EU letter mobilbruk i lufta

EU lemper på reglene for mobilbruk på flyreisen. Første skritt er at passasjerene kan ha på telefonen i flymodus hele turen. Foto: François Lenoir (Reuters)
EU lemper på reglene for mobilbruk på flyreisen. Første skritt er at passasjerene kan ha på telefonen i flymodus hele turen. Foto: François Lenoir (Reuters)

Så lenge du setter den i flymodus, kan det snart bli lov å ha mobiltelefonen påslått under hele flyturen.

«Alt elektronisk utstyr må nå være avslått» er den vanlige beskjeden fra mannskapet før flyene skal ta av og lande. Men mandag la EU-kommisjonen frem nye retningslinjer som innebærer at mobiltelefoner, lesebrett og e-bøker kan være påslått hele turen så lenge de settes i flymodus først.

Mobiltelefonen kan med det fortsatt ikke brukes til kommunikasjon, men passasjerene kan spille musikk og ha tilgang til nedlastet materiale uavbrutt. Så lenge de følger med på viktige beskjeder og sikkerhetsinstruksjoner, understreker EUs samferdselskommissær Siim Kallas.

– Mannskapet har siste ord, sier Kallas og regner med at flyselskapene vil gjøre seg bruk av de snillere reglene i løpet av de neste ukene.

Les også: Norwegians kunder mer tilfreds enn kundene til SAS

SAS lover endring

Pressekontakt Tormod Sandstø lover mer fleksible regler også i SAS.

– Vi skal følge opp dette, og endringer blir det. Men først skal vi gå gjennom hele vedtaket og vurdere, og endringen skjer ikke umiddelbart, sier Sandstø til NTB.

– Kanskje blir det aktuelt med visse forbehold knyttet til sikkerhetsinstruksjonene. Sikkerheten kommer alltid først, sier han.

I Norwegian kaller informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen mandagens vedtak positive nyheter for de reisende.

– Vi vil nå se på hvordan og i hvilken grad det nye regelverket kan implementeres i våre prosedyrer. Der regelverket tillater det, vil vi også se på hvordan vi kan tilrettelegge for at passasjerene kan bruke vårt gratis WiFi under hele flyturen, sier han.

Les også: Hit kan du fly neste år

Surfing

Kallas og EU-kommisjonen arbeider for å lempe enda mer på reglene for bruk av elektroniske dingser om bord i fly.

Neste år planlegger kommissæren å legge frem nye retningslinjer for nettbruk og surfing om bord i fly. Kommisjonen har tidligere tatt til orde for at flyselskapene kan tilby å bruke mobildata under flygingene på over 3.000 meters høyde.

Les også: Slik kan norsk transport se ut i 2040

Personvernpolicy