Meny

Svingende juleshopping i London

SHOPPINGMEKKA: Carnaby Street strekker seg fra Great Marlborough Street til Beak Street, sørøst for Oxford Circus. (FOTO: Nina Eirin Rangøy)
Shoppingglade Carnaby Street svinger ennå, 40 år etter at den ble gågate.

LONDON, ENGLAND: «The Carnabetian army marches on/each one a dedicated follower of fashion.»

Slik lød The Kinks' skildring på 60-tallet, da Carnaby Street var hovedåren i «Swinging London». Selv om det begynner å bli en stund siden, myldrer det av mennesker og motebevissthet i den vesle gatestubben – særlig når det drar seg mot jul.

– Det er mer businesspreget enn før, men stadig trøkk her, konstaterer «VJ», som driver modsentralen The Face.

– Dette er West Ends hjerte. Byens catwalk, legger han lokalkjent til.

Ungdomskultur

I 1973 spanderte kommunestyret i Westminster brostein og lot folk spasere. Førti år etter troner sko- og klesgigantene skulder ved skulder: Levi's, Diesel, Lee, Converse, Vans, Muji, The Kooples, Office, Replay, Miss Sixty, Dr. Martens.

Elinor Thon og Stine Thon Bardum har listet seg forbi de fleste av dem uten å ha pådratt seg for mange handleposer – ennå.

– Første gang jeg kom hit, kjøpte jeg neonrøde hotpants, røper mamma Elinor lattermildt.

– Det var i 1967. Etterpå var vi og så «Hair»-musikalen. Det ble mitt første møte med ordentlig ungdomskultur. Vi nordmenn var mer trauste av oss den gang.

Datteren Stine, fastboende og ansatt i nettopp moteindustrien, mener det fortsatt finnes gode grunner til å bevege seg et steinkast sørøst for Oxford Circus.

– Du kan ikke besøke London uten en titt i Carnaby Street, hevder hun, før de to forsvinner rundt hjørnet ved luksusvaremagasinet Liberty.

Les også: Verdens mest sexy hotellrom ligger i London

Sikker vinner

Liberty er London-institusjonen som nylig fikk sin egen realityserie på TV. Ellers bugner stormagasinet av såper, skjerf, syltetøy, smykker, sjokolade, sengetøy, kjolestoff og andre sikre vinnere under treet.

– Jeg må alltid innom på juleshopping, melder norske Synne Homme idet hun haster gjennom gaveavdelingen.

Soeun Park tar seg bedre tid langs hyller og bord. Hun er på researchrunde sammen med kjæresten Jonghwan Shin og dachshundevalpen «Choco».

– Jeg studerer fashion og er kommet for å la meg inspirere, rapporterer hun.

– Hjemme i Sør-Korea er alle disse kjøpesentrene så digre. Det fine med dette er at det er lite og konsentrert, mye mindre og koseligere enn Selfridges.

Les også: Londons beste rimelige restauranter

Spesialdesign

Den som blir lei storkapitalen, finner mer indie-orienterte sjapper – og ikke så rent få kafeer – i galleriet Kingly Court.

Things British tilbyr flaskeåpnere laget av spiseskjeer og andre originale løsninger som innehaver Lennie Kwan ikke vil la avfotografere for nært, fordi han er redd konkurrenter skal knabbe ideen.

– Utvalget endrer seg fortløpende, avhengig av hva de 40 designerne våre baler med, sier han hemmelighetsfullt.

Og i Marlborough Court holder The Face, grunnlagt i 1979, stand. Ifølge vår mann «VJ» lever modkulturen i beste velgående.

– Å være mod handler først og fremst om å skille seg ut, forklarer han mens tonene fra The Verves «Bitter Sweet Symphony» fyller det trange lokalet. Snart haler han en minst like trang dressjakke av typen Union Jack ned fra stativet.

– Hva med denne, for eksempel? Da kan du skryte av at den ble spesialsydd til Brit Awards i 2005?

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus