Prositutsjonsmuseum åpner i Amsterdams «Red Light District»

Detalj av museets inngangsparti. Foto: Scanpix/AFP.

Amsterdam åpnet byens første «prostitusjonsmuseum» torsdag.

Målet er å lokke turister som alltid har lurt på hvordan livet er på den andre siden av de beryktede glassvinduene – men ikke har våget å spørre, melder AFP.

«Hvordan lever de? Hva skjer i deres verden?», sier Melcher de Wind, en av grunnleggerne av «Red Light Secrets Museum of Prostiturion», som fremstiller en av den nederlandske hovedstadens mest kjente «attraksjoner».

– Jeg har alltid lurt på hva som faktisk foregår bak disse vinduene i nabolaget. Mellom to berømte bordell med utsikt over en kanal ønsker det nye museet å tilby noe annet enn to andre museer i nærheten, som Sexmuseet og Det erotiske museet.

– De andre museene fokuserer på sex og seksuell prestasjon. Det nye museet gir innblikk i sexarbeidernes verden, hvordan det føles å stå bak et vindu og blikkene du får, forklarer Yolanda van Doeveren, som håndterer prostitusjon for kommunen.

– Kanskje turister vil få anledning til å endre adferd og vise litt mer respekt, legger hun til. I det lille museet viser et stort fjernsyn en kvinne som stripper. Besøkende blir siden vist en film om den andre siden av prostitusjon, kvinner med familier som lever hverdagslige liv.

Les også: Ottar står fram som sexkjøper

Lovlig

Det er utstillinger som viser hvordan både moter og holdninger overfor «verdens eldste yrke» har endret seg gjennom århundrenes løp. Besøkende blir også vist noen av yrkets «verktøy»: kondomer, glidemiddel og sexleketøy, basert på erfaringene til den tidligere prostituerte Ilonka Stakelborough som har gitt museet råd.

Prostitusjon ble legalisert i Nederland i år 2000, og det er i dag omkring 7000 personer som jobber som sexarbeidere i Amsterdam. Omkring tre fjerdedeler av kvinnene kommer fra lavinntektsland, hovedsakelig fra Øst-Europa, ifølge tall fra myndighetene.

De betaler 150 euro for å leie en av Amsterdams 409 «vinduer».

Les også: KrF ber regjeringen lytte til sexkjøpsdebatt i Europa

Lange dager

Mange kvinner arbeider 11 timer om dagen, seks dager i uken, der et besøk hos en prostituert varer omkring ti minutter.

Museet viser også frem BDSM-praksis (bondage, dominering og sado-masochisme), og fremstiller et «luksusrom» med speil i taket, en seng med lys nedenfra og et badekar ved siden av en åpen champagneflaske.

Som kontrast til dette får man se et lite rom der det knapt er plass til en enkelt seng, som ble brukt av en polsk prostituert da hun ikke var sammen med klienter.

– Vi ønsker å vise frem alle aspekter ved prostitusjon, sier Stakelborough til AFP.

– Ja, det finnes kvinner som er ofre for menneskehandel, men prostitusjon er hovedsakelig et yrke mange kvinner velger selv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus