Meny

Mer romantisk kan du neppe få det:

Liten restaurant - stor romantikk

Fakler viser gjestene vei til inngangen til Solo per Due.
To hjerter, to stoler og to sølvkandelabre med levende lys og en gjestebok med glødende kjærlighetserklæringer. ABC Nyheter bruker valentinsdagen til å bringe denne romantisk-gastronomiske rapporten fra Solo per Due, angivelig verdens minste restaurant.
Praktisk info

Solo per due

Via Villa di Orazio 2

02040 Vacone (Rieti)

Tlf./fax - 0039-0746-67 68 73

Mail: info@soloperdue.it

VACONE, ITALIA (ABC Nyheter): Hører du til i gruppen av håpløse romantikere som ønsker å skjemme bort ditt hjertes utkårne med en perfekt overaskelse, så er Solo per Due - Kun for to - kanskje det rette stedet for deg.

Den lille restauranten ligger i den lille italienske byen Vacone, om lag en times kjøretur nord for Roma.

Min første reaksjon når jeg går inn gjennom døren til Solo per Due er: - Wow! Dette er fullstendig vilt.

En restaurant med ett eneste bord og to stoler. Et dagligstueaktig rom på 20 kvadratmeter. Oppdekningen er perfekt med sølvbestikk, krystallglass, en vakker bordbukett med friske blomster, to store kandelabre med levende lys, romantisk musikk som sniker seg ut av høyttalerne i bløte toner, og ikke minst; en peis hvor flammene gnistrer lystig.

Her får du romantikk for alle pengene.

Les også: Vingårder rundt hver sving

Mange ender med frieri

Restauranteier Remo Di Claudio forteller om dette utrolige og kuriøse stedet:

- Da jeg åpnet restauranten i september 1988, var det selvfølgelig mange som syntes jeg var smårar. En restaurant for bare to personer...hva i all verden skulle det være godt for? Slik var holdningen. Jeg forsøkte å ringe rundt til forskjellige bryllupsbyråer for å gjøre reklame for Solo per Due, men ofte la folk rett og slett bare på røret. De trodde det var en telefonspøk, forteller han.

Men da folk litt etter litt fant ut at Vacone hadde fått en restaurant, begynte gjestene å komme.

- Problemet var at vi i begynneløsen måtte avvise mange ved inngangen. Vi har altså bare plass til to personer om gangen, sier Remo.

Romantikken er som sagt stor, og Remo di Claudio og sønnen Giovanni har gjennom tiden vært vitne til mange romantiske scener.

- Vi kaller våre middager for cene d'amore, kjærlighetsmiddag. Svært ofte er det de store følelsene som utspiller seg her mellom disse fire veggene. Og middagens atmosfære avhenger ofte av førsteinntrykket gjestene får idet de kommer inn i restauranten. Den  kvinnelige gjesten er ofte invitert uten å vite hva slags sted dette er. Hvis hun opplever wow-effekten er det duket for en romantisk aften langt ut over det vanlige. Gjennom årene har vi opplevd mange frierier, forteller Giovanni med et tilfreds smil.

Les også: Oppkalt etter Venus

Musikk må til

Mens jeg har sittet og snakket med Remo og Giovanni er den ene romantiske klassikeren etter den andre strømmet ut av høyttalerne: Ennio Morricones "Once upon a time in the west", Frank Sinatraa, Louis Armstrongs "We have all the time in the world" og mange flere.

Med de tente stearinlysene og den intime stemningen er musikken rett og slett den romantiske prikken over i-en som nærmest tvinger de besøkende inn i den helt rette sinnsstemningen.

Jeg spør Giovanni om hvilken rolle musikken spiller for å skape den rette stemningen:

- Den er veldig viktig og det har vi mange eksempler på. I mange år nå har et italiensk par booket hver eneste 15. januar. De er nå begge over 70 år gmle. Signora'en stiller alltid opp i bryllupskjole og mannen har med sin egen Charles Aznavour-cd med, som de hører på gjennom hele måltidet. De er utrolige! En annen gang hadde vi et svensk par her som også hadde med sin egen cd. Det var death metal. Jeg må si at det ble en middag....hmmm.. ut over det vanlige, sier Giovanni.

Ifølge Remo har Solo per Dues egen cd-samling etterhvert nådd en betydelig størrelse. I tillegg til de romantiske sviskene som Solo per Due har satt sammen, ber mange om både klassisk musikk og operastykker. Blant de mest etterspurte er Mozart, Puccini og særlig musikk fra La Boheme og Tosca.

Les også: Fem om dagen på italiensk

Full pakke

Remo di ClaudioRemo di Claudio

Jeg hørte ikke Abba bli spilt mens jeg var hos Sole per Due, men jeg tenkte litt på Money, Money-slageren da jeg spurte Giovanni om prisen:

- Vi har en fast pris, 250 euro (2100 kroner) per person, fortalte han.

Jeg hevet øyenbrynet og spurte om det virkelig er noen som vil betale 500 euro for et måltid i disse tider med fallende internasjonale vekstkurver og stigende sosial desperasjon.

- Jeg vet godt at det virker dyrt. Men du får velge mellom tre forskjellige menyer - kjøtt, fisk eller vegetar. Du kan velge blant "store" viner. Gjestene spiser med det fineste sølvbestikk på det utsøkte porselenet fra Deruta (en liten umbrisk by, kjent for sine fine keramikk- og porselensprodukter). I tillegg får den kvinnelige gjesten er bukett friske blomster. På bordet står en liten klokke som gjestene ringer med når de har bruk for kelneren. Så det sier seg selv at det besøkende paret har vår oppmerksomhet 100 prosent, sier Giovanni.

Solo per Due har også et lite nærliggende B&B, La Casetta, som koster 90 euro per person per natt. Mange par velger en pakkeløsning med B&B og middag.

Les også: Fulle gondolførere ødelegger romantikken

Mat etter årstidene

- Hva med den gastronomiske opplevelsen? Hva kan Giovanni og Remo by på til romantiske ganer?

- Vi bruker naturligvis kun friske råvarer. Det betyr at menyene våre hele tiden følger årstidene. Vi er velforsynt med allverdens grønnsaker fra vår egen kjøkkenhage og vår egen olivenlund nede i dalen. Kjøttet får vi fra et gårdsbruk som ligger 200 meter fra her vi sitter. Ofte avtaler vi menyen med gjestene på forhånd, sier Giovanni.

Kjøkkenet er preget av de lokale forholdene her på grensen mellom Lazio-regionen og Umbria - men improviserer hva det skal være for å glede gjestene.

- Ofte lager vi tilpassede desserter. Vinkjelleren har etiketter fra hele Italia, og også her er vi naturligvis klare for å oppfylle spesielle vinønsker, sier sønnen i huset.

Mens vi har sittet og snakket, har mørket ganske langsomt sneket seg inn på Solo per Due. Utenfor ligger tåka som et tykt teppe over Imelle-dalen. To rekker med fakler som skal vise vei fra parkeringsplassen til restaurantinngangen er nettopp blitt tent.

Det er med andre ord klart for enda en romantisk aften.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus