Nord-Koreas skisenter åpnet for utlendinger

Nå har også en håndfull utenlandske turister fått besøke det nyåpnede luksus-skisenteret i verdens mest lukkede diktatur.

Skisenteret som ligger i Kangwon-provinsen øst i Nord-Korea, ble åpnet 1. januar, og består av et hotell og alpinanlegg. Hotellet skal være luksuriøst med 120 rom, svømmebasseng, badstuer og karaokerom. Alpinanlegget består av 11 bakker, med et stort antall skiinstruktører tilgjengelig.

Se video fra hotellet og anlegget øverst i artikkelen

Strengt kontrollert

Utenlandske turister som ønsker å besøke Nord-Korea, må reise via en turoperatør autorisert av myndighetene i landet. Turistene får ikke reise rundt i landet som de vil, og må følge et strengt regissert opplegg for turen.

Simon Cockerell fra det Beijing-baserte reiseselskapet Koryo Tours, var en av de første til å bli invitert til det nye skisenteret. På selskapets blogg har han skrevet om den surrealistiske turen.

Møtte på Rodman

Da Cockerell ankom skisenteret, var den første han møtte den tidligere baskeballstjernen Dennis Rodman. Rodman er blitt god venn med Nord-Koreas leder Kim Jong-un, og sang blant annet bursdagssangen offentlig for diktatoren nylig.

Se også: Rodman sang bursdagssang for Kim Jong-un

– Antallet nordkoreanere som sto på ski var svært overraskende, med tanke på at det frem til nå kun har vært én skibakke i hele landet. Den har i tillegg ligget svært utilgjengelig til, sier Cockerell til CNN.

Stoppet utstyr

Prisen for å slippe inn på skisenteret er enda ikke fastsatt, men Cockerell antar at det vil ligge på rundt 250 kroner. Koryo Tours jobber nå for å få tillatelse fra Pyongyang til å tilby utlendinger pakketurer til skisenteret.

Les også: Nord-Korea bygger skianlegg i verdensklasse

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har studert i Sveits, og man tror han har stått på ski i Alpene under oppholdet. Byggingen av skisenteret har blitt stoppet flere ganger det siste året av land som ønsker å boikotte leveranser til diktaturet. Blant annet ble en stor leveranse av utstyr til skisenteret fra Sveits holdt tilbake.

«Hevn» mot Sør-Korea

Nord-Koreas skiforbund klaget på dette gjennom den nasjonale tv-kanalen, og argumenterte med at andre land ikke bør forby landet i å kjøpe varer som ikke kan brukes til produksjon av våpen.

Les også: Kim Jong-un testet stolheisen i romjulen

Det er antatt at skisenteret har blitt bygget som svar på at erkefienden Sør-Korea skal være vertskap for vinter-OL i 2018.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus