Káli Art Inn tilbyr helgepakke med tradisjonell griseslakt:

Inviterer turister til griseslakt i ungarsk landsbyidyll

Restaurantsjef, vinmaker og skulptør Tamás Trombitás innbyr til suppe, pølser og retter av svinefilet etter at grisen er partert og tilberedt her i bakgården til hans nye restaurant Miakö. Klikk videre på billedserien - hvis du har lyst til å se grisens vei fra binge til bord. Alle fotos: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Bygdehotellet Káli Art Inn tilbyr en gourmethelg av de sjeldne: Følg en gris fra avliving til kokkene tryller fram de lekreste retter. ABC Nyheter var med i 2013. I år kan det være din tur.

Reise til Káli Art Inn:

Káli Art Inn ligger i landsbyen Köveskál rett nord for Balatonsjøen i Ungarn.

Slik kommer du dit: Flere selskaper har flyvninger til hovedstaden Budapest. Norwegian har direkteflyvninger fra Gardermoen.

Fra Budapest kan du enten leie bil fra flyplassen, eller ta tog fra Budaspests sørlige jernbanestasjon, Déli p.u. til Zánka-Köveskál. Der blir du hentet av Káli Art Inn, gratis. Sjekk rutetidene hos Ungarns «NSB»: MÁV (engelsk).

Káli Art Inn kan også hente på flyplassen mot betaling, 34.000 forint (ca. 1000 kroner) en vei.

Ungarn: Landet er medlem av EU og du trenger ikke visum. Myntenheten er forint. 1 krone er verdt ca. 35 forinter per desember 2013.

Köveskál, Ungarn, lørdag klokka 06.30 (ABC NYHETER):

– Ahhrg.

Den sterke, ungarske fruktdrammen pálinka river såpass tidlig på morgenen.

Vi får en slaktersup eller tre å styrke oss på. Vi helgeturistene skal oppleve ur-ritualet som moderne mennesker har kommet så fjernt fra, slakting av en gris. Som umiddelbart blir omgjort til de lekreste retter.

Vi er gjester på det nydelige bygdehotellet Káli Art Inn i Ungarn, som i 2010 ble utpekt av Sunday Times til ett av Europas 100 beste hoteller.

En spesiell helgetur

I vinter har hotellet satt sammen en spesiell helgepakke i den rustikke landsbyen rett nord for Balaton-sjøen:

Overnatting på hotellet, som selv har sin gourmetrestaurant, og slakte- og matopplevelser på landsbyen Köveskáls nye kvalitetsrestaurant Miakö.

Tre erfarne karer trekker en skrikende gris ut av bingen i bakgård rett oppi bakken. De gir den et strømstøt og et stikk. Så blir det stille. De tapper blodet ut i et kar og bærer grisen inn i bakgården på restauranten.

Fra nå og til i kveld skal vi spise og drikke til den nylig slaktede grisens pris. Turistene følger en slaktegris fra dødsøyeblikket og utover lørdagen – til den er fortært i form av mange ulike retter. Tilberedingen kan vi overvære på kjøkkenet og i bakgården.

Klokka 07.30:

Blod, paprika og tomater på morgenkvisten. Det blir faktisk en god rett.Blod, paprika og tomater på morgenkvisten. Det blir faktisk en god rett.

Første matrett er klar på landsbyens nye restaurant Miakö, som åpnet i september av vinmakeren og kjente kunstneren Tamás Trombitás. Det er her grisen blir partert og tilberedt.

«Stekt blod» heter den ungarske spesialiteten, bestående av tomater og paprika stekt i blodet som levrer seg.

OK – jeg er ikke den eneste av gjestene som kvier seg, mens andre lesser på tallerkenen. Smaken er mild og god, men jeg holder meg mest til tilbehøret: Syltede agurker, tomater, spekepølse, frisk paprika og brød.

I mellomtida skjenkes pálinkaglassene på ny og ny, supplert med varm te og kaker.

Ute i bakgården jobber tre mann med å partere og finskjære griseskrotten. Rundt står voksne og barn og bivåner det hele. Rett etter rett følger, og kuliminerer med festmiddag om kvelden.

Skiskytter i vinhandlerhus

Hele ideen springer ut av hotellet Káli Art Inn, som ligger i et strøk som innbyr til aktiviteter og kos året rundt. Det drives av ekteparet Csaba og Ildiko Döbröntei, der mannen, Csaba, er noe så sjeldent som ungarsk skiskytter!

Saken fortsetter under bildetKáli Art Inn i desember. I sommerhalvåret et sted fullt av blomster i hagen, der man også kan få servert middag med stearinlys under trærne.Káli Art Inn i desember. I sommerhalvåret et sted fullt av blomster i hagen, der man også kan få servert middag med stearinlys under trærne.

– Hovedbygningen tilhørte en stor vinhandler som sendte sine vintønner til Wien, inntil sykdom tok livet av vinstokkene på slutten av 1800-tallet, forteller Csaba til ABC Nyheter.

Hovedhuset inneholder nå en nydelig, gammel suite i første etasje og atelier i annen. Den gamle låven (bildet over) inneholder to utleierom og underetasje med peis og alt en gjest kan drømme om.

Ellers har hotellet et nybygg, to svømmebassenger - hvorav ett rolig på et område av hagen som er barnefritt - og ikke minst en vakker gourmetrestaurant.

I Ungarns største mandelhage

Saken fortsetter under bildet

Lokal mat i hus med historisk sus: Restauranten i Káli Art Inn.

Lokal mat i hus med historisk sus: Restauranten i Káli Art Inn.

Káli Art Inn er bygd i det som var Ungarns største mandelhage, og fortsatt serverer hotellet mandler, krydderurter og grønnsaker av egen produksjon.

- Vi bruker råvarer fra området her - og på kjøkkenet står lokale landsbykoner og en mesterkokk med en Michelin-stjerne fra Budapest, bak maten, forteller Csaba.

Sommerstid pynter personalet med blomsterbuketter, med en blanding av markblomster de går ut og plukker, og blomsterprakt fra hotellets egen plukkhage.

Hotell i krig og fred

Saken fortsetter under bildetGøy på landet: Köveskál (bildet) ligger midt i et jordbruksdistrikt med mange små og gamle landsbyer, skoger og vernede naturområder i sykkelavstand.Gøy på landet: Köveskál (bildet) ligger midt i et jordbruksdistrikt med mange små og gamle landsbyer, skoger og vernede naturområder i sykkelavstand.

- Under 2. verdenskrig var det offiserskasino her for ungarere, tyskere og så russere, forteller hotellverten.

For 15 år siden overtok en ny eier som gjorde stedet til et kunstnerhus hvor kunstnere kunne leie seg inn. Så utviklet deg seg til et hotell.

Det ligger i et område kalt Káli-bassenget (Kálimedence på ungarsk) omgitt av utdødde vulkaner. Lokalbefolkningen hevder at stedet er Ungarns mest solsikre og med Middelhavs-klima.

Varme - og veldig varme bad

Saken fortsetter under bildetI sykkelavstand ligger den 8 mil lange, langgrunne og dermed varme Balatonsjøen med myk sandbunn. Her er fisking og seiling - og motorbåter er forbudt..I sykkelavstand ligger den 8 mil lange, langgrunne og dermed varme Balatonsjøen med myk sandbunn. Her er fisking og seiling - og motorbåter er forbudt..

En overnatting på Káli Art Inn inkluderer lån av sykkel. Her er mange fristende turmuligheter på små bygdeveier som passerer landsbyer, vinmarker og skoger.

Porselenskunst: På Herend-fabrikken kort vei med bil fra Köveskál, kan du se tradisjonsrikt håndarbeid. Porselenskunst: På Herend-fabrikken kort vei med bil fra Köveskál, kan du se tradisjonsrikt håndarbeid.

Vinkjellerne ligger tett, og er svært så glade for besøk.

Ikke minst ligger den store innsjøen Balaton få kilometer unna.

I vestenden av Balaton-sjøen ligger det som skal være Europas største, åpne varme kilde, Héviz. Her kan du duppe deg i virkelig varmt vann. Som ved de fleste varme kilder, sies det at også dette vannet skal ha helsbringende effekter.

I kort kjøreavstand finner du også en av Europas mest tradisjonsrike porselensfabrikker, Herend, der det siden 1800-tallet har blitt produsert håndmalt porselen. De tar imot gjester på omvisning i produksjonen.

- Vi har flest ungarere, men får også mange norske gjester, forteller Csaba Döbröntei, som vet at nordmenn er glade i natur, fot- og sykkelturer.

I så måte befinner vi oss midt i smørøyet, med flere nasjonalparker i rimelig nærhet.

Opplysninger om dem finner du på engelsk hos Øvre Balaton Nasjonalpark.

I 2014 arrangerer hotellet slakter-helg 29. november og 13. desember.

Artikkelen er oppdatert

Her ligger Kõveskál i Ungarn:
Vis større kart

Personvernpolicy