- Bare det er billig nok, reiser folk samme søren!

Nordmenn vil betale minst mulig for flyreisen, selv om det betyr ekstra mellomlandinger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Nordmenn vil betale minst mulig for flyreisen, selv om det betyr ekstra mellomlandinger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn er blitt "litt fine på det" og snobber opp på ferie, ifølge Finn reise. Flyreisen, derimot, skal være billigst mulig. Hit vil vi reise i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det har skjedd noe helt drastisk med folks forventninger til flyprisene, konstaterer produktdirektør Kristin Sætevik i Finn reise.

- Folk vil fly billigst mulig, men samtidig forventer man full service. Vi er blitt veldig kravstore, sier hun.

- Bare det er billig nok, reiser folk samme søren! Når nordmenn sier at de vil betale ekstra for tilleggsgoder på fly, da lyver de. Sannheten er at de vil betale minst mulig. I dag ses flyreisen kun på som en transportetappe, og de pengene man sparer på flyreisen, putter man i stedet inn i et fancy hotellrom med sjøutsikt og nærhet til stranden, supplerer kommersiell direktør Terje Berge.

Les også: Det er hit du bør reise nå

Berge er ikke i tvil om hva som er viktigst av pris og reisetid:

- Flysøkere er bare fokusert på pris, og mange er villige til å mellomlande i andre byer og bruke lenger tid på å reise for å spare noen kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag presenterte Finn, som formidler cirka 15 prosent av alle fritids-flyreiser fra Norge, en undersøkelse om neste års reisetrender. Og reisetrendene, de er i endring, ifølge Berge.

- Vi ønsker mer fleksibilitet, noe som har forandret bestillingsvanene våre. Mange booker lavpris-fly til og fra reisemålet, men snobber opp når de velger hotell. Frokost, tv og internett er et must. Standarden på bostedet har blitt viktigere. Det må ikke nødvendigvis være luksus, men i alle fall like bra som hjemme, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kniper på feriebudsjettet

Usikre økonomiske tider slår også inn i Finn reises statistikk:

Vi er blitt mer forsiktige og avventende til feriebudsjettet for 2014. Bare 19 prosent sier at de skal bruke mer på ferie i år, mens 29 prosent svarte det samme ifjor. 16 prosent sier at de må kutte i neste års feriebudsjett, mot 10 prosent i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi kutter ikke sommerferien med familien. Men hvis noe må ryke, blir det en weekendtur, sier Terje Berge.

10 prosent svarer at de skal bruke over 30.000 kroner på ferie neste år (per person). Ifjor svarte 17 prosent det samme.

Hit går neste års sommerferie, ifølge undersøkelsen:

  • Norge (51 prosent)
  • Spania (11 prosent)
  • Sverige (10 prosent)
  • Danmark (10 prosent)
  • Hellas (8 prosent)
  • USA (6 prosent)
  • Italia (5 prosent)
  • Frankrike (5 prosent)

- Fem prosent flere vil feriere i Norge neste sommer. Det kan nok ha noe å gjøre med den fantastiske norske sommeren vi hadde i år - eller at folk vil spare penger.

Reiselivsbransjen har slitt med supersommeren helt frem til nå og tapt mye penger på den. For nordmenn er veldig værsyke, slår Terje Berge fast.

- Det skal noe til å få nordmenn til å reise utenlands når det er nydelig vær hjemme. Da må det brukes lokkepriser. Derfor er vi veldig spent på hvordan det blir i år, for halvparten begynner å planlegge neste års sommerferie rett etter ribbemiddagen i romjulen, og de første dagene i januar er det eksplosjon på Finns reisesider. Da trigges reiselysten for fullt. Men så spørs det da, om folk tror det blir to supersomre på rad...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre av ti sier de skal dra på tre eller flere utenlandsturer i 2014.

Hit vil vi dra på storbyreise:

  • New York (15 prosent)
  • London (12 prosent)
  • Barcelona (8 prosent)
  • Roma (7 prosent)
  • København (5 prosent)
  • Praha (4 prosent)
  • Paris (4 prosent)
  • Amsterdam (3 prosent)

- Vi velger veldig tradisjonelt, men ser at østeuropeiske byer som Gdansk, Praha, Krakow og Budapest er blitt mer populære. Det mest trendy er kanskje Manchester og Berlin. Nye ruter skaper voldsom interesse, det ser vi umiddelbart på nettsøkene våre. En ny direkterute fra Oslo til en ny destinasjon kan fort løfte en hel by, sier Terje Berge.

Les også : - Ser på nordmenn som "Big Spenders"

Nedtur i boligmarkedet: - Ved utgangen av 2015 vil prisene være 15 til 20 prosent lavere enn i dag