Maks mingling på mikropub

MIKROPUB-EIER: Martyn Hillier (til høyre) øynet potensialet for et hjemmekoselig serveringssted da britene endret skjenkeloven. Det setter venninnene Kathy Madge (til venstre) og Sally Collins pris på. (FOTO: Spike Liseiko)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langs Kent-kysten ligger mikropubene tett. Og når lokalet er lite, blir samtalen fort stor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om mikropuber:

* Intime ettromspuber som så dagens lys med endringen i den britiske skjenkeloven i 2003.

* The Butchers Arms i Herne regnes som den opprinnelige.

* Selv om definisjonen er åpen for debatt, anslår Micropub Association totalantallet i landet til mellom 40 og 50.

* Kent-regionen er overrepresentert blant medlemmene.

* Serverer typisk «ale» (overgjæret øl), ikke pilsner og brennevin.

* TV er forbudt, mat og musikk en sjelden vare.

* Mer informasjon: micropub.co.uk, micropubcrawl.co.uk, micropubassociation.co.uk

HERNE, ENGLAND: Ett minutt etter åpningstid er det allerede nesten fullt i The Butchers Arms i Herne, en drøy time sørøst for London. På tolv kvadrat, nærmest som om det var i egen stue, har Martyn Hillier trykket inn like mange besøkende.

– Dette er det minste uavhengige skjenkestedet i landet, hevder han etter å ha målt opp nok en pint lavalkoholholdig «sessionøl».

Skravla går rundt ham. Latterbølgene skvulper.

– Og det var jeg som fant på ordet mikropub, legger Hillier ubeskjedent til.

Les også: - Bare det er billig nok, reiser folk samme søren!

Tiårsjubileum

Ti år er gått siden britene endret loven dit hen at nærmest hvem som helst kunne åpne tappekranene. Eks-sjåføren Hillier øynet potensialet for noe intimt og hjemmekoselig, slik serveringskulturen var i gamle dager, og gikk i bresjen for det som nå er blitt en bevegelse. Bare siden i fjor har et tjuetall tilsvarende minietablissementer poppet opp, mange av dem i nabolaget hans i Kent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

The Butchers Arms tok navnet sitt fra den rundjulte slakterbenken som ennå troner midt i rommet. Men skal vi tro stamgjest Sally Collins, er det først og fremst trivelig her.

– Når man kommer så tett på hverandre, snakker folk sammen. Du slipper å bli forstyrret av fotball og TV, også. Her kan du nyte en halvliter og den gode samtalen, rapporterer hun.

– Det vil si, selv er jeg sjåfør akkurat i dag. Gubben får ta seg av konsumet. Ser du han tjukkasen i hjørnet?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Collins peker ut en gråsprengt gentleman som hever glasset blidt når han skjønner han er tema.

Les også: Det er hit du bør reise nå

Rockevarianten

Vanligvis er det ikke mye musikk å høre, heller. Ett unntak er den høstferske mikropuben The Black Dog i kystperlen Whitstable. Innehaver Mike McWilliam har oppkalt sjappa etter Led Zeppelin-låta fra 1971, og fylt veggene med bilder og minner fra det legendariske tungrockbandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har bakgrunn som fotograf. Det var etter å ha vært på visitt hos Martyn jeg bestemte meg for å skifte beite. Etableringskostnadene er relativt lave, driftsutgiftene likeså, røper han i en røykepause i bakgården.

Ifølge McWilliam er ikke mikropubene bare mindre enn de ordinære – de er også tryggere.

– Så vidt jeg vet har ingen av oss noen gang opplevd en politiutrykning. Jeg tipper det er fordi vi ikke tilbyr pils og brennevin, kun beroligende «ale», og at målgruppa gjerne er fra 35 og oppover, spekulerer han.

Les også: Raskt og kult på snøskutersafari

Åpent forum

Rekorden på The Butchers Arms er angivelig «37 personer og ei bikkje». Hillier tviler på om lokalmyndighetene vil ha innvendinger hvis han prøver å toppe den.

– Alle står jo med en brannslokker i hånden likevel. Dessuten, hva er makskapasiteten i ei T-banevogn? spør han retorisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkert er det at du skal høre mye her i gården innen klokka klinger for siste runde. Godt den såkalte Chatham House Rule gjelder, noe skiltet utenfor gir klar beskjed om.

– Regelen skriver seg fra 1927 og skal sikre åpen, ubunden debatt, humrer Hillier.

– Den innebærer at du kan uttale deg om hva du måtte ønske, enten du har greie på det eller ikke, uten å frykte at det skal komme ut hvem som sa det.