Verdens fem beste OL-steder

CORTINA: Få slalåmdestinasjoner ligger vakrere til enn italienske Cortina. (Foto: Corbis / NTB scanpix)

OL i Sotji nærmer seg. Vi har valgt våre favoritter blant vintersportssteder som har arrangert lekene tidligere.

Alle vinter-OL

Chamonix, 1924

St Moritz, 1928

Lake Placid, 1932

Garmisch-Partenkirchen, 1936

(andre verdenskrig, 1940-1945)

St Moritz, 1948

Oslo, 1952

Cortina d'Ampezzo, 1956

Squaw Valley, 1960

Innsbruck, 1964

Grenoble, 1968

Sapporo, 1972

Innsbruck, 1976

Lake Placid, 1980

Sarajevo, 1984

Calgary, 1988

Albertville, 1992

Lillehammer, 1994

Nagano, 1998

Salt Lake City, 2002

Turin, 2006

Vancouver, 2010

Sotji, 2014

1. Naturparadis og luksus – Cortina d'Ampezzo (OL i 1956)

Det er flere grunner til å ha med italienske Cortina d'Ampezzo på denne listen. For det første er det ikke noe annet OL-sted som ligger vakrere til – omringet som byen er av Dolomittenes spisse tinder. For det andre er skikjøringen oppdelt i ulike heisområder, noe som borger for variasjon både i vanskelighetsgrader og naturopplevelser. Og for det tredje spiser man så god mat i Cortina at det blir et minne for livet. Restauranten Rifugio Lagazuoi, som ligger i en av bakkene, er blant de varmt anbefalte.

Cortina er dessuten stedet for alle som vil dyrke luksuriøs shopping og et hett natteliv. Her er det nemlig tett mellom merkebutikkene og barer med dyre drinker.

April er mest solfylt og rolig i dette postkort-vakre OL-området, der James Bond var på forbryterjakt i filmen «For Your Eyes Only» (1981).

* Reise dit: STS Alpereiser (www.alpereiser.no) har pakkereiser til Cortina, pris per uke fra kr 8000 for fly, hotell med halvpensjon, heiskort og guide.

* Info: www.cortina.dolomiti.com , www.skicortinadampezzo.com

Les også: Trysil vant internasjonal pris for beste ski-anlegg

2. Skinerdenes drømmested – Chamonix (OL i 1924)

Chamonix kalles gjerne alpingrenens fødested – selv om slalåm selvsagt er en norsk oppfinnelse, med røtter i Morgedal. Tross turistinvasjonen er Chamonix, ved foten av Mont Blanc, er typisk alpeby med karakter og historie. I dalen er det fem skisystemer. Flégère og Brévent gjør deg mest solbrun, mens Grand Montets er et av verdens førstevalg for de dyktigste alpinistene.

I byen er det mange koselige restauranter. Prøv spesialiteten bresert kjøtt, som du tilbereder selv på en liten bordgrill. På kveldene valfarter skandinaver og mange andre til av legendariske barer som Chambre Neuf og South Bar. Få av verdens fjellbyer har bedre natteliv.

* Reise dit: STS Alpereiser (www.alpereiser.no) og Langley (www.langley.eu) har pakketurer fra Gardermoen, fra kr 7000.

* Info: www.chamonix.com , www.chamonix.net

Les også: Dette er Europas beste turristattraksjon

3. Alpehovedstad med tradisjoner – Innsbruck (1964 og 1976)

Tyrols hovedstad Innsbruck lever sitt liv også uten skituristene. I den vakre bykjernen bygget den habsburgske keiseren Maximilian sitt palass. Her får vi mye mer enn skikjøring – shopping, moro og storbypuls.

Byen har en sterk OL-historie etter å ha arrangert vinterlekene to ganger. Man har fortsatt å investere så det monner, blant annet i hoppbakken Bergisel Olympic Ski Jump, tegnet av stjernearkitekten Zaha Hadid, og Nordketten-banen som tar oss fra kongressenteret til Seegrube på 1.910 meter. Man kan også stå slalåm i andre skisystemer omkring byen, som Nordkette og Axamer Lizum. De fleste nedfartene er ganske familievennlige.

I barene i bakkene er stemningen høy, med ompa-ompa og blide fjes utover ettermiddagene. Vi befinner oss jo i Tyrol, som er Alpenes beste region for livlig afterski.

* Reise dit: Interrail, fem valgfrie reisedager i løpet av ti dager, kr 2304. Priseks. med Austrian Airlines fra Gardermoen til Innsbruck, t/r, 8.– 15. mars, kr 2129.

* Info: www.insbruck.info

4. Turski og norske fjell – Lillehammer (1994)

Lillehammer er selvsagt på denne listen. Byen har hyggelig trebebyggelse og området byr på rike muligheter for vintersport. Rundt Nordseter og Sjusjøen finnes velholdte, preparerte løyper for skiturer i magisk vinternatur. Dette er stedet for alle som elsker langrenn, og som drømmer om en kaffe- og appelsinpause ved en solfylt setervegg.

OL-områdets alpinbakker er i Kvitfjell og Hafjell (sistnevnte med en sju kilometer lang nedfart). Denne vinteren slås Hafjell og Kvitfjell Alpinanlegg sammen til én destinasjon, med felles heiskort, shuttlebuss og tilgang til 73 km med alpinløyper. Anlegget blir dermed Norges største.

Kvitfjells utforbakke er kanskje Nordens mest utfordrende. Det er godt med plass i bakkene, sjelden køer, og i skiparken er det masse morsomme hopp og rails. Hvis man leier hytte og lager sin egen mat, kan man få god valuta for pengene.

* Reise dit: Tog, buss eller bil til Lillehammer.

* Info: www.lillehammer.com , www.visitnorway.com

5. Heftig byliv og puddersnø – Vancouver (2010)

I Vancouver møtes havet og fjellene, og midt imellom finner vi skyskrapere, strender og marinaer i skjønn forening. Hadde det ikke vært for den lange flyreisen, ville vi reist hit oftere.

Et par timers kjøretur opp i fjellene ligger Whistler. Det er et moderne, delvis bilfritt skisted som ved første blikk kan oppleves som altfor planlagt og kunstig. Men her finnes alt man trenger for en vellykket skiferie: Bakker for alle nivåer, koselige restauranter og bra natteliv.

Whistler er kjent for sine snømengder og sin fantastiske offpist. Baksiden av medaljen er prisnivået. Et heiskort koster cirka 600 kroner per dag. Men er man heldig med snøforholdene, kan man oppleve sitt livs pudderdrøm. Aller best er Whistler om våren når sola skinner.

* Reise dit: Priseksempel kr 17.100 for fly og hotell med Langley i Whistler, én uke i mars. Bare fly, t/r 8.-15. mars, med SAS eller Air Canada, én mellomlanding, ca. kr 7500.

* Info: www.whistlerblackcomb.com

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus