

For å gjøre vondt verre, er kvaliteten på bildene som tas med mobiltelefoner, sjelden veldig god, mener Goujon.

– De gir ikke noe godt bilde av vårt arbeid. Det er irriterende, sier kokken.

Det er vanskelig å forby bilder, mener han.

– Jeg prøver å finne den rette måten å uttrykke det i menyen, men har ikke funnet en formulering som ikke vil gjøre folk sinna, sier Goujon.

Les også: På ølshopping i Frankrike

– Må prestere hver dag

Franske kokker er ikke de eneste som lar seg irritere av utviklingen. Flere topp-restauranter i USA har innført fotoforbud, ifølge AFP.  

ABC Nyheter har også tidligere skrevet om restauranter som gir rabatt til kunder som lar mobilen ligge under besøket.

Den franske matbloggeren Stephane Riss mener de som er kritiske til matbildene, overreagerer.

– For kokkene er det bedre jo mer omtale de får. Bilder øker synligheten og omsetningen. Det er gratis PR, mener han.

Han tror noen av kokkene frykter at bildene skal avsløre slepphendt presentasjon.

– Kokkene må prestere sitt ypperste hver dag, gjør de én feil havner det på internett, sier Riss.

Les også: Rivieraen på tvers

– Nettomtale har hjulpet karrieren

David Toutain som driver en kritikerrost restaurant i Paris, mener jungeltelegrafen på internett har bidratt til å fremme hans karriere.

– Man må følge med i tiden. Sosiale medier hjalp meg på begynnelsen av karrieren og hjelper meg ennå. Det er reklame, sier han ifølge AFP.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus