La deg forføre av sensuelle Buenos Aires

Gangbroen Puente de la Mujer -«Kvinnebroen»- er et yndet fotoobjekt i havneområdet Puerto Madero. Foto: Tracey Lavalette

Den argentinske skjønnheten appellerer til alle sanser.

Reisefakta om Buenos Aires:

Rundt 20 timers total reisetid må beregnes fra Oslo.

Flere flyselskaper, blant annet Lufthansa, Air France og British Airways flyr til Buenos Aires.

Vi reiste med British Airways, som samarbeider med Iberia. Flyet mellomlandet da i London og Madrid, hvor det gikk direkte til Ezeiza internasjonale lufthavn i Buenos Aires.

Flyturen Madrid-Buenos Aires varer i rundt 12 timer.

Hotelltips:

Overnattingsmulighetene i Buenos Aires er uendelige. Mange turister foretrekker å bo i Recoleta og Palermo, som er pene og relativt trygge områder. Men det kan også være ok å ha base i Microcentro, hvor mange kjente monumenter ligger, og som ligger i gåavstand til andre hyggelige områder, som San Telmo.

Anbefalte hotell:

Palermo: Ultra Botique Hotell (****): Et sjarmerende designhotell med god beliggenhet i Palermo, utendørsbasseng og en hyggelig bakgård.

Recoleta: Buenos Aires Grand Hotel (*****): Høy standard, oppvarmet utendørs svømmebasseng og gåavstand til kirkegården i Recoleta.

Microcentro: 725 Continental hotell (*****): Takterrasse med flott utsikt og svømmebasseng, like ved blant annet Obelisken, shoppinggaten Florida og Plaza de Mayo.

Bydeler du bør besøke:

Palermo er den største bydelen i Buenos Aires, og sies å være det ”hippeste” området. Her finnes en rekke restauranter og designbutikker. Den botaniske hagen og en dyrehage er blant Palermos severdigheter.

Recoleta er den mest parisiske bydelen, og er også et område for dem med tykke lommebøker. Her ligger Avenida Alvear og Santa Fe, brede handlegater med eksklusive merkevarer. Kirkegården i Recoleta er en av Buenos Aires største turistattraksjoner. Kirkegården er som en liten landsby av forseggjorte gravmonumenter, og er vel verdt et besøk.

Microcentro er sentrum i Buenos Aires, og her ligger også mange av severdighetene. Her finner du blant annet regjeringsbygningen Casa Rosada, hvor Evita holdt sine berømte taler. Plaza de Mayo, med et monument som markerer Argentinas frigjøring ligger like ved. Her holdes stadig politiske demonstrasjoner. Den berømte obelisken ligger noen kvartaler unna. Florida er områdets shoppinggate, og her vil du garantert høre rop om ”cambio”. Disse kommer fra personer som ønsker å veksle ettertraktede dollar mot argentinske pesos.

Trendy Puerto Madero er havneområdet i Buenos Aires, og kan på mange måter sammenlignes med Oslos Tjuvholmen. En storstilt ansiktsløftning påbegynt på 1990-tallet har gitt bydelen et moderne og internasjonalt preg, og her finnes noen av byens dyreste eiendommer. Puerto Madero er tilholdssted for luksuriøse restauranter, hoteller og nattklubber.

San Telmo er Buenos Aires’ eldste nabolag. Brosteinsgater og bygninger i stilen fra kolonitiden gir området en uimotståelig sjarm. Hver søndag fylles gaten Calle Defensa med mennesker, der et digert antikvitetsmarked finner sted.

La Boca er et område med høy krimrate, som du ifølge turisthåndbøker og lokale taxisjåfører skal være forsiktig med å bevege deg i. Turistene flokker likevel til nabolaget for å oppleve den fargerike gaten ”Caminito”, og for å besøke hjemmebanen til det verdensberømte fotballaget Boca Juniors.

Turistguide-tips:

Last ned TripAdvisors Buenos Aires-app. Den fungerer også offline, og gir god oversikt over restauranter, hoteller og turistattraksjoner i hvert enkelt område.

BUENOS AIRES, ARGENTINA (ABC Nyheter): Argentinas hovedstad går under tilnavnet «Sør-Amerikas Paris». Med sine brede avenyer – ja, faktisk skal byen ha verdens bredeste, 9. juli-avenyen – og med sin elegante arkitektur og grønne lunger, har metropolen et distinkt europeisk preg. Men la deg ikke lure – kjølig eleganse utgjør ikke Buenos Aires’ attraktivitet. Det er den fyrrige latinamerikanske kulturen, i kombinasjon med byens vakre ytre, som gir Buenos Aires en magnetisk tiltrekningskraft. Reis hit for en ferie med nytelse i sentrum.

Les også: Turistene strømmer til kirkegården i Buenos Aires

Saftige, røde fristelser

For kjøttelskere er Argentinas kjøkken paradisisk. Landet er uløselig knyttet til forestillingen om gigantiske biffer og deilig rødvin. Argentinerne selv spiser i snitt hele 70 kg storfekjøtt hver i løpet av året, og kjøttet er av møreste og ypperste kvalitet. Buenos Aires har et utall «parillas» - argentinernes betegnelse på grillrestauranter - som står rede til å tilfredsstille kjøtthungeren.

Først i titiden på kvelden er argentinerne klare for middag, så vil du spise til «norsk tid» finner du sannsynligvis et ledig bord. Utelivsløver bør ha utholdenhet – nattens festligheter starter først i totiden om natten, og varer til morgengry.

Les også: Forsvunnet badeby steg opp igjen fra havet

Et sted som det sies at ingen turister har forlatt Buenos Aires uten å besøke, er «La Cabrera», som er kåret til en av verdens 50 beste restauranter. Den ligger i bydelen Palermo, har en upåklagelig service og serverer utsøkt mat, enten du bestiller en smaksrik «bife de chorizo» (entrecôte) eller en mør «bife de ojo» (indrefilet). Kjøttstykkene akkompagneres av et titalls spennende småretter, som kommer på løpende bånd.

Ved havnen i Puerto Madero ligger eksklusive restauranter på rekke og rad, og «Cabana Las Lilas» er et hett tips. Prisen er relativt høy, men kvaliteten er også deretter. Et mer folkelig alternativ er Siga la Vaca på den sørlige siden av Puerto Madero. Her kan du spise så mye du vil for rundt 150 norske kroner, og å se de enorme mengdene kjøtt i grillen er en opplevelse i seg selv.

Argentinerne elsker kjøtt, og det går med massive mengder på parillaen «Siga la Vaca». Foto: Tracey LavaletteArgentinerne elsker kjøtt, og det går med massive mengder på parillaen «Siga la Vaca». Foto: Tracey Lavalette

Vil du ha noe annet enn biff, prøv retter fra det italienske kjøkken, som innvandringen fra Italia har gitt Buenos Aires et førsteklasses tilbud av. Og avslutt gjerne måltidet med en is med den populære karamellsausen «dulce de leche». Den smaker veldig likt pålegget Hapå, som ifølge Wikipedia er en norsk variant av den søramerikanske fristelsen.

Heftig tango

Når appetitten er stillet, er det tid for å erfare noe av det fremste argentinsk kultur har frembragt – tangoen. Her har du flere muligheter: Enten kan du gå på et helaftens tangoshow, som gjerne inkluderer både noe danseundervisning i forkant, og middag for den som ønsker det. Disse showene er myntet på turister, og blir av tangopurister kalt «eksport-tango», men de spektakulære oppvisningene kan like fullt være en flott opplevelse. Hotellene hjelper som regel til med å reservere plasser, og det er vanlig at man tilbys henting. Det finnes alternativer i alle prisklasser, fra de dyrere på rundt tusen norske kroner til rimeligere show som koster noen hundrelapper.

Se også: Het pasjon i verdensklasse

Dersom man ønsker en mer autentisk opplevelse, kan man oppsøke en «milonga». Dette er salonger hvor vanlige «porteños», som folk fra Buenos Aires kalles, møtes for å danse tango. Her må man ofte gjøre en større innsats selv for å finne ut hvor og når dansen foregår, men spør gjerne i hotellresepsjonen etter de nærmeste milongaene.

Gaten Caminito i nabolaget La Boca er berømt for sine fargerike hus. Foto: Tracey LavaletteGaten Caminito i nabolaget La Boca er berømt for sine fargerike hus. Foto: Tracey Lavalette

Du vil uansett vanskelig kunne unngå å få med deg noe tango – i alle fall hvis du oppsøker bydelene San Telmo eller La Boca, hvor det sies at tangoen oppsto. Her danses det gatelangs for turistene, som selv bestemmer hvor mye de vil putte i hatten etter endt oppvisning.

Shopping i historiske omgivelser

Buenos Aires har et rikt tilbud til shoppingglade turister. Eksklusive handlegater finnes blant annet i bydelen Recoleta, mens Palermo er stedet for trendy design. Gaten Calle Florida i Microcentro er folksom og et slags Buenos Aires’ Karl Johan. Her finnes rimeligere alternativ til designbutikkene i Palermo og Recoleta. I San Telmo holder mange antikvitetsbutikker til, og her holdes et stort marked hver søndag.

Noe som kan være lurt å kjøpe i Buenos Aires, er lokalproduserte lærvarer. Argentina er kjent for sin gode kvalitet på skinn, og her kan du gjøre et kupp på vesker, sko og skreddersydde skinnjakker.

Flere av kjøpesentrene holder dessuten til i historiske bygninger, og er verdt et besøk i seg selv. For eksempel er Galerias Pacifico i Microcentro, utsmykket med vakre takmalerier, erklært et nasjonalhistorisk monument.

Se også: Her får han skyss med paven

Til og med kjøpesentrene er vakre i Buenos Aires. Galerias Pacificos er erklært et nasjonalhistorisk monument. Foto: Tracey LavaletteTil og med kjøpesentrene er vakre i Buenos Aires. Galerias Pacificos er erklært et nasjonalhistorisk monument. Foto: Tracey Lavalette

Prisvekst

Galopperende inflasjon har imidlertid gjort at Argentina ikke lenger kan betraktes som et spesielt billig ferieland. Prisene har økt eksplosivt de siste årene, og ført til at myndighetene har innført prisfrys på en rekke basisvarer. Det er som regel lite å spare på shopping av luksusartikler, og elektronikk er svært dyrt som følge av en proteksjonistisk politikk.

Det er uansett så mye annet å oppleve her enn shopping. Byen huser et av verdens fremste operahus, legendariske Teatro Colon, her finnes tallrike museer og en levende teater- og musikalscene.

Les også: Solrike ferieideer til vinteren

Hva enn du gjør i Buenos Aires, gjør du det i nydelige omgivelser. Selv om du bergtas av det første stedet du ankommer, bør du sette av tid til å oppsøke mer enn bare én eller to bydeler (se faktaboks for tips). Det er vakkert overalt, og hvert område har sin egen sjarm. Og taxiturene er fortsatt billige!

Personvernpolicy