Meny

Turistene strømmer til kirkegården i Recoleta

Evitas siste hvilested er en turistmagnet, som man må stille seg pent i kø for å få se. Foto: Tracey Lavalette
En av Buenos Aires' best besøkte turistattraksjoner er både storslått og en tanke makaber.
Cementerio de la Recoleta:
  • Kirkegården i Recoleta ble grunnlagt av munker på 1700-tallet.
  • I 1822 ble den omgjort til Buenos Aires' første offentlige kirkegård.
  • Kirkegården er åpen hver dag fra klokken 07.00-17.00 og har gratis entré.
  • Det tilbys gratis guidede turer på engelsk tirsdager og torsdager klokken 11.00.
  • Adresse: Junin 1760, Recoleta, Buenos Aires

BUENOS AIRES, ARGENTINA (ABC Nyheter): Det er ikke ofte man ser hotellene bruke beliggenhet ved kirkegården som salgsargument - med mindre man er i Argentinas hovedstad, Buenos Aires. I den fasjonable bydelen Recoleta ligger nemlig en gravlund som er omtalt som en av verdens vakreste og beste av blant annet CNN og BBC.

De store forskjellene mellom fattig og rik i Argentina manifesteres på «Cementerio de la Recoleta». Her er velstående og mektige argentinere stedt til hvile i overdådige mausoleer. De gigantiske monumentene ligger på rekke og rad, og gir følelsen av at man er i en liten landsby av graver.

Les også: La deg forføre av Buenos Aires

Evitas siste hvilested

De fascinerende skulpturene og utsmykningene gir noen enestående fotomuligheter, og det er ikke til å undres over at turistene flokker hit. Samtidig kan det føles en tanke makabert å gå rundt på en kirkegård og fotografere gravsteder, som om det var hvilken som helst turistattraksjon.

En trøst får være at mange av Recoletas døde var vant med oppmerksomhet mens de ennå var i live. Kirkegården er hvilested for presidenter, generaler, poeter og andre prominente personer.

Ett gravkammer utmerker seg ved å tiltrekke seg en jevn strøm av besøkende: familien Duartes, hvor den folkekjære «Evita» ligger. Over seksti år etter at den karismatiske og myteomspunne førstedamen døde av kreft, bare 33 år gammel, hedres hun stadig med friske blomster på gravstedet.

Balsamert og bortført

Argentinerne glemmer ikke sin folkekjære Evita, som er gravlagt på kirkegården i Recoleta. Foto: AP/NTB ScanpixArgentinerne glemmer ikke sin folkekjære Evita, som er gravlagt på kirkegården i Recoleta. Foto: AP/NTB Scanpix

María Eva Duarte de Perón, som hun egentlig het, ligger nå i en krypt fem meter under jorden. Det sies at kisten hennes er så sikker at den vil tålt et atomangrep. Dette er kanskje en overdrivelse, men det er liten tvil om at det har vært grunn til å sikre levningene av Evita.

Les også: Forsvunnet badeby steg opp igjen fra havet

Det balsamerte liket ble stjålet og var forsvunnet under mystiske omstendigheter (se faktaboks) i hele 16 år. Det ble flyttet flere ganger før det ble plassert på Recoletas kirkegård i 1976.

Her ligger hun altså i dag, med den vedvarende køen foran gravstedet som bevis på hennes udødelige popularitet.

Se også: Het pasjon i verdensklasse

Eva Perón

    «Evita», Maria Eva Duarte, ble født i 1919 og vokste opp i fattigdom på landsbygda i Argentina. 15 år gammel dro hun til Buenos Aires for å bli skuespiller. I 1945 giftet hun seg med Juan Perón, som vant presidentvalget året etter. Hun kjempet for arbeiderklassen og kvinners rettigheter, og ble utnevnt til «spirituell leder av nasjonen». Hun døde av kreft  i 1952, bare 33 år gammel. Evitas lik ble balsamert og stilt til skue i peronistenes hovedkvarter i Buenos Aires. Liket ble stjålet i 1955. I 1957 ble Evitas lik fraktet til Italia og begravd under navnet «Maria Maggi». Militæret avslørte hvor Evita lå i 1971, og levningene ble fløyet til Juan Peróns hjem i Spania. I 1974 ble kisten sendt tilbake til Argentina og Evita ble lagt på utstilling ved siden av nå avdøde Juan Peróns kiste.  I 1976 plasserte militærdiktaturet Evita på familien Duartes grav i Recoleta.
Kilder: BBC , Wikipedia


Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus