Hvordan få sove på reisenSlik får du sove på flyet, toget eller bussen

DUPPER DU FORT AV?: Sovner du lett, kan det være tegn på en kronisk søvnmangel. Det er alvorlig. Men du kan også få igjen litt søvn ved å benytte transporttid til å sove; til tross for at søvnkvaliteten blir dårligere. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
DUPPER DU FORT AV?: Sovner du lett, kan det være tegn på en kronisk søvnmangel. Det er alvorlig. Men du kan også få igjen litt søvn ved å benytte transporttid til å sove; til tross for at søvnkvaliteten blir dårligere. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du en av dem som ikke får sove på toget, bussen eller flyet? Her er ekspertenes råd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
EKSPERTENS SØVNRÅD:
Dersom du har et søvnunderskudd kan det hjelpe deg noe å bruke transporttid på å sove. Men ikke alle synes det er lett å sovne i slike omgivelser. Her er søvnekspertens råd:
  • Planlegg at du skal sove. Unngå å drikke for eksempel kaffe før du reiser.
  • Mange synes hodestillingen på seter er plagsom. Ta med en passende pute.
  • Tren på avslappingsmetoder. Det er viktig å slappe av for å få sove.
  • Skal du på lange reiser, kan én sovepille være greit. Men vær oppmerksom på at den kan gi "hangover".
  • Jo mer inntrykk, desto vanskeligere blir det å sove. Derfor kan propper i ørene og ansiktsmaske hjelpe.

Har du vansker med å sovne i bussen på vei til jobb, eller på flyet på vei til syden? Det er helt naturlig, men det er grep du kan gjøre for å bli en av dem som sovner hvor som helst.

– Det er ikke nødvendigvis positivt å klare å plutselig sovne hvor som helst, uten at du i det hele tatt har prøvd. Det kan tyde på at du har gått for lenge med lite søvn over en lang periode, og at du har kronisk mangel på det. Likevel kan det være fint å utnytte reisetid til å sove, slik at du får noen ekstra minutter på øyet, sier søvnekspert Ståle Pallesen.

Han er professor på Universitetet i Bergen, og forsker blant annet på søvn og søvnforstyrrelser.

Lavere søvnkvalitet, men hjelper litt

Det er viktig å få tilstrekkelig med søvn, og ifølge Pallesen handler det ikke bare om antall timer. Det er også nødvendig at kvaliteten er god.

Det er ikke noe i veien for å prøve å ta igjen noe søvn mens du reiser. Til tross for at søvnkvaliteten blir svekket når du sover med mye uro rundt deg, kan det hjelpe litt, ifølge Pallesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil gjøre deg litt mer restituert. Men du får ikke like god søvnkvalitet når du sitter i et sete og sover, som du gjør i en seng. God søvn handler både om hvor lenge du har sovet, i tillegg til søvnkvaliteten, sier han.

Derfor får du ikke sove

Av ulike årsaker er det mange som har problemer å sovne ute blant folk, på for eksempel kollektivtransport. Men dette er helt naturlig, ifølge søvneksperten. Han nevner dette som noen årsaker til at mange sliter med dette:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Når du er ute og reiser, for eksempel på vei til jobben, er det ofte på dagtid. Da er kroppen programmert til å være våken, så ikke alle finner det naturlig å duppe av da. Da kan det være lurt at du har på deg ansiktsmaske, slik at det blir mørkt.
  • Det er vanskeligere å sitte og sove. Når du sitter når mer informasjon og stimulus fram til hjernen enn når du ligger. Slik blir omgivelsene mer forstyrrende. Søvneksperten anbefaler derfor at du skyver setet så langt bakover som mulig.
  • Du er ofte i nye omgivelser når du skal sove i det offentlige rom. Du sover best der du er kjent; hjemme på soverommet.

Overlater kontrollen

Psykolog Per Krister Halck tror dette er noe mange har problemer med. Han mener at mennesker med et følsomt sanseinntrykk kanskje har de største vaskene med å sove i offentligheten. Da legger du gjerne bedre merke til lukt og lyder, som forstyrrer deg.

– I prinsippet tror jeg det er en del biologi i dette. Når du sover er du sårbar og har lite kontroll. Biologisk sett vil du gjerne ikke utsette deg selv for det i det offentlige. Det handler nok mye om å føle at du har kontroll, sier Halck.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bortsett fra dette har ikke Halck noe svar på hvorfor noen mennesker har lettere for å ta seg liten lur, mens andre har vansker med å sovne.

Hypnotisørens tips til å sovne

Du kan altså få noe ut av å utnytte transporttid til å få deg noen minutter på øyet, til tross for at søvnkvaliteten blir svekket. Det er helt naturlig at du synes det er vanskelig å sovne for eksempel på vei til jobb, eller på flyreisen. Så, hvordan kan du lære deg å få til det?

Hypnotisør Fredrik Praesto mener å hypnotisere seg selv er løsningen. Han har 15 års erfaring med hypnose. Han er sertifisert nevrolingvistisk programmerings-trener. Dette er en alternativ tilnærming til kommunikasjon, personlig utvikling og psykoterapi.

Han mener dette kan hjelpe folk å falle i søvn til enhver tid. En av teknikkene Praesto bruker for å lære folk å hypnotisere seg selv eller andre, kan du lese nederst i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mennesker har ulike automatiske mønstre vi forholder oss til. For eksempel

Artikkelen fortsetter under annonsen

LÆRER DEG SELVHYPNOSE: Hypnotisør Fredrik Praesto mener selvhypnose er en fin måte å falle i søvn på. FOTO: Fredrik Praesto. LÆRER DEG SELVHYPNOSE: Hypnotisør Fredrik Praesto mener selvhypnose er en fin måte å falle i søvn på. FOTO: Fredrik Praesto.

tankemønster og følelsesmønster. Ved hjelp av hypnose kan vi gjøre slik at disse mønstrene ikke fungerer som vanlig. Det viktigste er å endre hvordan vi tenker, og ikke hva vi tenker. Jeg bruker gjerne selvhypnose som et knep for å raskt sovne når jeg for eksempel sitter på flyet. Da lar jeg transen gå over i søvn, så våkner jeg når vi har landet, sier Praesto.

Dette er det Praesto mener er en effektiv måte å hypnotisere seg selv på:

  • Legg merke til tre ting du ser, og si til deg selv hva du ser. For eksempel: Jeg ser gardinen, jeg ser boken framfor meg, jeg ser hjørnet på bordet framfor meg.
  • Legg deretter til tre ting du hører, og si det til deg selv hva du hører. For eksempel: Jeg hører surrelyden fra dataene, jeg hører lyden av musikk i bakgrunnen, jeg hører min egen pust.
  • Deretter legger du til tre ting du føler, og sier det til deg selv. For eksempel: Jeg kjenner hvordan min venstre tommel kjennes, jeg kjenner temperaturen i rommet, jeg kjenner kragen mot nakken.
  • Deretter legger du merke til to saker du ser, hører og kjenner på samme tid. Og tilslutt en av hver.
  • Deretter skal du tenke på noe du ser for deg i fantasien. For eksempel: Jeg ser et høstblad foran meg.
  • Så gjør du det samme med følelser og lyd. For eksempel: Jeg hører lyden av en moped. Jeg kan kjenne hvordan varm vind kjennes mot ansiktet.
  • Deretter to av hver (følelser, lyd og visuelt), og siden tre av hver. Det spiller ingen rolle hva du tenker på, så lenge du fokuserer. Du kan bare velge det første du tenker på.
  • På et tidspunkt vil du merke hvordan tankene begynner å vandre. Slik fortsetter du:

Legg merke til noe du ser – tre ganger

Legg merke til noe du hører – tre ganger

Legg meke til noe du kjenner – tre ganger

Legg merke til noe du ser – to ganger

Legg merke til noe du hører – to ganger

Legg merke til noe du kjenner – to ganger

Legg merke til noe du ser – en gang

Legg merke til noe du hører – en gang

Legg merke til noe du føler – en gang

Gjenta at du bruker noe du føler, ser eller hører i fantasien. Slik kan du hypnotisere deg selv, og ifølge Praesto: sovne.

Denne saken ble ført publisert på Klikk.no.