Eventyrlige Kreta: Del 3 av 3

Blant guder og geiter på Kreta

Samaria byr på Kretas mest spektakulære landskap.

Bytt ut sandalene med tursko og opplev Europas lengste kløft.

SAMARIA, KRETA (ABC NYHETER): Stupbratte fjell, grønne skoger, sildrende fjellvann og enorme grotter har tjent som grobunn for Samariakløftens magiske verden av guder, halvguder og demoner.

Myten forteller at det var her gudene konge, Zevs, kom ned til jorden i sin rustning og at det var her han gjorde klar sin stridsvogn.

Den mest opptråkkede ravinen på Kreta er vakker, og utvilsomt vakrest når man kan oppleve den utenom massene. For 250.000 årlige Kreta-tilreisende er det nemlig én opplevelse som står som en viktig del av hele reisen til Europas sørligste utpost: Vandringen gjennom Samariakløften, Europas lengste ravine.

Se også de to andre delene i denne serien:

Del 1: Opplevelsesrike Paleochora

Del 2: Kulturvandring i gammelt hippieland

Fall på 1000 meter

Samariakløften er Kretas mest populære fottur der den byr på en storslått reise gjennom spektakulært landskap med sitt utvalg av unike planter og dyr. Lilleput Reiser er blant de som arrangerer turer hit hvor avreisen skjer tidlig om morgenen med buss fra den sjarmerende og innbydende lille kystlandsbyen Paloechora. Byen har et geografisk gunstig utgangspunktet når man vil gå denne turen.

Etter en knapp times busstur ankommer man Xiloskalo på sørenden av platået, 1250 meter over havet, hvor en café/restaurant sørger for at drikke, niste, appelsin og tursjokolade kan handles inn før avmarsj.

Les også: Royal residens for massene

Tidlig ankomst gjør dessuten at man kan komme de største tilstrømningene av turister i forkjøpet. Inngangen koster kun fem Euro (gratis for barn under 15, halv pris for studenter). Men det er viktig at du sparer på billetten ettersom du må vise den på slutten av turen for å kunne forlate området.

Fra Xiloskalo går ferden til fots ned en svingete, 18 kilometer lang tur som ender ved kystlandsbyen Agía Rouméli. I begynnelsen går du ned hundrevis av trappetrinn langs solide rekkverk.

Utsikten her kan ta pusten fra noen og enhver, og sikksakk-stien faller hele 1000 meter de første to kilometerne av turen. Faren for å gå seg bort underveis er minimal, og vandringen krever godt og velprøvd fottøy, hodeplagg, solkrem og rikelig med væske.

Les også: Forelsket i Istanbul

Viktig med væske

Det er toaletter og vannkilder underveis hvor du kan ta en pust i bakken og fylle på flaska med iskaldt drikkevann fra fjellet. Mang en fotturist har undervurdert viktigheten av å få i seg nok væske og blitt straffet med heteslag og annen «moro».

Turen ned tar rundt seks-syv timer, og har du god tid og normal kondisjon er det en svett opplevelse, men ikke så mye verre enn det. Stien er vedlikeholdt og vesentlig bedre enn «vanlige» stier på Kreta. Kløften er åpen for ankomst fra seks om morgenen til klokken fire om ettermiddagen, og kun fra begynnelsen av mai til slutten av oktober hvis været tillater det. Skulle det mot all formodning regne, holdes den stengt ettersom det vil være farlig å bevege seg i bratt nedstigning.

Stien går fra Omalós-platåets klare fjelluft til et landskap preget av kretisk lønn, oregano og pinjeduftende sletter. Vegetasjonen byr på en rekke sjeldne arter, og er du riktig heldig kan du få et glimt av den vernede, kretiske villgeita kri-kri som finnes kun i noen få områder, blant annet i Samariakløften, hvor den klatrer i stupbratte skråninger på lette bein. Å se de skal visstnok gi lykke for en hel dag.

Les også: Denne steinen er et hotell

Mythos ved reisens slutt

Kløften ble omgjort til nasjonalpark i 1962, hvilket medførte at innbyggerne i den lille fedriftslandsbyen Samaria flyttet til andre steder og etterlot seg blant annet det lille kapellet Agios Nikólaos. Den gamle landsbyen ligger der fremdeles mellom furutrær og sypresser, i en smal del av kløften vel tre timers gange nedenfor startstreken. Noen av bygningene er senere blitt renovert og fungerer i dag som førstehjelpssenter, informasjonssenter og overnatting for parkansatte. Det er ellers ingen overnattingsmuligheter for tilreisende i Samaria.

Etter 12 kilometer kommer vi frem til turens mest kjente og utvilsomt mest fascinerende punkt: Jernporten, eller Sideróportes som den heter på lokalspråket. Her klemmer stien seg gjennom kløften mellom totusenmeterstoppene Psiristra og Volakias hvor kun tre meter skiller på det smaleste. De som har besøkt Samaria, føler ofte at å vandre her nede får en til å føle seg som en liten maur. Det er ikke vanskelig å si seg enig der man går på smale stier over den brusende elva, hvor himmelen føles fjern og sola knapt slipper til.

Så lysner det plutselig, ravinen åpner seg opp og Middelhavet kommer deg i møte. Den magiske vandringen gjennom et uforglemmelig og spektakulært landskap ender i kystlandsbyen Agía Rouméli hvor det går ferje til Paleochora, Chora Sfakion og Loutro. Ferjebilletten koster 13 Euro og må betales lokalt.

Men før ombordstigning er det på høy tid å hvile beina etter en solid fottur, kanskje ta seg en forfriskende dukkert og ikke minst premiere seg selv med en iskald Mythos.

For mer informasjon:

Explore Crete

Samaria Gorge

West Crete

Interkriti

(Denne reportasjen er et resultat av en pressetur med Lilleput Reiser i mai 2013)

Personvernpolicy