Haier varsler badegjester på Twitter om sin ankomst

HAIER PÅ TWITTER: Australske forskere har utstyrt over 330 haier som ferdes på vestkysten av Australia med sendere som automatisk sender en Twitter-melding når de nærmer seg kysten. Foto: Surf Life Saving WA / Twitter
HAIER PÅ TWITTER: Australske forskere har utstyrt over 330 haier som ferdes på vestkysten av Australia med sendere som automatisk sender en Twitter-melding når de nærmer seg kysten. Foto: Surf Life Saving WA / Twitter

Australske myndigheter har utstyrt flere hundre haier med sendere, som er koblet opp mot Twitter, slik at badegjestene kan varsles når de nærmer seg.

Selv om haiangrep er relativt sjeldent på verdensbasis, er Australia et av verdens farligste land på dette området. Aller mest utsatt er vestkysten, med seks dødelige angrep de siste to årene. Senest i november i fjor ble en 35 år gammel surfer drept i regionen.

Dersom du drømmer om å reise «Down Under», men sliter med haiskrekk, kan du kanskje la deg berolige av et nytt grep fra australske myndigheter for å begrense slike fryktelige hendelser.

Forskere har utstyrt over 330 haier med sendere, som gjør at haiene selv varsler badegjester når de nærmer seg, skriver NPR.

Senderne sender nemlig ut en Twitter-melding på feeden til Surf Life Saving Western Australia (SLSWA) når haiene kommer innenfor en viss rekkevidde av kysten.

Les også: Overlevde haiangrep for andre gang

– Umiddelbar varsling

Ved å legge til SLSWA på Twitter kan man få meldinger med haiens art, størrelse og dens omtrentlige posisjon.

Slik går varslingen raskere enn tradisjonell varsling på lokalradio og i lokalaviser, sier Chris Peck fra SLSWA til Sky News.

– Nå er det umiddelbar informasjon og folk kan ikke lenger skylde på at de ikke får informasjonen, nå handler det bare om å se etter den og finne den, sier han.

Samtidig har myndighetene godkjent en kontroversiell plan som tillater at profesjonelle fiskere kan drepe haier som er over tre meter lange og som oppholder seg i områder som brukes til bading og surfing. Dette tiltaket har ikke blitt positivt mottatt av miljøbevegelsen.

Les også: Surfer (18) drept av hai i Australia

– Ikke alle haier er merket

Også i Sør-Afrika er haiangrep en trussel. Alison Kock er forskningsleder i organisasjonen Shark Spotters, som også bruker Twitter, men har mennesker som observerer haier og tar seg av varslingen. Hun roser det australske initiativet.

– Slik innovativ tenkning er akkurat hva vi trenger mer av når det kommer til å finne løsninger på konflikten mellom mennesker og dyreliv, sier hun til NPR.

Kock advarer likevel mot å stole blindt på Twitter-varslingen i og med at ikke alle haier er utstyrt med sendere.

Les også: Fjernstyrte turister viser deg Melbourne

Personvernpolicy