Dette kan du forvente når du reiser all-inclusive

ALL-INCLUSIVE: Sjekk hva du kan forvente når du reiser all-inclusive. Foto: Colourbox.com.
ALL-INCLUSIVE: Sjekk hva du kan forvente når du reiser all-inclusive. Foto: Colourbox.com.

Hva kan du forvente deg når du reiser all-inclusive? Er det egentlig noe for deg?

- All-inclusive er noe jeg er veldig opptatt av, først og fremst for konsekvensene disse anleggene har for mange ferieområder, forklarer informasjonssjef Helen Begby i Apollo.

- Men når det er sagt så synes jeg også at folk skal få velge selv, og jeg har stor forståelse for at mange synes det er lettvint og fint å ha alt inkludert på ferien.

Hva er inkludert i all-inclusive?

Hva som er inkludert i all-inclusive vil ifølge Begby variere fra hotell til hotell og er også avhengig av standard.

- Det bør stå spesifisert i hotellinformasjonen hvilke måltider og aktiviteter som er inkludert. Det minste som bør være inkludert er mat og drikke.

- Generelt kan man si at et 3 stjerners all-inclusive hotell har 3 stjerners mat og drikke, og et 5 stjerners tilsvarende. Det er stor forskjell i kvaliteten, noen all-inclusive hotell har veldig god mat og serverer orginaldrikke, andre steder er det enkle buffeter og dispenservin- og brus.

Les også: Dette er verdens beste all-inclusive resort

PR-ansvarlig Sophie Frisholm i Ving supplerer med at på noen av deres hotell er også enkelte aktiviteter inkludert i all-inclusive.

Også hun påpeker at innholdet vil variere, men generelt så er det slik at jo høyere klassifisering (antall stjerner) hotellet har, desto mer er inkludert.

- Vi anbefaler alle å sette seg inn i hva som gjelder for akkurat det hotell de ønsker å reise til. Mange hotell har ofte frukt/is og kakebarer tilgjengelig for alle gjestene ved bassenget.

- Jeg vil anbefale å ta et hotell med 4-5 stjerner, hvis du har muligheten. Nivået på maten går nemlig også opp et par hakk, jo flere stjerner hotellet har. Det vil si at maten kan være mer variert og du har flere restauranter og velge mellom.

Hvem passer all-inclusive reiser for?

- Først og fremst for de som vil være på hotellet hele tiden - de som liker å spise buffet mat hver eneste dag til alle måltider, og ikke vil bevege seg utenfor hotellet, understreker informasjonssjefen i Apollo.

- Men det kan også være at området/stedet du ønsker å feriere på kun har dette tilbudet. Det gjelder for eksempel veldig ofte i Karibien og mange steder i Afrika. Det kan være steder der det ikke er trygt å rusle ut på kvelden, slik at du også bør holde deg på hotellet.

Viderer forklarer Begby at all-inclusive også passer for de som reiser med veldig små barn.

- Så små at du føler det er belastende å gå ut på restaurant. Da er det perfekt å være på et hotell med mange i tilsvarende situasjon, og hvor det er lett å få i seg noe næring.

All-inclusive ikke for alle

De som synes mat og god vin opplevelser er en viktig del av ferien, som liker å gå ut på restaurant og også prøve og smake lokal mat. Og som synes måltidene er en hyggelig sosial møtepunkt. Dessuten barn og voksne som har et problematisk forhold til mat.

Noe annet relevant her? All-inklusive som konsept oppstod på hoteller i Karibien der det ikke var noe lokalmiljø og restauranter – nå finnes det så å si på alle typiske feriesteder rundt Middelhavet. Det er klart at dette får konsekvenser for lokalmiljøet - lokale spisesteder og miljøer forsvinner.

Generelle råd

Frisholm i Ving har følgende tips for deg som velger å reise all-inclusive:

- Et godt råd er å alltid ha litt kontanter så du kan gi tips hvis du er fornøyd med servicen. Serveringspersonalet vil sette stor pris på litt ekstra, og i mange land utgjør dette faktisk en stor del av inntekten deres.

- Velg gjerne en stjerne mer for å få et større utvalg på all inclsuive tilbudet.

- Prøv å spise lunch eller middag en eller to ganger i løpet av ferien selv om du har all-inclusive. På den måten støtter du de lokale restaurantene, og du får se noe annet enn hotellet og hotellmaten i løpet av ferien.

Så mange reiser all-inclusive

Begby forklarer at hos Apollo merker de en nedgang i reisende som bestiller all-inclusive.

- Nå er kun 5 prosent av våre reiser er all-inclusive.

Hos Ving har de imidlertid hatt en oppgang de siste årene, men nå har antallet reisende med all-inclusive stabilisert seg noe.

- Veldig mange velger det for å få kontroll på feriebudsjettet sitt. Da kan de spise og drikke så mye de vil uten å bekymre seg for lommeboken. De vet hva sluttsummen på ferien blir, understreker Frisholm.

Les også:

Så farlig er turbulens

Dette visste du kanskje ikke om fly

Vet du hva du har lov til å putte i håndbagasjen?