Russlands beste reisemål

HISTORISK: Russland har mange fine gamle byer verdt et besøk. Suzdal har rikelig med kirker og klostre, og kan by på trivelig landsbystemning, på tross av at den er en by med 10.000 innbyggere. (FOTO: Denis Sinyakov / NTB scanpix)

OL-byen Sotsji kan by på mange kurbad og gode skimuligheter i fjellet. Men Russland har langt mer å tilby dem som besøker landet.

Reisefakta
* Russland er verdens største land i utstrekning og niende størst etter folketall. Landet ligger i Øst-Europa og Nord-Asia og grenser til 14 stater og to utbryterrepublikker (fra Georgia). Russland dekker ni tidssoner.

* Med sine 8,4 innbyggere per km² er Russland ett av verdens tynnest befolkede land. Befolkningstettheten er størst i europeisk Sentral-Russland, Ural og det sørvestre Sibir.

* Mesteparten av Russland er slette. I sør tar den form av steppe, i nord som tundra og skogkledd flatland imellom. Fjellet Elbrus (5642 moh.) er Russlands høyeste, og regnes også som Europas høyeste. Mesteparten av Russland har et kaldt, kontinentalt klima. Nedbørsmengden varierer sterkt fra område til område.

* Prisene i Russland varierer mye. I Moskva og St. Petersburg må du regne med tilnærmet norske priser på mat og overnatting, andre steder er det langt rimeligere.

* Nordmenn må ha visum for å reise til Russland.

Offisielt reiseråd for Russland

Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til de russiske delrepublikkene Dagestan, Tsjetsjenia, Ingusjetia, Kabardino-Balkaria (inkludert Elbrus-området), Nord-Ossetia og Karatsjajevo-Tsjerkessia, samt de østre og sørlige delene av Stavropolskij Kraj som grenser til Tsjetsjenia.

– Russland er jo enormt, det strekker seg over hele ni tidssoner, så det er mange destinasjoner å velge i, sier Arne Egil Tønset. Han har vært NRKs korrespondent i Moskva og skrevet flere bøker om Russland.

– En generell anbefaling er å oppsøke andre steder enn de mest opplagte. Den russiske gjestfriheten er stor, og det er mye flott å oppdage, forteller han.

Språket kan imidlertid være en utfordring. Reiser du utenfor allfarvei, vil de færreste du møter snakke engelsk.

– Med litt velvilje kommer du deg fram uansett, men litt tungvint kan det jo være, påpeker han.

Les også: Dette kan du oppleve i Moskva

Fiske og bjørnejakt

Av konkrete destinasjoner trekker Tønset blant annet fram Kamsjatkahalvøya.

– Kamsjatkahalvøya er fascinerende – du befinner deg øst for både Kina og Japan, samtidig som du er i en europeisk kultur. Kamsjatkahalvøya har alt for dem som liker villmarksliv: Bjørnejakt, gode fiskemuligheter og mange vulkaner. Området er fullt av jegere, og er godt tilrettelagt for tilreisende jaktinteresserte, forteller han.

Kaukasus er også en av Tønsets favoritter, selv om det nå frarådes å reise til mange områder i Nord-Kaukasus.

– Både naturen, maten og vinen der er fantastisk, og gjestfriheten er unik, sier han.

Tønset har ikke vært i Sotsji, men mange andre steder på svartehavskysten.

– Jeg har blant annet vært på to ukers villmarkstur med telt utenfor byen Gelendzjik, vest for Sotsji. Det kan absolutt anbefales!

Gammel handelsby

Stedet Tønset føler seg mest hjemme, er byen Arkhangelsk i nord, der han studerte språk.

– Arkhangelsk er en gammel handelsby med mange fine gamle trehus. Det er interessant å oppleve hvordan russere bor, i disse trehusene er det for eksempel mange som deler kjøkken. Mange russere bor veldig tett, og man bor gjerne flere generasjoner sammen. Det er en annen kollektivfølelse enn i Norge, blant annet på grunn av mangelen på en velferdsstat, påpeker han.

Skal man komme seg fra ett sted til et annet, anbefaler Tønset tog.

– Det er veldig sosialt å reise med tog i Russland og lett å bli kjent med folk. Russere er generelt flinke til å reise, de er vant til å reise langt og vet å slappe av. Alle har med seg matpakke, og skifter til joggebukse og tøfler for å ha en så behagelig reise som mulig, forteller han.

To klassikere

Reiseekspert Jens A. Riisnæs har vært «overalt» i det gamle Sovjetunionen, men vil likevel trekke fram klassikerne Moskva og St. Petersburg i sine reiseanbefalinger.

– De to byene er svært ulike. St. Petersburg er monumental med kvartal på kvartal med slott og palasser. Moskva er også monumental, men der St. Petersburg er sentraleuropeisk, er Moskva mer orientalsk, påpeker han.

De største severdighetene i Moskva er ifølge Riisnæs Kreml og Den røde plass, mens det i St. Petersburg er Vinterpalasset med Eremitasjen.

– Min personlige kunst- og kulturhistoriske favoritt er likevel et annet «museum-i-museet»: Pazaryk-rommet, der ikke-gull-gjenstandene fra en høvdinggrav i Altai på grensen mot Mongolia og Kasakhstan er utstilt. Kunstferdige seletøy til hester, vakker filtkunst og en av verden mest fantastiske kunstgjenstander: Verdens eldste teppe, det 2500 år gamle Pazaryk-teppet. Ren magi, mener Riisnæs.

Får man nok av kunst og kultur, har Riisnæs en annen anbefaling:

– Ta jakt- og fisketur ved Bajkalsjøen, med overnatting i laftede sibirske tømmerkoier – og mye vodka!

Lonely Planets ti tips

I forkant av OL har Lonely Planet publisert sine ti beste tips til opplevelser i Russland:

* Slapp av i et bad: Det er ingen bedre måte å komme i kontakt med russere på enn å sitte naken sammen med dem i et dampbad. De offentlige badene er en institusjon i Russland, og mange russere oppsøker dem jevnlig for å svette ut, piske ryggen med bjørkeris og skravle. Skal du besøke bare ett bad, anbefaler Lonely Planet det luksuriøse Sandunovskiye Banya i Moskva.

* Ta en båttur på Bajkalsjøen: Bajkalsjøen i det sørlige Sibir er verdens dypeste innsjø, og kan by på iskaldt krystallklart vann og søte fiskerlandsbyer.

* Se husene i Tomsk: Den gamle sibirske byen Tomsk var i Sovjet-perioden stengt for utlendinger, blant annet fordi den lå i et område med militær industri. I dag er det en vennlig studentby med mange flotte trehus med vakre utskjæringer.

* Reis med den transsibirske jernbane: Den klassiske togturen fra Moskva til Vladivostok byr ikke bare på vakker utsikt med ville elver, høye fjell, dype skoger og endeløse sletter. Like viktig er det som foregår inne i toget, med deling av mat og drikke og knytting av nye vennskapsbånd.

* Prøv en kabelbane: Vladivostok i øst har i likhet med San Francisco bratte bakker og en berømt kabelbane som gjør at du slipper å ta den verste bakken til fots.

* Se en forestilling i Mariinskij-teatret: Russerne elsker scenekunst, og Mariinskij-teatret kan by på teater og ballett av ypperste klasse, og et publikum som favner alle aldre og samfunnslag.

* Reis tilbake i tid i Suzdal: Den lille byen Suzdal var en gang et viktig religiøst senter, og har fremdeles gamle kirker og klostre «på hvert gatehjørne». Selv om byen har over ti tusen innbyggere, får man inntrykk av å være i en liten landsby, med bekker og enger overalt, og høns og husdyr i gatene.

* Klatre i en aktiv vulkan: Kamsjatkahalvøya ligger omtrent så langt øst i Russland du kan komme, øst for Japan. Området er et eldorado for eventyrere med vill natur, et rikt plante- og dyreliv og gode fiskemuligheter. Det finnes også rundt 160 vulkaner på halvøya, 29 av dem er aktive.

* Oppdag ny kunst: Eremitasjen i St. Petersburg og Tretjakovgalleriet i Moskva er obligatoriske stopp for kunstinteresserte turister. Vil du oppleve det siste og nyeste, bør du imidlertid oppsøke Moskvas senter for samtidskunst i Gorkij-parken, og de ulike galleriene i den tidligere sjokoladefabrikken ved Kreml.

* Oppdag et annet Kreml: Kreml er det russiske ordet for festning, og du trenger ikke nødvendigvis besøke Kreml i Moskva for å se et flott festningsområde. Velikij Novgorod er en av de eldste byene i Russland, og har Russlands eldste Kreml, i tillegg til flere historiske monumenter på UNESCOs verdensarvliste


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus