Derfor skal du ta turen til Dublin

Ha'Penny Bridge: Denne gangbroen som krysser elven Liffey kostet det en gang i tiden en halv penny å gå over. Derav navnet. © FOTO: VisitDublin.
Ha'Penny Bridge: Denne gangbroen som krysser elven Liffey kostet det en gang i tiden en halv penny å gå over. Derav navnet. © FOTO: VisitDublin.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Shopping, sang og sort øl; det mangler ikke på gode grunner for å legge turen til den irske hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DUBLIN, IRLAND: Vår og høst er høytid for storbyturer, og om du vil satse på en destinasjon som har noe å by på for de aller fleste, kan skilte med mildt kystklima året rundt og garantert vil gi mersmak, ja da bør du kanskje legge turen til den grønne øya og Dublin.

Irlands hovedstad er nok liten på størrelse og folketall i forhold til mange andre av Europas storbyer, men det byen mangler på størrelse tar den fint igjen på sjarm. Mangfolds.

Her kan du drikke Guinness slik irene selv drikker det - for Guinness "reiser ikke", som det heter, og må derfor drikkes i Irland for at det skal smake riktig, høre tradisjonell irsk musikk, få med deg en fotballkamp med gælisk fotball, shoppe deg fattig, besøke kirker og slott som tatt ut av en episode av Downton Abbey eller bare nyte en iskrem og spasertur i en av byens mange grønne parker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire årstider på en dag

Ingen snakker så mye om vær som irene seg imellom, og det debatteres ivrig på puber, gatehjørner og over hagegjerder om hvorvidt denne våren er våteres enn fjorårets, om årets vinter kommer til å bli " a cold one" eller at regnet - som synes å ingen ende ha - er en "lovely day for ducks."

Et fenomen som du helt sikkert både vil oppleve og høres om når du besøker Dublin, er det irene kaller "four seasons in a day". Det vil si at du på bare en eneste dag vil kunne oppleve alt fra strålende sol, plaskregn, sludd og stiv kuling. For å nevne noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetTEMPLE BAR: De aller fleste som besøker Dublin tar en øl i denne bydelen. Og da gjerne på puben med samme navn. © FOTO: Menupages.ie.TEMPLE BAR: De aller fleste som besøker Dublin tar en øl i denne bydelen. Og da gjerne på puben med samme navn. © FOTO: Menupages.ie.

Irland som er Europas siste stoppested før Atlanteren strekker seg helt over til Amerika på andre siden, har et mildt og nokså fuktig kystklima, noe som gjør at du fint kan reise hit hele året. Det blir aldri veldig kaldt, ei heller ekstremt varmt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sommermånedene kan temperaturen ligge på lune +20 c, mens i desember og januar ligger gjennomsnittstemperaturen på mellom +5 c og +7 c, og den fuktige luften gjør at det ofte føles kaldere.

Våren og høsten er en fin tid å besøke den grønne øya på. Allerede tidlig i mars kommer våren, påskeliljene blomstrer og utekafeer og "beer-gardens" (bakhagen mange puber fortsatt har) myldrer av liv og røre.

Storby i mini-format

Dublin er ifølge innbyggerne selv en "city of villages", altså en by satt sammen av mange landsbyer, delt på midten av elven Liffey. Du beveger deg aller enklest til fots, og rekker fint å få med deg både nord- og sørsiden av sentrum på bare noen timer.

Ifølge Dublin Tourism Information Centre har de aller fleste turister en tendens til å holde seg innenfor bysentrum, og da gjerne områdene rundt Temple Bar, Grafton Street og St. Stephen's Green. Men Dublin har også mye mer å by på om du utvider radiusen litt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om det er shopping og butikker du er på jakt etter er det Henry Street på nordsiden av elven og Grafton Street og smågatene rundt i sør som gjelder. Noen minutter med trikken tar deg ut til det store og populære kjøpesenteret Dundrum Town Centre, hvor du finner et vell av butikker, som Harvey Nichols, House of Fraser og Urban Outfitters for å nevne noen, restauranter, kino og mer til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De mest kjente (og besøkte) pubene ligger i det populære Temple Bar området midt i byen. Her finner du mange steder hvor du hver dag vil kunne få med deg tradisjonell irsk musikk og dans. Her finner du også mange spisesteder, nattklubber og kafeer.

I gatene som løper parallelt med handlegaten Grafton Street finner du mange trendy og populære steder å spise både lunsj og middag. South William Street, Fade Street, George's Arcade og Dawson Street har alle et vell av ulike restauranter og barer hvor det garantert finnes noe for enhver smak og lommebok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik kommer du deg rundt

Å ta taxi i Dublin er mye rimeligere enn det er hjemme, og du kommer deg fra flyplassen og inn til sentrum for ca. €20.

Men hovedgrunnen til å hoppe i en taxi i denne byen, bør være for å slå av en prat med de hyggelige og som regel svært snakksalige irske drosjesjåførene.

Her vil få en guidet tur med langt større sjarm og personlighet enn turistbussene vil kunne tilby, og som regel servert med sjåførens livshistorie og morsomme anekdoter på toppen.

Det finnes ikke undergrunnsbane i Dublin, men bybussene, DublinBus, har et rutenett som dekker hele byen. Trikken, som også er enkel å bruke, heter "Luas".

Den røde linjen løper nord for Liffey, mens den grønne linjen strekker seg sør for elven, fra byparken St. Stephen's Green og helt ut til det gigantiske kjøpesenteret Dundrum Town Centre - og videre ut til forstedene sør for byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du bevege deg ut mot kysten og forstedene nord og sør for Dublin-bukten, kan du ta Dart-toget (Dublin Area Rapid Transit) fra stasjonene Tara Street eller Pearse Station, som begge ligger sentralt i sentrum av byen.

Fra fiske- og sjømat forstaden Howth på nordspissen, til de luksuriøse kystbyene Killiney og Dalkey i sør (U2's Bono har et palasslignende hus med egen helikopterlandingsplass i Killiney), så er det absolutt å anbefale å få med seg disse også om du skulle legge turen til Dublin.

Her bor du

Aller billigst bor du på B&B (Bed & Breakfast). Her vil du kunne finne overnatting med frokost for så lite som €40 per natt. Pass på å sjekke beliggenhet, da mange av disse har en tendens til å ligge litt i utkanten av sentrum.

Hoteller finnes i alle prisklasser og holder stort sett god standard. Prisene har en tendens til å være litt høyere på hoteller som ligger plassert sør for elven Liffey.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er et utvalg hoteller som alle ligger sentralt til:

1. Shelbourne

Dette luksushotellet er en institusjon i Dublin, og flottere bor du ikke når du befinner deg i den irske hovedstaden. Rom fra €190 per natt.

2. Westin

Dette hotellet passer også for deg som setter pris på litt luksus på ferien. Her bor du i gangsavstand fra alt Dublin har å by på, og vegg i vegg med det kjente Trinity College. Rom fra €183 per natt.

Saken fortsetter under bildetBO FINT: På luksushotellet Westin bor du ikke bare flott, men også midt i smørøyet i Dublin. © FOTO: Golfireland.com.BO FINT: På luksushotellet Westin bor du ikke bare flott, men også midt i smørøyet i Dublin. © FOTO: Golfireland.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Radisson Blu Golden Lane

Flott hotell med god standard og bare 10 minutters gange fra parken St. Stephen's Green midt i Dublin. Rom fra €109 per natt.

4. Jury's Inn Christchurch

Helt greit hotell med fin standard. Sentralt plassert like ved den kjente katedralen Christchurch Cathedral. Rom fra €88 per natt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. The Morgan Hotel

Midt i Temple Bar ligger dette trendy boutique-hotellet. Her kan du risikere å treffe kjendiser i baren på kvelden. For deg som liker å være der det skjer. Rom fra €119 per natt.

Disse bør du få med deg

Det finnes nok av severdigheter og opplevelser å få med seg om man besøker Dublin. Mange turister synes det er praktisk og lettvint å benytte seg av de røde sightseeing-bussene, hvor du betaler for 24-timer og kan gå av og på de ulike stoppene som du ønsker det neste døgnet.

Men du kommer deg også både enkelt og greit mellom de mange severdighetene på egenhånd. Går du til fots får du i tillegg med deg den flotte arkitekturen byen har å by på.

Saken fortsetter under bildetMORO OG MUSIKK: Eller MORO OG MUSIKK: Eller "Craic agus Choil" som irene selv sier. Du finner tradisjonell irsk musikk på mange puber i Dublin. © FOTO: Visitdublin.ie

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge det offisielle turistkontoret i Irland bør du ikke forlate Dublin uten å ha sett disse:

1. Gravstedet til St. Valentine

Ikke mange er klar over at den lille bevingede fyren vi forbinder med denne kjærlighetsfeiringen hver 14. februar faktisk var en virkelig person. St. Valentine var en prest som døde som martyr fordi han fortsatte å smi forelskede par i hymens lenker etter den romerske keiseren Claudius hadde forbudt både forlovelser og ekteskap i et forsøk på å "kaste ut" kristendommen av Romerriket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange år etter sin død ble han gjort til helgen og fraktet til Irland for å legges til hvile her. Krypten hvor han ligger begravd befinner seg i dag i kirken Whitefriar Street Church midt i Dublin.

Den dag i dag kommer par hit for å be St. Valentine om råd når de har problemer i forholdet eller ekteskapet, og hvert år den 14.februar kan par som skal gifte seg komme hit og få lest St. Valentine's sin velsignelse over ringene de skal gi hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Trinity College

Dette flotte og kjente universitet som ligger midt på historiske Dame Street i Dublin er absolutt verdt et besøk. Universitetet ble først åpnet i 1592 og er i dag kjent som en av de beste utdanningsinstitusjonene i verden. Biblioteket her er verdt et besøk i seg selv.

3. Book of Kells

Inne i biblioteket på Trinity College kan du se den svært gamle og kjente Book of Kells som inneholder de fire bøkene i det Gamle Testamentet på latin. Boken sies å stamme fra et kloster på den skotske øyen Iona, men ble etter et vikingetokt i år 806 tatt med til et kloster i Kells i County Meath i Irland av noen munker som klarte å rømme.

Book of Kells har stått utstilt på Trinity College siden midten av 1800-tallet, og sees årlig av over 500,000 besøkende.

4. Kilmainham Prison

Dette tidligere fengselet er verdt et besøk om du liker litt skumle historiske fakta. Fengselet huset i sin tid mange av fangene fra oppgjøret da Irland frigjorde seg av Storbritannia på 1920-tallet, og mange ble henrettet innenfor fengslets fire vegger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men fengselet et åpnet allerede i 1796, og var åstedet for mange offentlige henrettelser utover 1800-tallet i Dublin. Menn, kvinner og barn delte celler, og mange av de som unnslapp henrettelse, ble sendt til Australia.

5. Museum of Natural History

Denne er et must for deg som reiser med barn. Museet kalles litt spøkefullt "The Dead Zoo" på folkemunne. Her finner du en enorm samling utstoppede dyr, fra gullfisk til sjiraffer. Gratis inngang.

4. Phoenix Park

Denne enorme parken som ligger rett på nordsiden av elven Liffey, litt i utkanten av sentrum, er svært populær blant lokale Dublinere. Her kan man leie sykler og dra på oppdagelsesferd, besøke Dublin Zoo, ha piknik, se presidentens residens eller rett og slett bare nyte en kaffe i byens desidert største grønne lunge. Parken er også et populært sted for store utekonserter i sommerhalvåret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. Guinness Store House

Enten du liker Guinness eller ikke, man kan nesten ikke besøke Dublin uten å ha fått med seg et besøk til dette enorme bryggeriet, som også er Dublins mest besøkte turistattraksjon.

Her kan du lære hvordan Guinness skal tappes, høre spennende historier om Dublin i gamle dager og nyte en "pint of the black stuff" mens du ser Dublin i 360 grader fra imponerende Gravity Bar.

6. Dublinia

På Dublinia, som ligger vegg-i-vegg med den gigantiske Christchurch Cathedral, kan du se og oppleve utstillinger, filmer og bilder av hvordan Dublin så ut på den tiden vikingene kom på besøk. Et must om du reiser med barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

7. St Patrick's Cathedral

Denne kirken er den største i Irland, noe som er litt å skryte av i et land fullt av enorme katedraler. Ifølge religiøse legender ligger brønnen hvor St. Patrick pleide å døpe troende rundt år 450 like under der hvor denne kirken ligger i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Kilder: VisitDublin.ie, Wikipedia, Dublin Tourism Authority, Tripadvisor, Hotels.com, Lonely Planet og GoIreland)

Saken fortsetter under bildetIKKE DIRTY OLD TOWN: Som det heter i den gamle sangen, men en by full av historie, severdigheter og sjarm. Den kjente Molly Malone statuen er et yndet fotominne for turister flest, mens byparken St. Stephen's Green ligger perfekt til om du skulle trenge en pust i bakken etter å ha shoppet deg oppover Grafton Street. © FOTO: Trinity/Ireland.com IKKE DIRTY OLD TOWN: Som det heter i den gamle sangen, men en by full av historie, severdigheter og sjarm. Den kjente Molly Malone statuen er et yndet fotominne for turister flest, mens byparken St. Stephen's Green ligger perfekt til om du skulle trenge en pust i bakken etter å ha shoppet deg oppover Grafton Street. © FOTO: Trinity/Ireland.com

Les også:

Ta testen: Sjekk hva du kan om skikk og bruk i andre land

Quiz: Vet du hvor disse flyplassene ligger?

Dette har du krav på om flyet er forsinket