Meny

SAS med årets julegave: Her slår de Norwegian

SNART PÅ PLASS: SAS melder om de nye elektronikkreglene vil iverksettes i løpet av noen uker og kanskje endog til jul, mens Norwegian sier det vil ta noen måneder. Foto: Per Ervland
Bruk av håndholdte elektroniske produkter er nå lov. SAS lover utrulling i løpet av noen uker.

I månedsskiftet oktober/november gikk amerikanske luftfartsmyndigheter ut og åpnet for bruk av mobil og elektronisk utstyr under hele flyturen - også takeoff og landing.

Kort tid etter dette gikk også EASA (europeiske luftfartsmyndigheter) ut og annonserte at de i slutten av november ville komme med nye regler som vil utvide mulighetene som flypassasjerene har for å bruke elektroniske enheter under alle faser av flyvningen.

Nå har reglene kommet.

Forventes i løpet av noen uker

9. desember sendte EASA ut en pressemelding hvor de informerte om at de nå har oppdatert sine retningslinjer for bruk av bærbart elektronisk utstyr om bord, herunder smarttelefoner, tablets og e-lesere.

De bekrefter der at elektronikk kan være i flymodus under hele turen - også under taxing, start og landing, når dette ikke utøver noen sikkerhetsrisiko.

Les også: EU letter mobilbruk i lufta

Tidligere måtte all personlig elektronikk være fullstendig avslått under taxing, start og landing.

Det er fremdeles ikke lov å ha telefonen i vanlig modus, under taxing, start og landing. Det er imidlertid opp til flyselskapene å sette sine regler for sikker bruk om bord.

EASA forventer av mange flyselskaper vil gjøre dette i de kommende ukene.

SAS: – Godt mulig det kommer til jul

Tormod Sandstø i SAS sier det er godt mulig at julereisende vil få bruke håndholdt elektronikk når de skal hjem til jul. (Foto: BJORN H STUEDAL www.stuedal.no)Tormod Sandstø i SAS sier det er godt mulig at julereisende vil få bruke håndholdt elektronikk når de skal hjem til jul. (Foto: BJORN H STUEDAL www.stuedal.no)

Tormod Sandstø, kommunikasjonsrådgiver i SAS, sier til DinSide at de jobber med å få på plass nye rutiner og prosedyrer for dette.

– Det skal ikke ta så altfor lang tid. Det er godt mulig at de nye reglene vil tre i kraft til når folk skal reise hjem til jul, sier Sandstø til DinSide.

Han understreker at de nye reglene vil gjelde for lettere, håndholdte enheter - og at tyngre gjenstander som bærbare PCer fremdeles vil være forbudt å bruke under avgang og landing.

– Det er også slik at det fortsatt er de instruksene som gis om bord som gjelder. Det er til enhver tid kabinbesetningen som bestemmer. Vi vil derfor kreve at passasjerene følger med på anvisninger som gis, sier Sandstø. SAS er likevel positive til det nye regelverket, på vegne av sine kunder.

Norwegian: – Det vil ta noen måneder

Lasse Sandaker-Nielsen sier det vil ta noen måneder før Norwegians kunder vil kunne nyte godt av det nye regelverket. (Foto: Per Ervland)Lasse Sandaker-Nielsen sier det vil ta noen måneder før Norwegians kunder vil kunne nyte godt av det nye regelverket. (Foto: Per Ervland)

Mens SAS formidler at dette er noe som vil ta noen uker å implementere, ser Norwegian litt lenger frem i tid.

– Dette er positive nyheter for de reisende. Vi vil nå se på hvordan og i hvilken grad det nye regelverket kan implementeres i våre prosedyrer. Der regelverket tillater det vil vi også se på hvordan vi kan tilrettelegge for at passasjerene kan bruke vårt gratis WiFi under hele flyturen, uttaler Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian.

På spørsmål om hvor lenge det vil ta før Norwegian vil rulle ut det nye regeverket, og hvorvidt julereisende vil kunne få glede av dette, svarer Sandaker-Nielsen følgende i en e-post til DinSide:

– Nei, det vil ta tid å endre sikkerhetsprosedyrer og manualverk så det vil nok ta noen måneder.

Flere endringer på trappene fra EASA

Ifølge informasjon fra EASA, kan det også komme flere endringer på dette området.

EU's transportkommissær, nestformann Siim Kallas, har anmodet EASA om å fremskynde sin gjennomgang av sikkerheten ved bruk av elektronikk om bord med sendefunksjonen på. Nye retningslinjer forventes offentliggjort i 2014.

Kallas påpeker at vi alle gjerne vil være «på», mens vi reiser, men sikkerheten kommer først.

– Prinsippet er klart: Hvis det ikke er trygt, skal det ikke være tillatt. Er det trygt, kan det brukes innenfor reglene. I dag tar vi første skritt mot sikker bruk av elektronikk i fly ved at tillate bruk under taxing, start og landing. Deretter vil vi se på, hvordan man kan koble sig på et nettverk, mens man er om bord. Gjennomgangen vil ta tid, og den skal være bevisbasert. Vi forventer å utstede nye EU-retningslinjer for bruk av elektronikk med sendefunksjonen slått på om bord i fly fra europeiske flyselskaper i løpet av et år, uttaler Kallas i en pressemelding.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus