– Lurt å vente med å reise

Du kan lett følge med på juletrafikken gjennom en rekke oppsatte webkameraer. (Foto: Colourbox.com).
Du kan lett følge med på juletrafikken gjennom en rekke oppsatte webkameraer. (Foto: Colourbox.com).

Det er mye dårlig vær i fjellene i Sør-Norge. Her sjekker du vær og føre før du begir deg ut på turen.

I natt og i morgen kan det blåse opp til storm i Sør-Norge.

– Utsett reisen, er rådet fra meteorologene som frykter redusert sikt på fjellovergangene i Sør-Norge som en følge av kraftig vind og snøfall

På Hardangervidda er det nå kolonnekjøring på grunn av uværet. Vinden kommer til å avta i løpet av dagen, men ta seg opp kraftig sent i kveld, melder NRK.

Les også: Storm og høye bølger i vente

– Det er lurt å vente med å kjøre over fjellet til utpå dagen på søndag. Generelt i hele Sør-Norge blir det kraftig vindøkning og kan blåse opp til full storm i natt og i morgen, sier statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved til NRK.no.

Lavtrykket skaper mye vær også på Østlandet hvor det ventes liten til full storm. Østfold vil merke det mest. Det er varslet vindkast på 25 til 30 meter i sekundet i Østfold og noe mindre i Vestfold.

Sjekk været hos ABC Nyheter

Flere veioverganger er stengt på grunn av det dårlige været.

Også ifølge Veitrafikksentralen er ikke dagen i dag den beste tiden å kjøre over fjellet.

– Det kan være lurt å vente med å reise avgårde med tanke på alle fjellovergangene som er stengte. Det er lurt å følge med på vær og føre og holde seg oppdatert, sier trafikkoperatør Cristofa Key-Nilsen til statskanalen.

Sjekk nettkamera før du drar

Med Statens vegvesens over 300 nettkamera kan du til en hver tid finne ut hvordan vær og føre er på din kommende kjøretur.

Skal du på langtur kan det være lurt å kikke på Vegvesenets nettkamera for å få et inntrykk av det du har i vente.

Da kan du ta de forholdsreglene som trengs for å tilpasse vei og føre, og på den måten gjøre kjøreturen sikrere både for deg selv, passasjerene og andre trafikanter. På bildene ser du veien og litt av omgivelsene.

På Vegvesenets nettsider om reiseinformasjon kan du også zoome deg inn på din reisevei og se hvordan forholdene er der akkurat nå.

- For oss er trafikksikkerhet den viktigste jobben vi gjør. Vi prøver å gjøre vegene så sikre så mulige. Men vi trenger også hjelp fra de trafikantene, sier Gustavsen.

Her sjekker du nettkamera for din reiserute.

Sjekk reiseruta

Det kan også være lurt å gå inn på vegvesenets residetid.no.

Nettkameraer er satt opp over det ganske land. Nettkameraer er satt opp over det ganske land.

Her får du kontinuerlig oppdatering på hvordan trafikken er på din rute.

Du finner informasjon om det er kø eller forsinkelser og hvor store forsinkelsene eventuelt er. De ulike rutene markeres med grønt, gult eller rødt, alt avhengig av hvor stor trafikken er på nåværende tidspunkt.

Grønn strekning: Normal trafikkavvikling
Gul Strekning: Noe forsinkelse (mer enn 15 prosent lenger reisetid enn normalt) Rød Strekning: Stor forsinkelse (men enn 50 prosent lenger reisetid enn normalt)

Jule-ulykkene

Høy fart og forbikjøringer som skaper farlige situasjoner er en gjenganger i jule- og nyttårstrafikken. De fleste ulykkene er møte- og utforkjøringsulykker. Forbikjøringer bidrar også til skape ulykker, enten i form av påkjøring bakfra, utforkjøring eller møteulykke.

- Mange kjører på veger de ikke er vant til å kjøre. Det viktigste er å tilpasse fartene etter forholdene, sier vegdirektøren.

Bilene som ferdes på veien i julen er ofte tungt lastet, både med gaver og skiutstyr, noe som sammen med vanskelig føre og høy fart gir dårlig kontroll på bilen. Rus og manglende bruk av bilbelter er også et gjennomgående trekk, viser analyser av juleulykkene.

Mørkt 2013

Norge er på vei mot et trist trafikksikkerhetsår. Pr. 1. desember hadde 169 mistet livet på norske veger i 2013. Dette er 30 flere enn på samme tidspunkt i 2012.

- Vi ser ingen opplagt grunn til de høye 2013-tallene. Men langtidstrenden er klar – færre og færre mister livet i trafikken selv om vi får noen tilfeldige utslag fra et år til annet, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Han forteller videre at gjennomsnittet for årets 11 første måneder i tiårsperioden 2003-2012 er 203 omkomne. Dette er mer enn bare tall og statistikk. Bak hver eneste ulykke er det en tragedie som rammer familie, kolleger, venner og lokalsamfunn.

- Kampen mot trafikkdøden er en av samfunnets viktigste kamper, sier Gustavsen.

Personvernpolicy